Το Gargoyle της Καρδαμύλης

Σε απόσταση κοντινή από την Καρδαμύλη της μεσσηνιακής Μάνης και σε σημείο οχυρό που επιβλέπει υπέροχα το δρόμο για την Καλαμάτα, δεσπόζει καλοστεκούμενη επάνω σε ύψωμα η παλαιά πόλη της Καρδαμύλης. Όταν τη σκαρφαλώσεις ολόκληρη βρίσκεσαι εμπρός σε μια καμωμένη με πέτρες πύλη, είσοδο του γοητευτικού φρουριακού συγκροτήματος των Μούρτζινων -Τρουπάκιδων, καπεταναίων επί Τουρκοκρατίας με πιθανή καταγωγή το ιστορικό γένος των Παλαιολόγων.

Εισχωρώντας, βλέπεις στα δεξιά σου ένα έμορφο εκκλησάκι με βενετσιάνικο καμπαναριό, αφιερωμένο στον Αη Σπυρίδωνα. Στην εκκλησιά απέναντι δυό πύργοι. Μια πυργοκατοικία που είχε στα χρόνια της τη λειτουργία ξενώνα και ένας πολεμόπυργος, η υψηλή περιουσία των Μούρτζινων.

Για αυτόν τον πολεμόπυργο έχει σωθεί κάποια παράδοση η οποία μας ιστορεί ότι την εποχή που τον διαφέντευε ο Μούρτζινος, ένας από τους υπηρέτες του μελαχρινός στο χρώμα, δολοφονήθηκε από τον πρώτο λόγω αντιρρήσεων που του έφερνε και πετάχτηκε σε ένα βαθύ πηγάδι.

Από τη μέρα εκείνη, το αερικό του δόλιου σκλάβου το θέλει η παράδοση να κάμει εμφανίσεις σε εκείνους που περνάνε νύχτα από τα μέρη του και να τους διαμαρτύρεται για εκείνα που πέρασε από τον αφέντη του, ενώ αυτούς τους πιάνει τρομάρα και το βάζουνε στα πόδια. Ίσως για αυτό το αερικό να έστησαν οι καπεταναίοι και εκείνη την αποτρεπτική μορφή, το πρόσωπο από πέτρα που στολίζει ως τις μέρες μας τον «οντά», τη διπλανή πετρόχτιστη πυργοκατοικία.

Συγγραφέας: Τσαπόγας Μίλτος (Kane) – Αρχικός Τίτλος: Ένα «Gargoyle» στην Παλαιά Καρδαμύλη)

Πηγή: Η ΟΜΑΔΑ ΠΥΘΕΑΣ

Διαβάστε επίσης

Τα μιτάτα του Ψηλορείτη

ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ

Το Θεογέφυρο

ΤΟ ΚΩΡΥΚΕΙΟΝ ΑΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Τα δρακόσπιτα της Εύβοιας

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.