Χωρίς δουλειά εκατοντάδες ψαράδες

Τέλος στη ανεμότρατα ως αλιευτικό εργαλείο από 31 Μαΐου βάζει ο Μεσογειακός Κανονισμός Αλιείας.

Είναι πάντοτε ενδιαφέρον να βρίσκεις εφαρμογές της θεωρίας του χάους, το πώς δηλαδή το φτερούγισμα μιας πεταλούδας εδώ, μπορεί να φέρει σεισμό στην Αργεντινή, στην πραγματική ζωή. Τουλάχιστον κάπως έτσι αντιλαμβάνεται ο Παντελής, ψαράς σε αλιευτικό σκάφος στις Κυκλάδες, την αλληλουχία των γεγονότων που τον οδήγησαν πριν από λίγες ημέρες να χάσει τη δουλειά του. Κάποια χαρτιά «πετάρισαν» στις Βρυξέλλες, μια υπογραφή μπήκε στην Αθήνα, το ένα μίλι έγινε 1,5, η βιντζότρατα παροπλίστηκε, το πλήρωμα σκόρπισε.

Η 31η Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας, που μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση της βιντζότρατας (ή αλλιώς ανεμότρατα). Το μέτρο αναμένεται να πλήξει περί τους 1.800 Ελληνες αλιεργάτες που επανδρώνουν τα περίπου 400 σκάφη που «βγαίνουν» στις ελληνικές θάλασσες, την περίοδο που επιτρέπεται η αλιεία με βιντζότρατα (από 1η Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου). Οπως καταγγέλλει η Ενωσή τους, η κατάργηση της λειτουργίας της βιντζότρατας σημαίνει απώλεια εργασίας για τουλάχιστον 1.200 ψαράδες, καθώς τα σκάφη είναι διαμορφωμένα μόνο για τον συγκεκριμένο τρόπο αλιείας και δεν είναι λειτουργικά με δίχτυα και παραγάδια.

Η βιντζότρατα είναι παράκτιο αλιευτικό εργαλείο με μακριά παράδοση στη χώρα μας, το οποίο εξαρτάται από τη στεριά και ανασύρει τα δίχτυα με βίντζι. Λειτουργεί σε απόσταση έως 70 μέτρων από την ακτή και το αλίευμα είναι κατά 70% μαρίδα, κατά 15% σαρδέλα, κατά 10% γόπα και άλλα ψάρια της παράκτιας ζώνης. Η Ε.Ε., με τον Κανονισμό 1967/06, υιοθέτησε το χρόνιο αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων να καταργηθούν τα αλιευτικά εργαλεία που προκαλούν καταστροφές στον βυθό και ιδιαίτερα στα λιβάδια Ποσειδωνίας. Απαγόρευσε λοιπόν την αλιευτική «δράση» σκαφών σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μιλίου από την ακτή. Υποχρέωσε δε τα σκάφη που χρησιμοποιούν δίχτυα να μεγαλώσουν το άνοιγμα του «ματιού» στα 40 χιλιοστά (οι βιντζότρατες έχουν «μάτια» 16 χιλ.). «Εκ των πραγμάτων, καθιστά τις βιντζότρατες εκτός νόμου», λέει στην «Κ» ο βιολόγος κ. Χρ. Γεωργιάδης, επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Ενωσης Πλοιοκτητών-Επαγγελματιών Αλιέων. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα που λένε ότι η βιντζότρατα δεν δημιουργεί πρόβλημα στα ιχθυαποθέματα ή τον βυθό. Θα ήταν, άλλωστε, αυτοκαταστροφικό, αφού το αλίευμα-στόχος ζει, τρέφεται και αναπαράγεται πάνω σε λιβάδια Ποσειδωνίας… Αντίθετα, η βιντζότρατα προσφέρει φθηνό ψάρι στις αγορές».

Οπως αναφέρει, στα αλιευτικά πεδία που «εξωθείται» η βιντζότρατα με τον νέο κανονισμό, τα αποθέματα των ειδών είναι ήδη σε πίεση, καθώς εκεί «δρα» η μηχανότρατα. Πρόκειται για μεγάλα σκάφη (17-20 μέτρων) που κινούνται με ταχύτατα 3 μιλίων την ώρα, σέρνοντας ένα μεγάλο δίχτυ στον πυθμένα (σ.σ. στη βιντζότρατα το δίχτυ «ανασύρεται», δεν «σύρεται»). Σύμφωνα με την υπεύθυνη για τα θέματα αλιείας της Greenpeace, κ. Αντζελα Λάζου, οι οργανώσεις πράγματι θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πλήγμα στα θαλάσσια οικοσυστήματα επιφέρει η μηχανότρατα. «Είναι το πιο καταστροφικό, το λιγότερο επιλεκτικό εργαλείο», λέει χαρακτηριστικά. «Ομως, εντέλει, όλα τα σκάφη αυτού του είδους είναι μέρος του προβλήματος. Οι βιντζότρατες απορρίπτουν μεγάλο αριθμό νεκρών ψαριών στη θάλασσα. Η χώρα μας θα πρέπει να συμμορφωθεί με τον νέο κανονισμό». «Είναι απλό», απαντά ο κ. Γεωργιάδης. «Οι μικροί αλιείς παραμερίζονται προς όφελος των “μεγάλων”. Και σε καιρό κρίσης».

Λινα Γιανναρου

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης

Αιφνιδιαστική άσκηση στον Έβρο με σενάριο “Βαριοπούλας” από την 3η Τεθωρακισμένη τουρκική Ταξιαρχία!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ανάγκασαν τους πιλότους της Π.Α. να γιορτάσουν τουρκικές εθνικές επετείους!

Τα δέκα καλύτερα τoυφέκια όλων των εποχών

Δραχμή: Η μεγάλη τρομοκράτισσα του Πλανήτη

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to Χωρίς δουλειά εκατοντάδες ψαράδες

  1. Ο/Η Γιωργος λέει:

    Θα προσπαθησω να συγκρατησω τα νευρα μου(δημιουργουνται οταν διαβαζω ανακριβιες και ψεματα) και να εκφραστω κοσμια!
    Μα ειναι δυνατον να παραπληροφορειτε ετσι τον κοσμο χωρις να γινεται μια εστω στοιχειωδεις ερευνα για την αξιοπιστια των αρθρων που βρισκετε?
    Ο λογος για το αρθρο»εκατονταδες ψαραδες χωρις δουλεια».
    1)ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ απαγορευονται απο τελος μαίου-οκτωβριο ολα τα ειδη της τρατας.
    2)η κοινωτικη οδηγια λεει πως 3 μιλια δεν πρεπει να πλησιαζουν οι τρατες στην ακτη και εμεις με τα κλασσικα ελληνικα παραθυρακια το καναμε 1,5μ.
    3)για τις παραβασεις μας στον τομεα αυτο πληρωνουμε προστιμα στην Ε.Ε (απο τις τσεπες των φορολογουμενων δηλαδη)
    4)ολα τα ειδη της τρατας και τα γρι-γρι πετανε στην θαλασσα το μεγαλυτερο ποσοστο των ψαριων που πιανουνε γιατι δεν ειναι εμπορευσιμα(ειδη που δεν πουλιουνται ή ψαρια πολυ μικρα ή πατημενα απο την πιεση των διχτιων)
    5)και ολα αυτα για ποιον? πανω απο το 80% του πληρωματος ειναι αιγυπτιοι που στελνουν το ελληνικο χρημα(δωστε αφου μας περισσευει)στις οικογενειες τους στην Αιγυπτο.
    6)αντιθετα οι ντοπιοι αλιεις που ειναι και η πληοψηφια σαν εργαζομενοι δυνοπαθουν βλεποντας χρονο με τον χρονο να λιγοστευουν τα ψαρια και να καταστρεφονται οι βιοτοποι των ψαριων.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!! Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.