Μετά από 2.300 χρόνια μια θεατρική παράσταση ζωντανεύει το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας στην Λήμνο


Το αρχαίο θέατρο Ηφαιστείας στη Λήμνο φιλοξενεί μετά από 2.300 χρόνια μια θεατρική παράσταση. Το αναστηλωμένο μνημείο εγκαινιάζεται σήμερα με την παρουσίαση της τραγωδίας «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Κτισμένο σε καίρια θέση της αρχαίας πόλης, το θέατρο της Ηφαιστείας θεωρείται από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Χρονολογείται από το τέλος του 5ου –αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. ενώ κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο δέχτηκε κάποιες προσθήκες.

Συνυφασμένος με την ιστορία του Θεάτρου της Ηφαιστείας είναι ο «Λημνιακός κύκλος τραγουδιών» κατά την κλασική περίοδο. Η κατάκτηση της Λήμνου το 510 π.Χ. από τον αθηναίο στρατηγό Μιλτιάδη, συνέδεσε το νησί με την Αθήνα. Η αναστήλωση του θεάτρου της Ηφαιστείας πραγματοποιήθηκε την τετραετία 200-2004 με χρηματοδότηση του υπουργείου Αιγαίου. Τη μελέτη της αναστήλωσης και στερέωσης εκπόνησαν η αρχιτέκτων Ελένη-Άννα Χλέπα και η τοπογράφος μηχανικός Σοφία Σοϊλέ.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διαβάστε επίσης

Να αναδειχθεί και να προστατευτεί από την σταδιακή φθορά, το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης

«Τα θέατρα της αρχαίας Ηπείρου»

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΕΡΩΝ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ

Ψηλώνει η Θόλος της Επιδαύρου

Αρχαίες Κλεωνές: Aνοίγει τις πύλες του το «Green theater»

JORNADAS HOMERICAS: Η Ουρουγουάη τραγουδάει Όμηρο

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΗ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.