Μοναδικό απολίθωμα σαρκοφάγου, 7 εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε πέρσι στην Κρήτη

Εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η δυτική Κρήτη ήταν ενωμένη με την Πελοπόννησο, σαρκοφάγα σε μέγεθος όσο μια σημερινή λεοπάρδαλη, ζούσαν στο χώρο αφήνοντας το «στίγμα» τους παντού.

Ένα τέτοιο αποτύπωμα, μία απολιθωμένη πατημασιά σαρκοφάγου, ηλικίας 7 εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε πέρσι στην Κρήτη και τα αποτελέσματα της μελέτης της θα δημοσιοποιηθούν για πρώτη φορά στο 19ο Συνέδριο της Καρπαθο-Βαλκανικής Γεωλογικής Ένωσης που ξεκίνησε χθές στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει τέσσερις μέρες.

«Πρόκειται για τη μοναδική πατημασιά σαρκοφάγου τέτοιας ηλικίας που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο», ανακοίνωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λέκτορας Παλαιοντολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος μελέτησε το εύρημα που βρέθηκε στο χωριό Γούβες του νομού Χανίων.

Από τις μέχρι τώρα αναλύσεις, προκύπτει ότι η πατημασιά ανήκει μάλλον σε ύαινα ή σε αιλουροειδές και το απολίθωμα είναι από τα παλαιότερα με θηλαστικά που έχουν βρεθεί στην Κρήτη.

«Το απολίθωμα θα εκτεθεί στο μέλλον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης» είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Απολιθώματα ελεφάντων και αλόγων στην Επανωμή

Ηλικίας 3 έως 5 εκατομμυρίων χρόνων είναι τα απολιθώματα ελεφάντων, αλόγων αλλά και γιγαντιαίων χερσαίων χελωνών που βρέθηκαν στην περιοχή της Επανομής του νομού Θεσσαλονίκης όπως ανακοίνωσε στο συνέδριο ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Κωστόπουλος.

«Πιο καλά διατηρημένα είναι τα απολιθώματα που βρέθηκαν στο μικρό έμβολο της Επανωμής όπου εντοπίστηκαν και απολιθώματα πιθήκου ηλικίας 4 εκατομμυρίων ετών», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωστόπουλος.

Τα απολιθώματα των αλόγων δείχνουν ότι επρόκειτο για ζώα εύρωστα και λίγο μικρότερα από τα σημερινά, ενώ οι ελέφαντες ήταν όπως ο σημερινός αφρικανικός ελέφαντας, βάρους περίπου 3 τόνων.

«Η περιοχή που ζούσαν τα ζώα αυτά, όπως διαπιστώθηκε από τις μελέτες μας, ήταν ανοικτές εκτάσεις, στο στιλ της αφρικανικής σαβάνας με πιο υγρό περιβάλλον», εξήγησε ο κ. Κωστόπουλος.

Γεωπάρκα και Γεωτουρισμός

Στην προσπάθεια για τη δημιουργία εθνικού δικτύου γεωπάρκων θα αναφερθεί στην εισήγησή του ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ Χαράλαμπος Φασουλάς. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρία γεωπάρκα, δηλαδή περιοχές που περιέχουν αξιόλογες θέσεις γεωλογικών μνημείων και γεωτόπων και είναι το Απολιθωμένο Δάσους Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη στην Κρήτη και το Εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραϊκού.

«Στόχος μας, μέσω των γεωπάρκων, είναι να κατανοήσει ο κόσμος το ανάγλυφο που έχει σχηματίσει γύρω μας η γη και παράλληλα, να αναπτύξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό που είναι ο γεωτουρισμός, ενισχύοντας παράλληλα οικονομικά την τοπική κοινωνία», δήλωσε ο κ. Φασουλάς.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ελέφαντες, ρινόκεροι και ιπποπόταμοι ζούσαν στις όχθες του Πηνειού ποταμού, πριν από χιλιάδες χρόνια…

Αρχαίο Δίον: Ο Ντέμης Ρούσσος, υποστηρικτής της καμπάνιας για την επέκταση των ορίων του Δρυμού του Ολύμπου

Γνωριμία με το μουσείο φυσικής ιστορίας Γουλανδρή

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΒΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΡΩΜΑΤΑ

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Μοναδικό απολίθωμα σαρκοφάγου, 7 εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε πέρσι στην Κρήτη

 1. Ο/Η ΖΑΧΑΡΙΑΣ λέει:

  ΚΥΡΙΟΙ-ΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΙΑ ΣΑΣ
  Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ
  ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΑΛΙ ΕΔΩ
  ΞΗΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕΤΟ ΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ
  ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΟΛΟΙ ΝΑ ΨΗΦΗΣΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΑΤΑ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΝΟΔΗΠΟΡΟΥΣ
  ΔΥΣΤΗΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ;ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
  ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΙΓΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.