Νόμιμη η ανεξαρτησία του Κοσόβου

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας αποφάνθηκε σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Η απόφαση του Δικαστηρίου ελήφθη κατόπιν αιτήματος της Σερβίας. Σύμφωνα με το Βελιγράδι, η απόσχιση της πρώην σερβικής επαρχίας και η κήρυξη της ανεξαρτησίας της, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν θα αλλάξει την πολιτική της απέναντι στο Κόσοβο.

«Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία που κήρυξε μονομερώς το Κόσοβο», επισήμανε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς στο Βελιγράδι και τόνισε ότι «τώρα η κυβέρνηση θα σκεφτεί τα επόμενα βήματα». Νωρίτερα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς είχε δηλώσει ότι η απόφαση του  Δικαστηρίου αποτελεί μια «τεχνική άποψη» και ότι σύντομα αυτή θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα ληφθεί μία «πολιτική απόφαση».

Το Κόσοβο


Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CIJ) αίρει και τις τελευταίες αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο κοσοβάρος πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου.

«Η απόφαση αίρει τελικά όλες τις αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν αναγνωρίζουν ακόμα τη Δημοκρατία του Κοσόβου», τόνισε ο Σεϊντίου χαρακτηρίζοντας την σημερινή ημέρα «ευλογημένη για τη Δημοκρατία του Κοσόβου και όλων των πολιτών της».

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η απόφαση που Διεθνούς Δικαστηρίου δεν παρείχε τη νομική βάση για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την απόφαση. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για απόφαση «την οποία υποστηρίζουμε». Πρόσθεσε επίσης ότι «τώρα είναι η στιγμή να ενωθεί η Ευρώπη για ένα κοινό μέλλον».

Η απόφαση του Δικαστηρίου έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, όμως, κατά γενική εκτίμηση, αναμένεται να επηρεάσει τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου, της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και ίσως έχει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται δηλαδή ως πιθανό, στο εξής, περισσότερες χώρες να αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Κόσοβο ενώ, δεδομένου ότι έτσι κατοχυρώνεται η απόσχιση των Αλβανών, τάσεις απόσχισης και αυτοδιάθεσης σε άλλα σημεία του πλανήτη, εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν.

Μέχρι στιγμής, 69 χώρες έχουν αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των περισσότερων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης

Ανεπιθύμητοι οι Ισραηλινοί τουρίστες στην Ίο

Δεξιοί αντιεξουσιαστές και αθλητικά παπούτσια

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Πρόβλεψη – σοκ για 1 εκατομμύριο ανέργους

Εκκλησία: Ιερή Αυθαιρεσία, Φοροαπαλλαγή, Ατιμωρησία, Συγκάλυψη

Βιβλίο Ιστορίας Γ’ Γυμνασίου: “Ελλάδα και Τουρκία διεκδικούν τα Ίμια”!

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.