Το Κάστρο του Πλαταμώνα

Σε μικρή απόσταση από τον Πλαταμώνα, στους πρόποδες του Ολύμπου, σώζονται τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου. Στο κάστρο συναντάμε τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων: Τον πρώτο περίβολο, τον δεύτερο περίβολο, που αποτελεί και την ακρόπολη και τον κεντρικό πύργο. Ο εξωτερικός τοίχος του κάστρου έχει σχήμα πολυγωνικό. Το Κάστρο του Πλαταμώνα είναι το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο του νομού Πιερίας!

Με την είσοδο των Φράγκων στην Ελλάδα, η Πιερία παραχωρήθηκε στον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό, ο οποίος έφυγε προς τη Νότια Ελλάδα, το 1204. Το κάστρο του Πλαταμώνα το παραχώρησε στον Ρολάντο Πίκε, ο οποίος το επισκεύασε πρόχειρα και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή ανεπιθυμήτων Φράγκων αιχμαλώτων από την μάχη της Πελαγονίας κι αργότερα για τον έλεγχο του περάσματος από την Μακεδονία στην Θεσσαλία. Ο Πλαταμώνας ξαναχρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή για τους Επαναστάτες Ζηλωτές το 1345, μετά την ήττα τους από τον Απόκαυκο. Τον 14ο αιώνα το κατέλαβαν οι Τούρκοι. Για μικρό χρονικό διάστημα ήταν υπό Ελληνική κυριαρχία στα 1770, 1825 και 1878. Βομβαρδίστηκε από τον πλοίαρχο Σαχτούρη το 1897 κι από τότε το εγκατέλειψαν οι Τούρκοι. Το 1941 το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό των Νεοζηλανδών, οι οποίοι σκόπευαν να καθυστερήσουν τους Γερμανούς.

Σήμερα το Κάστρο διατηρεί την πολυγωνικού σχήματος τείχισή του, που ενισχύεται από οκτώ τετράπλευρους πύργους. Στη νοτιοδυτική του πλευρά, βρίσκεται η Ακρόπολη, με χωριστή τείχιση τετράπλευρου σχήματος που προστέθηκε αργότερα ακροπύργιο οκταγωνικού σχήματος με τον περίβολό του. Οι ανασκαφικές έρευνες αποκάλυψαν αξιόλογα ευρήματα (τα ερείπια δυο ναών και οικιών) και συνεχίζονται.

Πηγή : http://www.platamonas.gr

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ and tagged , . Bookmark the permalink.