Να αναδειχθεί και να προστατευτεί από την σταδιακή φθορά, το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Κασσώπης αναβαθμίζεται συνεχώς, καθώς πρόσφατα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο βελτίωσης δρόμου πρόσβασης και επέκτασης δικτύου διαδρομών. Ο Προϊστάμενος της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γιώργος Ρήγινος, τόνισε ότι «η αρχαία Κασσώπη είναι ένας σημαντικός χώρος, αλλά λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μια καλή αρχή για να γίνει ο χώρος γνωστός». Για την ανάδειξη του θεάτρου της Κασσώπης απαιτούνται μια σειρά από συντονισμένες εργασίες, ώστε και  το μνημείο να προστατευθεί από τη σταδιακή φθορά του.

H Κασσώπη ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Κασσωπαίας, η έκταση της οποίας συμπίπτει περίπου με αυτή του σημερινού Νομού Πρέβεζας. Η πόλη, της οποίας έχουν διασωθεί αρκετά ερείπια, κτίστηκε τον 4ο αιώνα σε φυσικά οχυρή θέση, προστατεύοντας από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων την εύφορη πεδιάδα που απλωνόταν νοτιότερα. Την ύπαρξη της πόλης στον 4ο π.Χ. αιώνα μαρτυρά ένας κατάλογος Θεωροδόκων της Επιδαύρου (360-355 π.Χ.), στον οποίο αναφέρονται η Κασσώπη, η Πανδοσία και η Αμβρακία. Από τις ανασκαφές διαπιστώθηκε ότι  στη θέση όπου ιδρύθηκε η Κασσώπη προϋπήρχε μια παλαιότερη μικρή πόλη από την εποχή του χαλκού που θα χρησίμευε ως τόπος συναθροίσεων για κοινή λατρεία στο ιερό της Αφροδίτης της κύριας θεότητας των Κασσωπαίων. Η μεγάλη ακμή της πόλης σημειώνεται στον 3ο αιώνα π.Χ. όταν κτίζονται τα μεγάλα δημόσια κτίρια και ανοικοδομούνται πολλά σπίτια.

Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Διαβάστε επίσης

Το Μαντείο της Δωδώνης

Ταξίδι προς την Αχερουσία

Ένα Γιαννιώτ’κο σπίτι της δεκαετίας του ‘30…

Αρχαία Φωτική

«Τα θέατρα της αρχαίας Ηπείρου»

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.