ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ

Τσαμουριά ονομαζόταν (λόγω του ποταμού (Θύαμι) Καλαμά), η περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο νομός Θεσπρωτίας και κάποια τμήματα του νομού Πρεβέζης (περιοχή Πάργας). Οι λεγόμενοι Τσάμηδες, ήταν οι πασίγνωστοι Tουρκαλβανοί του Αλή Πασά. Επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο Τουρκαλβανός Αλή Πασάς (είχε γεννηθεί στο Τεπελένι της Αλβανίας) που ήταν εξαιρετικά φιλόδοξος, οργάνωσε τη φρουρά και το στρατό του με μουσουλμανικό πληθυσμό που έφερε στα μέρη εκείνα από την Αλβανία. Και τους παραχώρησε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκοτόπια κ.λ.π., που φυσικά δεν ήταν δικά του. Απλά τα είχε καταλάβει.

Με την απελευθέρωση της Ηπείρου το 1912, μέρος αυτού του πληθυσμού των Τσάμηδων έφυγε και επέστρεψε στην Αλβανία.Με την συνθήκη της Λωζάννης, κρίθηκαν ανταλλάξιμοι, όμως η τότε κυβέρνηση, δεν τους έστειλε στην Αλβανία, ως χειρονομία καλής θελήσεως προς το νεοσύστατο Αλβανικό κράτος.

Οι Τουρκαλβανοί «Τσάμηδες» κατά την έναρξη του πολέμου της Ελλάδος με την Ιταλία, συνεργάσθηκαν με τους Ιταλούς φασίστες και διέπραξαν φόνους, βιασμούς, ληστείες, κλοπές, εμπρησμούς, καταδόσεις και διάφορες άλλες βιαιοπραγίες εις βάρος των κατοίκων στην Παραμυθιά και στα γύρω χωριά της Θεσπρωτίας. Τρία από τα 14 συμπράξαντα με τους Ιταλούς Φασίστες και μετέπειτα με τους Γερμανούς τάγματα Αλβανών, ήταν επανδρωμένα με Τσάμηδες. Αποκορύφωμα των εγκλημάτων τους ήταν η εκτέλεση των 49 προκρίτων στην Παραμυθιά στις 29-09-1943. Η εκτέλεση βέβαια έγινε από Γερμανούς στρατιώτες, ύστερα όμως από κατάδοση των Τσάμηδων. Σύνθημα και στόχος τους ήταν να γίνει Αλβανική όλη η Ήπειρος μέχρι την Πρέβεζα.

Με το τέλος του πολέμου, φοβούμενοι ότι θα λογοδοτήσουν στη Ελληνική δικαιοσύνη, για τα εγκλήματά τους κατέφυγαν στην Αλβανία.

Το 1945 το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων κατεδίκασε ερήμην 1930 Τσάμηδες εγκληματίες πολέμου !!!!

Αυτοί οι Τσάμηδες εμφανίζονται σήμερα ως αδικημένοι και θύματα των Ελλήνων και ζητούν να επιστρέψουν στη Θεσπρωτία, αποκρύπτοντας τα όσα διέπραξαν συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές, διεκδικώντας μάλιστα και περιουσίες!!

Μετά την πτώση, όμως, του καθεστώτος του Χότζα στην Αλβανία και την εγκαθίδρυση δυτικού τύπου κοινοβουλευτισμού, έχει υποκινηθεί και αφυπνισθεί παράλληλα προς το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και το θέμα των Τσάμηδων, με απώτερο σκοπό, από τη μη ύπαρξη Αλβανικής Κρατικής Οντότητας μέχρι το 1913,  την δημιουργία της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας.

Οι Αλβανοί προσπαθούν μέσω των Τσάμηδων να καλύψουν τις εναντίον της Ελλάδος επεκτατικές βλέψεις τους και την κακομεταχείριση των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, συνεπικουρούμενοι από τους Τούρκους «φίλους» μας.

Είναι καιρός η Ελληνική κυβέρνηση να πάψει να εθελοτυφλεί και να πάρει θέση απέναντι στην απροκάλυπτη προπαγάνδα των Τιράνων εις βάρος της Ηπείρου.

Πηγές : ΕΔΩ κι ΕΔΩ

ΕΛΛΑΣ

This entry was posted in ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΣΑΜΗΔΕΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ

 1. Ο/Η AgathiStefanidoy λέει:

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ

 2. Ο/Η Επισκέπτης λέει:

  Χθες βράδυ παρακολουθούσα στην ΕΤ3 ένα ντοκιμαντέρ σχετικό μα την κατάληψη της Θεσπρωτίας και τα εγκλήματα των Αλβανών, τα οποία έκαναν με τις πλάτες των Ιταλών πρώτα και των Γερμανών μετά.

  Με κατέλαβε φρίκη και αηδία και ειλικρινά απορώ πώς δεχτήκαμε στην χώρα μας τέτοιους κτηνάνθρωπους. Ξεχνούμε τόσο εύκολα; Απορούμε με την εγκληματικότητά τους, γατί; Δεν την είδαμε στην Κατοχή;

  Στο ντοκιμαντέρ, όμως, άκουσα και κάτι άλλο, το οποίο ομολογώ ότι δεν ήξερα. Το ΚΚΕ, μετά τον πόλεμο, πρότεινε την αναγνώριση μειονότητας των Τσάμηδων με δικαίωμα αυτοδιάθεσης!! Επίσης, ότι ο ΕΛΑΣ δεν διέκειτο και απολύτως εχθρικά απέναντί τους, όπως Ο ΕΔΕΣ, που τους εξεδίωξε κακήν κακώς.

  Όλα αυτά με βάζουν σε σκέψεις, τώρα που η κυβέρνηση προτίθεται να επιτρέψει την είσοδο στην χώρα και μάλιστα να δώσει υπηκοότητα στους λεγομένους «Σλαβομακεδόνες». Δεν θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα έχει τα ίδια αιτήματα από τους «Τσάμηδες»; Θα τα ικανοποιήσει κι αυτά;

 3. Ο/Η ellas λέει:

  Παρακαλώ, αν θέλετε να γράφετε σχόλια, να χρησιμοποιήτε την Ελληνική γλώσσα. Ξαναγράψτε το σχόλιό σας ειδάλλως θα διαγραφεί.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.