JORNADAS HOMERICAS: Η Ουρουγουάη τραγουδάει Όμηρο

Εκατοντάδες ουρουγουανοί ελληνολάτρες θα συμμετάσχουν σε ένα μαραθώνιο ανάγνωσης της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου, σε μια σειρά πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων που θα λάβει χώρα από τις 15 μέχρι τις 22 Μαΐου 2010 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, υπό τον τίτλο JORNADAS HOMERICAS (Ημέρες Ομήρου). Στην Ουρουγουάη συμβαίνει το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν πάνω από 3.000 Ελληνες μετανάστες αλλά και διπλάσιος αριθμός Ουρουγουανών που μιλούν ελληνικά.

Οι JORNADAS HOMERICAS είναι μια πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής Αμερικανικής οργάνωσης «Οι Αναγνώστες του Ομήρου», υπό τη διεύθυνση της Prof. Kathryn Hohlwein και του Γιάννη Σιμωνίδη, και στο Μοντεβιδέο πραγματοποιούνται με την οργανωτική και οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», το οποίο εδώ και 30 χρόνια προσφέρει δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού σε χιλιάδες Ουρουγουανούς, και έχει σημαντικά ενισχύσει τον ήδη έντονο φιλελληνισμό του λαού της Λατινικής Αμερικής.

Παρόμοιες εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τους «Αναγνώστες του Ομήρου» και στο πρόσφατο παρελθόν στην Αλεξάνδρεια, τη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια, την Τουρκία, τη Μάλτα, την Ιταλία και την Ελλάδα, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία με χιλιάδες συμμετέχοντες.

Οι εκδηλώσεις στο Μοντεβιδέο πλαισιώνουν δύο μαραθώνιες αναγνώσεις/τραγουδίσματα της Iλιάδας και της Οδύσσειας, που θα εκτελεστούν από υπουργούς, πρέσβεις, εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών της Ουρουγούαης, και εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές και απλούς πολίτες όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και γλωσσών.

ΙΛΙΑΔΑ: 19 Μαΐου 2010  12:00 – 24:00
ΟΔΥΣΣΕΙΑ: 21 Μαΐου 2010  09:00 – 24:00


Περίπου 20 αναγνώστες ανά ώρα θα διαβάσουν/τραγουδήσουν αποσπάσματα 30-40 στίχων στα αρχαία και νέα Ελληνικά, Ισπανικά, Αγγλικά και οποιαδήποτε γλώσσα της επιλογής τους. Ταυτόχρονα, σε ειδική γιγαντοοθόνη θα προβάλλεται το αντίστοιχο κείμενο στα ισπανικά μαζί με σχετικό οπτικό υλικό.

Οι μαραθώνιες αυτές αναγνώσεις θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας της Ουρουγουάης στο Μοντεβιδέο. Μεταξύ των αναγνωστών, θα συμμετάσχουν:

Dr. Ricardo Ehrlich – Υπουργός Παιδείας & Πολιτισμού της Ουρουγουάης
Dr. Alberto Guani – Διευθύντής Πολιτιστικών Yποθέσεων, Υπουργείο  Εξωτερικών της  Ουρουγουάης
Prof.. Jorge Arbeleche – Ακαδημία Γραμμάτων της Ουρουγουάης
Εξοχ. Guido Scalici – Πρέσβης της Ιταλίας στην Ουρουγουάη
Εξοχ. Νικόλαος Δεικτάκης – Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουρουγουάη
Εξοχ. Jose Luis Pombo – Πρέσβης της Ουρουγουάης στην Ελλάδα
Καπ. Παναγιώτης Τσάκος – Ιδρυτής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»
Dr. Miguel Castillo Didier – Ελληνιστής, Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, Χιλή
Dr. Elina Miranda Cancela – Ελληνίστρια, Πανεπιστήμιο της Αβάνας, Κούβα
κα. Σοφία Παπαδάκη – Αποσπασμένη καθηγήτρια από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»
κ. Γιάννης Σιμωνίδης – Διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης
Eξοχ. Ηyara Rodriguez – Δήμαρχος Μοντεβιδέο
Dr. Julio Sanguinetti – Πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης
Eduardo Galeano – Ουρουγουανός Συγγραφέας
Εξοχ. Rasha ter Braack – Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ουρουγουάη
Dr. Rodrigo Arocena – Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας
Καπ. Δημήτριος Λίνας – Επίτιμος Πρόξενος Κύπρου
κ. Γιώργος Στασσινάκης – Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
κ. Μαργαρίτα Λαρρίερα – Διευθύντρια Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»
Dr. Kathryn Hohlwein – Επίτιμη καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας

Σκοπός

Βασικούς σκοπούς των JORNADAS HOMERICAS αποτελoύν: η απότιση φόρου τιμής στα διαχρονικά και διεθνή έπη του Ομήρου και τους ισπανόφωνους μεταφραστές τους, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και του Ισπανόφωνου κόσμου, η προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Ουρουγουάη και η μόρφωση και κοινωνικοποίηση συμμετεχόντων όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων.

Οι εκδηλώσεις

Μεταξύ 15 και 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις ανά το Μοντεβιδέο αφιερωμένες στον Όμηρο και στον ελληνικό πολιτισμό. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 15 Μαΐου στην πλατεία Ατένας στο Μοντεβιδέο όπου θα φυτευτούν συμβολικά τέσσερα δέντρα ελιάς, δίπλα στην προτομή του Ομήρου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού της Ουρουγουάης.

Στις επόμενες μέρες θα λάβουν χώρα επιμορφωτικά σεμινάρια από εξέχοντες Ελληνιστές της Λατινικής Aμερικής, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέμα την αμεσότητα και διαχρονικότητα του Ομηρικού έργου, μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα Όμηρος: Μύθος και Πραγματικότητα, ενώ θα παρουσιαστούν και οι παραστάσεις Ιλιάδα, Ορέστεια και Ηλέκτρα από θεατρικές ομάδες του Μοντεβιδέο. Οι JORNADAS HOMERICAS θα λήξουν το Σάββατο 22 Μαϊου, με την δημόσια ανάγνωση αποσπασμάτων του αριστουργήματος Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη στα Ελληνικά, Ισπανικά, Γαλλικά και Αγγλικά, και με συναυλία της Χορωδίας του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας με το έργο Dizionario Greco, του Τσέχου συνθέτη Petr Eben, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Johan Duijck από το Βέλγιο. Επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα.

Φορείς στήριξης

Οι JORNADAS HOMERICAS τελούν ήδη υπό την αιγίδα και μερική υποστήριξη σημαντικών φορέων της Ουρουγουάης, όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών, το Δημαρχείο του Μοντεβιδέο, το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας, o Οργανισμός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων, ο Συλλόγος Καθηγητών Λογοτεχνίας και η Ελληνική Κοινότητα Μοντεβιδέο, η εταιρεια Hilos Plasticos, ο Όμιλος Εταιριών Τσάκου, η ναυτιλιακή εταιρεία Universal, η ναυτιλιακή εταιρεία Navios, η οικογένεια Dimou Barcena, καθώς επίσης και φορέων της Ελλάδος και της Κύπρου όπως η Πρεσβεία της Ελλάδος, το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος, το Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης στη Λατινική Αμερική, το Προξενείο της Κύπρου, αλλά επίσης και διεθνών φορέων όπως το Γραφείο της UNESCO, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ουρουγουάη, το Ίδρυμα Αντρές Μάτα Νέας Υόρκης, και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Ο Πειραιάς δια μέσου των αιώνων

Η αναγέννηση της Αρχαίας Ολυμπίας

Ήρων ο Αλεξανδρεύς (100 μ.χ.)

ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ

Η ιστορία της Αρχαίας Αθήνας.

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.