Ανατροπές στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αυξάνονται τα όρια αρτιότητας στα 10 στρέμματα

Τα πάνω κάτω έρχονται στην αγορά ακινήτων με τις ανατροπές στην εκτός σχεδίου δόμηση που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται σε αύξηση του κατωτάτου ορίου αρτιότητας, προκειμένου να περιορίσει την κατάτμηση της γης, αλλά και να αποτρέψει τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ο υπερδιπλασιασμός του ορίου αρτιότητας και από τέσσερα (4) στρέμματα που ισχύει σήμερα για την επικράτεια -εκτός των εξαιρέσεων- σκοπεύει να τα αυξήσει στα δέκα (10).

Αυτό σημαίνει χονδρικά ότι για να είναι ένα οικόπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή οικοδομήσιμο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 στρέμματα. Ωστόσο, εξετάζονται δύο ακόμη ενδεχόμενα: Το ένα είναι να μην αυξηθεί το όριο αρτιότητας πάνω από έξι (6) στρέμματα γιατί θα είναι εξαιρετικά επαχθές για τους ιδιοκτήτες και το άλλο να γίνουν αυξήσεις του ορίου ανάλογα με την περιοχή έτσι ώστε όπου υπάρχουν ακόμη ελεύθερες εκτάσεις να γίνει απαγορευτική η δόμησή τους.

Η ρύθμιση αυτή, εφόσον τελικά θεσμοθετηθεί, ανατρέπει άρδην τα δεδομένα στην ιδιοκτησία γης, καθώς για οικόπεδα των 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές που έχουν αγοραστεί με την προοπτική να οικοδομηθούν δεν θα υπάρχει δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην απαξίωση.

Εκτός απ’ αυτό, όμως, η αγορά ακινήτων θα δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα από τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας που συνεπάγεται το μέτρο. Από την άλλη, θα οδηγήσει σε αύξηση της αυθαίρετης δόμησης, εφόσον οι ιδιοκτήτες που κατέχουν αυτή τη στιγμή οικοδομήσιμα οικόπεδα θα αναγκαστούν να αυθαιρετήσουν στο μέλλον αφού δεν θα υπάρχει αρτιότητα των οικοπέδων τους.

Η εν λόγω ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο -σκούπα για τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο, όπως είχε δεσμευθεί η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, θα έπρεπε να έχει ήδη παρουσιαστεί. Ωστόσο, η ανάρτησή του προς διαβούλευση μετατίθεται για τα τέλη του 2010, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη σχηματοποιηθεί η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για νέο χαράτσι στα αυθαίρετα, ώστε να ληφθεί υπόψη και να αποφευχθούν διπλοεισπράξεις.

Στα ύψη

Έχει σημασία πάντως να τονιστεί ότι από το 2004 τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων έχουν φτάσει κυριολεκτικά στα ύψη, καθώς έχουν συνδεθεί με τις τιμές ζώνης που ισχύουν για τις περιοχές που έχουν ανεγερθεί. Έτσι, για ένα αυθαίρετο 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ/τ.μ. μόνο το πρόστιμο ανέγερσης φθάνει τις 150.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για αυθαίρετα κτίσματα, έκδοση οικοδομικών αδειών, μεταφορά συντελεστή δόμησης, τροποποίηση του ισχύοντος Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) και λοιπές πολεοδομικές διατάξεις.

Καταργείται η μεταφορά συντελεστή

Το όλο θέμα εξετάζεται από ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την αναμόρφωση της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα εργασίας έχει καταλήξει σε κάποιες αρχές που θα διέπουν τις νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις, τις οποίες φαίνεται ότι έχει αποδεχτεί ήδη η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη. Έτσι, εκτός απροόπτου, η απόφαση για κατάργηση του θεσμού μεταφοράς συντελεστή δόμησης φαίνεται ότι είναι οριστική.

Παράλληλα, με την τροποποίηση του ισχύοντος Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) θα θεσμοθετηθεί ο επιτρεπόμενος όγκος, το ύψος και η κάλυψη της οικοδομής ανάλογα με το οικόπεδο και την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

Κι αυτό, γιατί ο συντελεστής δόμησης στις πόλεις της χώρας έχει αυξηθεί υπερβολικά. Καθοριστικό ρόλο πάντως θα παίξει και η εξυγίανση των πολεοδομικών υπηρεσιών της χώρας, η οποία θα περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων. Στο ίδιο μήκος κύματος θα ανακοινωθεί και η επίσπευση του χρόνου έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Πηγή: ΡΟΔΙΑΚΗ

Διαβάστε επίσης

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Πρόβλεψη – σοκ για 1 εκατομμύριο ανέργους

Δ.Σ.Α., ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά Μνημονίου

Εταιρείες «κοινωνικής οικονομίας», με προίκα 260 εκατομμύρια ευρώ…

Κυοφορούνται νέα μέτρα. Μήνας κλειδί για την απόφαση λήψης ή όχι νέων μέτρων θα είναι Σεπτέμβριος

Προσλήψεις συμβούλων, για την ενεργοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων τον Σεπτέμβρη

ΟΣΕ: Το μεγάλο φαγοπότι

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΝΤ

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ανατροπές στην εκτός σχεδίου δόμηση. Αυξάνονται τα όρια αρτιότητας στα 10 στρέμματα

  1. Σαν μεσιτης αστικων συμβασεων στην Κερκυρα πηστευω οτι ενα τετοιο μετρο χωρις να εχει γινει ενας σωστος πολεοδομικος σχεδιασμος και καποιες ακρως απαραιτητες επεκτασεις οικισμων θα ειναι αλλο ενα μεγαλο πληγμα στην οικοδομικη δραστηριοτητα που βρισκεται σε πολυ χαμηλα επιπεδα τα τελευταια δυο χρονια στο Νησι μας.
    Φανταστειτε μονο την αναστατωση που θα προκαλεση ενα τετοιο μετρο σε ιδιοκτητες που εχουν στην κατοχη τους ενα τετοιο οικοπεδο τεσαρων στρεματων και υπολογιζαν οτι μπορουσαν να κτισουν ενα σπιτι για τα παιδια τους θα τους ειναι πλεον αχριστο και θα πρεπει να αγορασουν καποιο αλλο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.