Εκστρατεία του ΣΚΑΪ για την ανάδειξη του Κονώνειου τείχους στην Πειραϊκή

Εκστρατεία με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής αξίας του Κονώνειου τείχους και την ανάγκη να διατηρείται ο χώρος της Φρεαττύδας και της Πειραϊκής καθαρός αρχίζει ο ΣΚΑΪ.

Εν τω μεταξύ άρχισε την Τετάρτη 01/09 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, η αποχωμάτωση του τείχους, που τμήμα του είχε καταχωθεί τη δεκαετία του ’60 προκειμένου να ανεγερθούν καφετερίες και ταβέρνες.

Θα αποκαλυφθούν τα τείχη σε μήκος 700 μέτρων, ενώ στο τμήμα αυτό διασώζεται και ένας πύργος.

Για την αποχωμάτωση η αρμοδία εφορία αρχαιοτήτων διαθέτει τέσσερις εργατοτεχνίτες.

Η εκστρατεία θα κορυφωθεί την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου.

Στην εκστρατεία ανάδειξης του Κονώνειου τείχους συμμετέχουν:

1. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός σύλλογος Πειραϊκής χερσονήσου «Ο Κόνων».

2. Σύλλογος φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά και λοιπών μνημείων.

3. Δημοτική κίνηση «Το λιμάνι της Αγωνίας».

4. 58ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.

5. 26ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.

Αρχαία τείχη…. με μπογιές και γκράφιτι!

Αν ζούσε σήμερα ο Κόνωνας, θα έβλεπε στα τείχη του κατά μήκος της Πειραϊκής Ακτής, να υπάρχουν συνθήματα με ποδοσφαιροϊδεολογικό περιεχόμενο. Θα έβλεπε σκουπίδια και πλαστικά, σακούλες και σκισμένα ρούχα. Θα έβλεπε ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν δίνουν και μεγάλη σημασία στη μεγάλη του οχύρωση. Σήμερα ο Κόνωνας δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως τα τείχη του. Που ορισμένοι θέλουν να μετατραπούν σε ένα ανοιχτό θέατρο από γκράφιτι ή κάποιοι άλλοι θέλουν να γίνει ο χώρος μια παλιά χωματερή.

Σε αυτό τον χώρο, σχεδιάζουμε για την Κυριακή 19 Σεπεμβρίου το πρωί δράση που περιλαμβάνει καθαρισμό αλλά και ιστορική ανάδειξη.
Κατά μήκος της Πειραϊκής Ακτής σώζεται σήμερα ένα μέρος του τείχους περίπου 2,5 χλμ. όπως κτίσθηκε το 394 π.Χ. από τον Κόνωνα.
Σώζονται επίσης 22 πύργοι από την αρχική οχύρωση, πολλοί δε είναι αναστηλωμένοι. Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή έγκειται στο ότι ένα μέρος των τειχών της ακτής είναι επιχωματωμένα, καθώς και ένας πύργος.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην μελέτη ανάπλασης για την ακτή Θεμιστοκλέους και την ανάδειξη του Κονώνειου Τείχους που κατέθεσε η Αρχαιολογική Εφορεία του Πειραιά, η διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πειραιά ανταποκρίθηκε θετικά. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός από το ΥΠΠΟ, αλλά και από τον Δήμο Πειραιώς.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τελεσίδικη απόφαση του (618/2004) έκρινε ότι «η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί ή πλησίον του αρχαιολογικού χώρου, προσκρούει στο δημόσιο συμφέρον και δεν είναι ανεκτή, γιατί επιφέρει έμμεση ή και άμεση βλάβη στο αρχαίο». [Γιώργος Κεραμιτζόγλου].

Πηγή: drasi.skai.gr

Διαβάστε επίσης

Νομαρχία Πειραιά: Πράσινη ανάπτυξη για Δραπετσώνα, Αγκίστρι και υδροβιότοπο Ψήφτας στην Τροιζήνα

Ο Πειραιάς δια μέσου των αιώνων

Δραπετσώνα: Μητροπολιτικό πάρκο 660 στρεμμάτων θα γίνει στα Λιπάσματα

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΕΛΑ

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.