Η μάχη της Φλώρινας

Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 3.30 το πρωΐ της 11 προς 12 Φεβρουαρίου του 1949.Το σχέδιο προέβλεπε την κατάληψη των γύρω υψωμάτων όσο ήταν σκοτάδι και την είσοδο στην πόλη με το φως της ημέρας. Μερικά υψώματα κατελήφθησαν από τους αντάρτες αλλά ο θρυλικός Παππούς ( μια γραφική φιγούρα με μεγάλες άσπρες μουστάκες, διοικητής της δευτέρας Μεραρχίας, στρατηγός Νικόλαος Παπαδόπουλος) διέταξε άμεση αντεπίθεση.

Ο αιφνιδιασμός είχε αποτύχει αλλά η επίθεση συνεχίσθηκε.. Παντού μέσα και έξω από την πόλη οι αντάρτες γινόντουσαν δεκτοί με φονικά πυρά …..Ήδη το μεσημέρι της 12ης Φεβρουαρίου στους σταθμούς επιθέσεως των ανταρτών είχαν καταφθάσει 1500 τραυματίες .. Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες η επίθεσι του ΔΣΕ στην Φλώρινα καταλήγει σε φιάσκο Κι η εκατόμβη των άτυχων ανταρτών που πλήρωσαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ζαχαριάδη και του Γούσια είναι τρομακτική.

Κατά τον Βλαντά ο ΔΣΕ είχε στην Φλώρινα  334 νεκρούς, 867 τραυματίες, 200 αγνοούμενους και 14 λιποτάκτες.. Ο Βλαντάς, που εκτελούσε χρέη πολιτικού επιτρόπου θα γράψει για τον Γούσια που είχε αναλάβει την επιχείρηση της καταλήψεως της Φλωρίνης:

«Τέτοιο αίσχος διοίκησης της μάχης δεν ξαναείδε ο κόσμος»

Βέβαια η ηγεσία του ΔΣΕ απέδιδε μεγάλη σημασία στην κατάληψη της Φλωρίνης .. Διατηρούσε την ελπίδα οτι λόγω της άμεσης γειτνιάσεως της Φλώρινας με τα σύνορα θα μπορούσε εκεί να εγκαταστήσει την κυβέρνηση των βουνών..

Όπως απεκάλυψε αργότερα ο Μάρκος το καλοκαίρι του 1948 όταν ο ίδιος με τον Ζαχαριάδη επισκέφθηκαν τον Στάλιν, το μεγάλο αφεντικό τους συνέστησε να καταλάβουν τη Φλώρινα. Αυτή η παραίνεση του πατριάρχη του κομμουνισμού, ώθησε τον Ζαχαριάδη να αναμιχθεί ενεργότερα στην επιχείρηση..

(Τραγική Αναμέτρηση 1945-1949 Αλεξανδρος Λ. Ζαούσης σελίδες 222, 223,224)

Απόσπασμα από κείμενο του Ιάσονα στο blog HELLENICREVENGE

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΕΤΕΙΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΑ and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Η μάχη της Φλώρινας

  1. Ο/Η ellas λέει:

    Αγαπητέ Γεράσιμε, πολύ σωστά τα λές. Χαίρομαι που οι Έλληνες του εξωτερικού, δεν ξεχνούν την γραμμένη με αίμα ιστορία του τόπου μας και κρατούν ψηλά την σημαία του Ελληνισμού. Χαιρετισμούς από την Ελλάδα και συγκεκριμένα, από το πανέμορφο Θιάκι….

  2. Ο/Η gerasimos moschonas λέει:

    Δεν θα γράψω τι για την Φλώρινα την όμορφη πολη του σήμερα στην οποία πρέπει να ζουν μαθητές αποφοιτήσαντες απο το γυμνάσιο του Αργοστολίου και οι οποιοι φιλοξενήθησαν στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας στην Λάσση.Βλέπεις τα χρόνια περάσανε, μπήκαμε με ραγδαίους ρυθμούς σε νέες εποχές, μας αιχμαλώτισε το ΙΝΤΕΡΝΕΤ, οι αγορές αλλάξανε και που όπως προβλέπω επειδή στην Ελλάδα πήρανε στραβή γραμμή,θα ξαναλάξουν προς το καλίτερο, ταυτιζόμενοι στις νέες εποχές που ανοίγονται για το μέλλον. Ακόμη και το ελεύθερο ιντερνετ θα περάσει στις μεταβολές.Αυτά για απάντηση μιας και είδα τις σελίδες μου στο διαδίκτυο να με προκαλούν. Ζήτω στην Φλώρινα κρατείστε ψηλά την σημαία του Ελληνισμού σας.Τορόντο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.