Μοναξιά μου όλα…

Γράφει
Η μαύρη Κουκουβάγια

«Μόνον οι ανόητοι και οι αχρείοι δεν βλέπουν φαντάσματα και δεν έχουν τύψεις». Και οι χορτάτοι, συμπλήρωσε μια φίλη μου, όταν πάνω στη κουβέντα ανέφερα αυτή την αφοριστική, ίσως, ρήση του ισπανού συγγραφέα, Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε. Η κουβέντα όμως είναι αυτή που έχει σημασία, η συζήτηση μιας παρέας φίλων και συναδέρφων.

Δεν διαφέρει σε τίποτα, από οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, μιας οποιασδήποτε άλλης παρέας, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, αυτού του ξεφτιασιδωμένου πια τόπου.

Η συζήτηση λοιπόν. Πώς διάολο θα πληρώσουμε τα στεγαστικά, τους άλλους λογαριασμούς, τη βενζίνη για το αμάξι, τις πιστωτικές, τι θα γίνει με τα έξοδα τα έκτακτα που βγάζει η ζωή, με την ξαφνική περιπέτεια υγείας; Τι θα γίνει, τι θα κάνουμε;

Κάτι θα κάνουμε μ’ αυτά. Με τη μαυρίλα που μας έχει πλημμυρίσει τόσο καιρό όμως τι θα γίνει;  Αναρωτιόμαστε όλοι, τύψεις δεν έχουν; Και για μας που «κάτι θα κάνουμε», ας μην έχουν. Για το συνταξιούχο, που έφθασε ως εδώ και του κόβουν τη λειψή έτσι κι αλλιώς σύνταξη; Ούτε γι’ αυτόν;

Για τον πυροσβέστη, τον οικοδόμο, τον πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, τον οδηγό; Πόσα χρόνια παραπάνω πρέπει να δουλέψουν, για τρίχες;

Τύψεις, δεν φαίνεται να έχουν. Οι επικοινωνιακές κλάψες δεν ξεγελούν κανέναν.

Ο Ρεβέρτε έχει δίκιο: «Μόνον οι ανόητοι και οι αχρείοι δεν βλέπουν φαντάσματα και δεν έχουν τύψεις». Και η καλή μου φίλη έχει δίκιο. Ούτε οι χορτάτοι έχουν τύψεις.

Αν είχαν τύψεις, θα είχαν αυτοδιαλυθεί ως πολιτικοί φορείς, ως κόμματα. Γιατί απλά δεν είναι. Είναι συμμαχίες κομματικών στρατών, έτοιμων να διαφθείρουν και να διαφθαρούν.

Η συνολική απόρριψη της πολιτικής και των πολιτικών είναι λάθος. Είμαστε όμως πια έτοιμοι να το διαπράξουμε.

Γιατί, δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε όλοι οι γιοι και κόρες ενός εργάτη, να αγοράσουμε ένα σπίτι 80 τετραγωνικά με στεγαστικό. Δεν είδαμε στον ύπνο μας ότι καλύτερα να πηγαίνουμε στα χωριά μας με ένα μεγάλο ασφαλές αυτοκίνητο, μήπως και δεν σκοτωθούμε στους πανάθλιους δρόμους, με τα χιλιάρια και τα 1400αρια που κυκλοφορούσαν οι πατεράδες μας.

Και οι πατεράδες μας τον ραγιαδισμό από τους δικούς τους πατεράδες τον κληρονόμησαν. Τι να κάνουμε έτσι είναι η Ελλάδα. Το ρεύμα στο χωριό θα μας το φέρει ο βουλευτής. Έτσι νόμιζαν, έτσι ήταν κι έτσι γινόταν.

Δουλειά χωρίς κουμπάρο, χωρίς δημόσιες σχέσεις, χωρίς να είσαι πελάτης τους, δεν έβρισκες. Και τώρα δεν υπάρχουν δουλειές, γιατί τα κέρδη είναι κρυμμένα. Αλλά, μια χώρα «παροχής υπηρεσιών», χωρίς άλλες διεξόδους, δεν την έχτισα εγώ. Ούτε εσύ. Και οι δυο συμβάλλαμε όμως.

Κι εγώ μπορεί να μην πίστεψα ποτέ το παραμύθι της «ισχυρής Ελλάδας» όπου 1 ευρώ κοστίζει, ήμαρτον, 340,75 δραχμές. Ούτε με το ανέκδοτο των καλύτερων Ολυμπιακών Αγώνων γέλασα. Αφήστε που με την επανίδρυση του κράτους, ξεκαρδίστηκα στα γέλια, ακόμα πονάω…

Πολλοί άλλοι όμως, πίστεψαν. Ονειρεύτηκαν, ότι τα παιδιά τους δεν θα γίνουν μετανάστες. Δεν θα ζούνε μεροδούλι μεροφάι.

Ένοιωσαν, περήφανοι, ευγνώμονες, για το καινούριο δρόμο, το μετρό – παιδικό τρενάκι, τον κόσμο όλο, που έβλεπε στη τηλεόραση Ελλάδα και Ακρόπολη.

Και τώρα Ελλάδα και Ακρόπολη βλέπει η γη ολόκληρη.

Και λένε, φέρτε πίσω τα κλεμμένα, τα δανεικά.

Σήμερα άκουσα, ότι στις πανελλαδικές εξετάσεις καταγράφεται, μεγάλη αύξηση των «λευκών» γραπτών.

Τη λέξη φιλότιμο, τη πήγαμε βόλτα ως τις ΗΠΑ. Την προκοπή όμως, δεν μπορούμε να τη ξεστομίσουμε ούτε στην αυλή μας.

Αυτοί που πίστεψαν, που ονειρεύτηκαν χθες, σήμερα ζουν τον τρόμο, που μαγειρεύουν αφέντες και πιστά σκυλιά στις οθόνες. Και νοιώθουν ακόμη και ντροπή ακόμη και τύψεις, γιατί πίστεψαν, ανέχθηκαν, έβαλαν με κάποιο τρόπο το χεράκι τους. Τύψεις έχουν, ως αθώοι.

Οι ένοχοι; «Μόνον οι ανόητοι και οι αχρείοι δεν βλέπουν φαντάσματα και δεν έχουν τύψεις».

Αυτά είδε, αυτά άκουσε η Μαύρη Κουκουβάγια σήμερα.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Ο Κατακερματισμός

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΝΤ

Ασφαλιστικό: Εξαιρούνται οι υπάλληλοι της βουλής… και οι βουλευτές..

ΟΣΕ: Το μεγάλο φαγοπότι

Σε ιδιώτες τα λεωφορεία

Οι επτά πληγές του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας

Τα χνώτα της Νέας Τάξης

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.