Εάλω η Πόλις

«Το την πόλιν σοι δούναι ούτ’ εμού, ούτε των αυτήν οικούντων. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής».

5

Κωνσταντινούπολις!!! Η πρωτεύουσα της Ελλάδας!

Κωνσταντινούπολις!!! Η Πόλη που η πτώση της θρηνήθηκε, όσο καμμία άλλη!!

Η αντίσταση των Ελλήνων μπροστά στους πολυάριθμους Τούρκους κι ο ηρωϊκός θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, έμειναν βαθειά χαραγμένες στην μνήμη του υπόδουλου Ελληνισμού και δημιούργησαν την εθνική συνείδηση των Ελλλήνων στους τέσσερεις αιώνες σκλαβιάς ….

«Πήραν την πόλιν, πήραν την, πήραν τη Σαλονίκη, πήραν και την Αγία Σοφιά, το μέγα Μοναστήρι, που ‘χε τριακόσια σήμαντρα κι εξήντα δυό καμπάνες…..».

Η χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το σύμβολο του Ελληνισμού, είχε πάψει να υπάρχει.

9

Η Λαϊκή μούσα θρηνεί για την άλωση της Πόλης: «Πάψετε το Χερουβικό, κι ας χαμηλώσουν τ’ Άγια γιατί είναι θέλημα Θεού, η Πόλη να τουρκέψει». Και συνεχίζει αποφασισμένη …. πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ ναι».

Μύθοι και θρύλοι γεννήθηκαν γύρω από την άλωση της Πόλης, για να θρέψουν τις ελπίδες, το θάρρος, την πίστη και να γεννήσουν την Μεγάλη Ιδέα του Έθνους, στις δύσκολες ώρες της σκλαβιάς.

«ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΚΥΛΑΕΙ»: Στην Ήπειρο ένα πουλί φέρνει την αναγγελία της πτώσης της Πόλης σε μια ομάδα βοσκών που εκείνη τη στιγμή ποτίζουν τα κοπάδια τους σε ένα ποτάμι, Ο θρύλος λέει ότι στο άκουσμα της φοβερής είδησης τα νερά του ποταμίου σταμάτησαν να κυλάνε, αφού και το φυσικό στοιχείο θεώρησε ότι η πτώση της Κωνσταντινούπολης ήταν κάτι το ανήκουστο. Το ποτάμι θα συνεχίσει και πάλι να κυλάει, μόλις απελευθερωθεί η Πόλη, συνεχίζει ο λαϊκός θρύλος…

Από την μιά έως την άλλη άκρη της Ελλάδος η λαϊκή παράδοση κρατάει άσβεστη τη λαχτάρα και την ελπίδα πως μια μέρα η Πόλη, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, η Κωνσταντινούπολη, θα γίνει και πάλι Ελληνική..

ΟI ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ: » Έναν από τους πύργους των τειχών της Πόλης τον υπεράσπιζαν τρία αδέρφια, άρχοντες Κρητικοί που πολεμούσαν με το μέρος των Βενετών (η Κρήτη τότε ήταν κάτω από την κυριαρχία των Βενετών). Μετά την πτώση της πόλης τα τρία αδέρφια και οι άντρες τους εξακολουθούσαν να πολεμούν και παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες τους οι Τούρκοι δεν είχαν κατορθώσει να καταλάβουν τον πύργο. Για το περιστατικό αυτό ενημερώθηκε ο Σουλτάνος και εντυπωσιάστηκε από την παλικαριά τους. Αποφάσισε, λοιπόν, να τους επιτρέψει να φύγουν με ασφάλεια από τον πύργο και να πάρουν ένα καράβι με τους άντρες τους και να γυρίσουν στην Κρήτη. Πραγματικά η πρόταση του έγινε δεκτή με τη σκέψη ότι έπρεπε να μείνουν ζωντανοί για να πολεμήσουν να ξαναπάρουν τη Βασιλεύουσα πίσω από τους απίστους. Έτσι οι Κρητικοί επιβιβάστηκαν στο πλοίο τους και ξεκίνησαν για το νησί τους. Το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στην Κρήτη και ο θρύλος λέει ότι περιπλανιούνται αιώνια στο πέλαγος μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει η μάχη για την ανακατάληψη της Πόλης από τους Έλληνες. Τότε το πλοίο των Κρητικών θα τους ξαναφέρει στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουν και αυτοί μέρος στη μάχη και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και το ελληνικό έθνος να ξανακερδίσει την Πόλη».


»..Όταν έρθει η ώρα θα σηκωθεί ο βασιλιάς και θα μπει στην Πόλη από τη Χρυσόπορτα και, κυνηγώντας με τα φουσάτα του τους Τούρκους, θα τους διώξει ως την Κόκκινη Μηλιά….»

3dflags_grc0001-0003a

Όταν έρθει η ώρα … η Ελληνική σημαία θα κυματίσει περήφανη στην Κωνσταντινούπολη!

Α. Χ.

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΕΤΕΙΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Εάλω η Πόλις

  1. Ο/Η costas michaelides λέει:

    GIA PIA POLI PE PAIDIA EDO MAS PHRAN KAI TA SOBRAKA

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.