Πρωτοβουλία πολιτών για την απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου από την Κομοτηνή

Μια πρωτοβουλία ενεργών πολιτών που έχουν λόγο και θέση, για καταστάσεις που δυναμιτίζουν το ειρηνικό κλίμα στη Θράκη. Ζητούν την απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου και την έναρξη διαλόγου για το θέμα.


Τους στόχους και τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία πολιτών για την απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου από την Κομοτηνή, θέλησαν να καταστήσουν γνωστούς δια μέσου των εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ στους κατοίκους του Νομού Ξάνθης, τα μέλη της Κίνησης, τα οποία έδωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης συνέντευξη τύπου.

Δίπλα τους κατά τη διάρκεια την εκδήλωσης και πολλοί υποστηρικτές τους, όπως καθηγητές  του ΔΠΘ, εκπαιδευτικοί, και μέλη του ΙΘΤΠ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία έχει ήδη λειτουργήσει έναν ιστότοπο, η επισκεψιμότητα του οποίου αυξάνεται συνεχώς, και όπου παρέχει σημαντικά στοιχεία και ειδήσεις αναφορικά με το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της συλλογής υπογραφών για την απομάκρυνση από τη Θράκη και την Κομοτηνή του Τουρκικού Προξενείου. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας την οποία ελεύθερα μπορεί να επισκεφτεί ο καθένας είναι  «proxeneio-stop.org» .

Καλούν σε ευαισθητοποίηση και διάλογο κοινωνίας – πολιτείας.

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν μέσω της κίνησης αυτής ανέλυσαν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας, οι κκ. Καραϊσκος Δημήτρης, Νεκτάριος Δαπεργολάς, Νίκος Κόκκας, Βαγγέλης Δωρόπουλος και Ταχήρ Κόντε, οι οποίοι ζήτησαν να ξεκινήσει ένας ανοιχτός διάλογος για το ρόλο του Τουρκικού Προξενείου, το λόγο της παρουσίας τους στη Θράκη και τους στόχους που εξυπηρετεί, καθώς όπως συμφώνησαν όλοι η παρουσία του εδώ δυναμιτίζει την αρμονική και ειρηνική συμβίωση των χριστιανών και  μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής.

Ξεκινώντας την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Κώστας Καραϊσκος, διευθυντής του περιοδικού «Αντιφωνητής» και μέλος της Πρωτοβουλίας,  σημείωσε πως η κίνησή τους αυτή ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου και εστιάζει στη δράση του Τουρκικού Προξενείου.

«Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Ενώ έχουν ξεκινήσει να κάνουν αναφορές παράγοντες και πολιτικοί, είναι ένα θέμα που δεν τίθεται ποτέ. Το αναφέρουν ενίοτε κάποιοι πολιτικοί από την τοπική πολιτική σκηνή, αλλά είναι ένα θέμα ταμπού από την κοινωνία που είναι μέσα σε αυτό και την ενδιαφέρει άμεσα».

Σύμφωνα με τον κ. Καραϊσκο το Τουρκικό Προξενείο δημιουργήθηκε ετσιθελικά το 1923 και χωρίς καμιά αμοιβαιότητα και επικυρώθηκε αργότερα το 1930 από τον Βενιζέλο και τον Κεμάλ, ενώ αναρωτήθηκε αν πλέον υπάρχουν λόγοι για την ύπαρξή του.

«Από τότε έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας και οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά. Σήμερα χρειαζόμαστε αυτό το Προξενείο; Εμείς αναρωτιόμαστε ως πολίτες ποιος είναι ο ρόλος αυτής της υπηρεσίας της Τουρκίας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Ειδικά για την πολιτική ζωή, κάθε φορά πριν από τις εκλογές ακούμε τους πολιτευτές να νιώθουν ριγμένοι από τη μειονοτική ψήφο και διαμαρτύρονται ότι κάποιοι αδικήθηκαν ή κάποιοι παρενέβησαν».

Αξίζει να σημειωθεί σε ότι αφορά το ρόλο του Τουρκικού προξενείου στον επηρεασμό των μειονοτικών ψηφοφόρων υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, ο κ. Καραϊσκος αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του πρώην βουλευτή Ξάνθης  του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Σγουρίδη στο να ειπωθούν κάποια πράγματα με το όνομά τους για τη δράση του εν λόγω προξενείου.

Στόχος είναι να μην κρύβονται τα όποια προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά να επιλύονται.

«Η Πρωτοβουλία μας αυτή δεν έχει στόχο να αθωώσει την ελληνική πλευρά. Στόχος μας είναι να γίνει ένας δημοκρατικός διάλογος και να ακουστούν οι απόψεις όλων και αν απαιτούν εθνικοί λόγοι την ύπαρξή του εδώ θα το κατανοήσουμε, ή θα αντιπαλαίψουμε αυτές τις απόψεις, διαφορετικά δεν καταλαβαίνουμε το λόγο να υπάρχει το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή και να δημιουργεί προβλήματα στη σχέση μεταξύ των δύο σύνοικων στοιχείων. Εμείς ζητούμε επίσημη ενημέρωση όλων  για όλα αυτά που μισοξέρουμε ή τα ξέρουμε στρεβλά. Θέλουμε να μάθουμε τι τελικά ισχύει».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η Πρωτοβουλία για την απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου από την Κομοτηνή δεν έχει καμιά σχέση με κανέναν κόμμα και τα μέλη της είναι απλοί πολίτες, που καταβάλλουν μεταξύ άλλων μια προσπάθεια είτε δια της άμεσης επαφής, είτε μέσω του διαδικτύου και τις ιστοσελίδας τους στη συλλογή υπογραφών για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για το ρόλο και τις δράσεις του Προξενείου στην περιοχή.

Αποφασισμένοι να διατηρήσουν το θέμα στην επικαιρότητα

Στο μεταξύ από τη δική του πλευρά το μέλος της Πρωτοβουλίας, Νεκτάριος Δαπεργόλας, αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα δράσεις τους , όπως τις ομιλίες και το πλούσιο έντυπο υλικό που έχουν τυπώσει, αλλά και την ιστοσελίδα τους που ενημερώνουν συνεχώς. «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το θέμα στην ατζέντα την πολιτική. ….Θέλουμε να αναδείξουμε  την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, αλλά και τον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου, ένας παράγοντας που απειλεί και τορπιλίζει την ενότητα των κατοίκων εδώ. ….Μιλάμε για την ένοχη σιωπή που πρέπει να σπάσει», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Για καταστροφές μνημείων θρησκευτικών, αλλά και πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης και στα Πομακοχώρια έκανε λόγο ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Νίκος Κόκκας, μιλώντας και αυτός με τη σειρά του στους δημοσιογράφους.

Αναφέρθηκε στις καταγγελίες της Πρωτοβουλίας για καταστροφές παρεκκλησιών όπως του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου, αλλά και της δίτοξης γέφυρας στον Εχίνο, καταγγελίες για τις οποίες δεν πήραν απάντηση μέχρι στιγμής ούτε από την αστυνομία, ούτε από τον Εισαγγελέα.

Ο κ. Κόκκας αφού υπογράμμισε ότι η Θράκη ανέκαθεν αποτελούσε παγκόσμιο πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων, τόνισε πώς πλέον οι παραβιάσεις των άρθρων 148, 150, 190 και 191 του Ποινικού Κώδικα είναι καθημερινές από μισθωτά όργανα που καλλιεργούν το θρησκευτικό φανατισμό και την εχθρότητα.

Απλό την πλευρά του ο εκπαιδευτικός και μέλος της πρωτοβουλίας, Βαγγέλης Δωρόπουλος, επεσήμανε ότι έχει καταπατηθεί κάθε έννοια της πολυπολιτισμικότητας και επεσήμανε την ανάγκη της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ώστε να καταλάβει το ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή.

Τέλος ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης, κ. Ταχήρ Κόντε, αφού υπογράμμισε ότι το Τουρκικό Προξενείο δεν αντιπροσωπεύει όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης, εξέφρασε κάποιες εύλογες απορίες. «Γιατί δεν πηγαίνει στα χωριά στα μουσουλμανικά χωριά του Κάμπου το Τουρκικό Προξενείο και έρχεται πάντα στα Πομακοχώρια; Προσωπικά δεν έχω προβλήματα με τους μουσουλμάνους συμπολίτες μου, όταν του λέω ότι εγώ είμαι Πομάκος. Συναντώ προβλήματα με τους εκτουρκισμένους Πομάκους. Έχουν μπερδέψει τους μουσουλμάνους με τους Τούρκους, εκεί στο Τουρκικό Προξενείο. Γιατί να έχουν μόνο αυτοί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και όχι και εγώ όταν λέω ότι είμαι Πομάκος;».

Τέλος όλα τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου από τη Θράκη και την Κομοτηνή συμφώνησαν πως το ζήτημα είναι πολιτικό και άρα πολιτική λύση θα πρέπει να αναζητηθεί.

Δέσποινα Γκούμα

Πηγή: Αγώνας Θράκης

Σχετικά θέματα

Eπαναφορά στο πρώτο καθεστώς ζητεί η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ξάνθη: Φιέστα ψευτομουφτήδων με τις ευλογίες αιρετών.

Ο Ερντογάν… εκτουρκίζει τη Θράκη!

Ρελάνς Ερντογάν με Θράκη.

Να μην πάει κανένας εκπρόσωπος αρχών στους παλαιστικούς αγώνες στα Χίλια μετά τη νέα πρόκληση!

Τι θα κάνετε με τα Εθνικά μας θέματα κύριε Παπανδρέου;

Οι Έλληνες Πομάκοι

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ.

Τουρκική οικονομική διείσδυση στην Θράκη.

Τουρκικό ντοκυμαντέρ για την “Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης”.

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΣ, ΘΡΑΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.