Αύριο η πορεία διαμαρτυρίας για την Κύπρο στην Μελβούρνη της Αυστραλίας

Με τη φωτογραφία του Ελλαδίτη στρατιώτη Σάκη Παλαιολόγου, που ήταν παντρεμένος με την αδελφή της Ερμούλα και που έπεσε μαχόμενος στις πρώτες μάχες στην Ελιά, στην περιοχή Ξερού, η κ. Ευανθία Χριστοφή, γεννημένη στη Λεύκα και μεγαλωμένη στη Μόρφου πριν μεταναστεύσει στην Αυστραλία, ένωσε τη φωνή της μαζί με το Εκτελεστικό της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, παροικιακούς παράγοντες και άλλους ομογενείς, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι έξω από το τουρκικό Προξενείο, που βρίσκεται επί της Albert St, στο κέντρο της Μελβούρνης.

Μαζί και η κ. Σταυρούλα Λάμπρου, ο ανιψιός της οποίας Κωνσταντίνος Κουδουνάς, 20 ετών τότε, ήταν από τους πρώτους που έπεσαν στο πεδίο των μαχών, συγγενείς σκοτωμένων και αγνοουμένων και Κύπριοι, που έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους πατρίδα κατά την εισβολή του Αττίλα.

Οι ομογενείς, με δύναμη και εθνικό παλμό και με συνθήματα «Βγάλτε τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο», και, «Δικαιοσύνη στην Μεγαλόνησο», απαίτησαν ακόμα μια χρονιά την άμεση αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Όλοι οι ομιλητές, με τηλεβόες, καταδίκασαν την αδιαλλαξία της Τουρκίας, ζήτησαν τη συμμόρφωσή της προς τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που να επανενώνει το νησί και να είναι προς όφελος όλων των κατοίκων της μεγαλονήσου, Ελληνοκύπριων, Τουρκοκύπριων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και των άλλων μικρότερων ομάδων.

Η διαμαρτυρία έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 36η μαύρη επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο. Στο τέλος, διαβάστηκε ψήφισμα από τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΚΑ και ΣΕΚΑ Βικτωρίας, κ. Κωνσταντίνο Προκοπίου, το οποίο αφού εγκρίθηκε με ανάταση των χεριών, παραδόθηκε σε μέλη του Αστυνομικού Σώματος για να το παραδώσουν στον αρμόδιο του Προξενείου.

Δυστυχώς, ο φάκελος δεν έγινε δεκτός, επιστράφηκε στον πρόεδρο, οπότε θα αποσταλεί μέσω του ταχυδρομείου.

Εξάλλου, στην πόλη μας βρίσκεται από χθες Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ανδρέας Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι κατά πολιτεία Συντονιστικές Επιτροπές Κυπριακού Αγώνα.

Ο κ. υπουργός κατάγεται από το Στρογγυλό της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Έχει πτυχίο και διδακτορικό Ψυχολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αυστραλία, στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας. Από το 1975 μέχρι το 1996, δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης και ένα χρόνο μετά στο Πανεπιστήμιο της ιδιαίτερης πατρίδας του. Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης και συμμετείχε σε πολλές εθνικές επιτροπές στην Ελλάδα και Κύπρο. Επί του παρόντος, είναι πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων. Ο κ. Δημητρίου, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού στις 29 Φεβρουαρίου 2008. Είναι παντρεμένος με την Ιουλία Τσακαλέα και έχουν δυο γιους, τον Παντελή και τον Δημήτρη.

ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ο κ. Δημητρίου, που θα συνοδεύεται από την αναπληρώτρια ύπατη αρμοστή της Κύπρου στην Αυστραλία, κ. Χριστιάνα Τζίκα, επρόκειτο να λάβει μέρος χθες το βράδυ στην Ανθρώπινη Αλυσίδα στα σκαλοπάτια της Βουλής και, αργότερα, στο δείπνο Μνήμης, συμβολικό των δύσκολων εκείνων ημερών που πέρασαν οι εκδιωχθέντες από τις πατρογονικές τους εστίες, όπου θα δώσει ένα σύντομο χαιρετισμό.
Στο δείπνο που θα γίνει στην Κυπριακή Κοινότητα, στο 495 Lygon St. στο Brunswick, έχουν προσκληθεί πολιτικοί και άλλες προσωπικότητες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Μαρτυρίες και Μνήμες από επιζώντες.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Τέλος, υπενθυμίζουμε την αυριανή πορεία διαμαρτυρίας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στη Lonsdale St. στο σίτι, η εκκίνηση στις 1μμ και θα καταλήξει στα σκαλοπάτια της Βουλής. Θα προηγηθεί μνημόσυνο των πεσόντων στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ευσταθίου επί της Dorcas St, στο South Melbourne.

Ο «Νέος Κόσμος», επικοινώνησε με τον κ. Δημητρίου, ο οποίος είπε ότι είναι χαρούμενος συγκινημένος που βρίσκεται στην Αυστραλία, μια χώρα που ήδη γνωρίζει από τα μεταπτυχιακά του χρόνια, και δήλωσε πανέτοιμος, αφού αφουγκραστεί, να μεταφέρει τον αγωνιστικό παλμό και τη συμπαράσταση της ομογένειας στην κυβέρνηση της και στο λαό της Κύπρου.

Έκκληση γίνεται και από τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΚΑ, κ. Προκοπίου, για μαζική συμμετοχή στην αυριανή πορεία διαμαρτυρίας. «Εναπόκειται στον απανταχού ελληνισμό, σε όλους εμάς που γνωρίζουμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, να μην αφήσουμε να ξεχαστεί η αδικία που έγινε εναντίον της Κύπρου και συνεχίζεται για 36 ολόκληρα χρόνια. Καλούμε την ομογένεια να παραστεί στις εκδηλώσεις. Σας περιμένουμε αύριο Κυριακή, στην πορεία Διαμαρτυρίας, με ώρα εκκίνησης 1 το μεσημέρι από τη Lonsdale St. Με σύνθημα το «Δεν ξεχνώ», ας στείλουμε μήνυμα συμπαράστασης για δικαιοσύνη στην αγωνιζόμενη Κύπρο μας».

ΚΛΑΙΡΗ ΓΑΖΗ

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Όταν σαπίσουν οι ρίζες…

Ρε ακτιβιστές…

ΚΥΠΡΟΣ 1974: Την πούλησαν για να ξαναγυρίσουν.

Ε.Ο.Κ.Α. : Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αποστρατικοποίηση = Αναμονή αφανισμού του κυπριακού Ελληνισμού.

«Θα ‘μαι πάντα εδώ», με αγάπη ο κακός σας Δαίμονας

Ε.Ο.Κ.Α. : Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΟΝΔΙΝΟΥ – ΖΥΡΙΧΗΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Το πολιτικό κατεστημένο εκβιάζει τον λαό

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΕΠΕΤΕΙΟΙ, ΚΥΠΡΟΣ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.