Σε ομάδα αγαλμάτων ανήκουν οι Δίδυμοι Κούροι της Κλένιας

Χρονολογούνται στο τρίτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ., είναι αυθεντικά, φέρουν ίχνη από πολλά σπασίματα και αποτιμώνται 5,35 εκατ. € έκαστος.

Πέντε εκατομμύρια τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ έκαστος αποτιμώνται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι Κούροι που εντοπίστηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων στην Κορινθία. Αυτή είναι η εμπορική αξία. Η αρχαιολογική είναι ούτως ή άλλως ανεκτίμητη, ιδίως για τόσο σπάνια έργα της αρχαϊκής εποχής. Το πόρισμα διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία.

Η τριμελής εκτιμητική επιτροπή εξέτασε τους Κούρους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο πρόεδρός της, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης και ο έφορος Κωνσταντίνος Κίσσας πιστοποιούν τη γνησιότητα των αγαλμάτων, όπως σημειώνει ο πρώτος. Είναι αυθεντικά, ανήκουν σε σύνταγμα αγαλμάτων (ομάδα δηλαδή) και φέρουν ίχνη από πολλά σπασίματα, τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και κατά τη σύγχρονη εποχή.

Τα δύο υπέροχα αγάλματα χρονολογούνται στο τρίτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ., ωστόσο δεν αποκλείεται η χρονολόγηση να πάει λίγο προς τα πίσω. Για κάτι τέτοιο προετοιμάζουν τους ειδικούς οι λεπτομέρειες των χαρακτηριστικών τους. Ομως την τελευταία λέξη θα πουν τυχόν ευρήματα της ανασκαφής στην Κλένια, η οποία συνεχίζεται με δυσκολίες λόγω του καιρού. Αν εντοπιστεί ο τάφος επί του οποίου είχαν ανεγερθεί τότε και η χρονολόγηση θα είναι ασφαλέστερη. Αλλιώς θα χρησιμοποιηθούν τα τυπολογικά χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ίδια η όψη τους είναι εύγλωττη ως προς το ότι αποτελούσαν σύνταγμα: Ο ένας στρέφει ελαφρά και κοιτά τον άλλον. Δεν κοιτάζουν ευθεία μπροστά.

Με βάση τις εκτιμήσεις της επιτροπής θα γίνει η παραπομπή των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, αν η αξία υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, όπως στην περίπτωσή μας, τότε η παραπομπή γίνεται για κακούργημα. Κούροι δεν πωλούνται βεβαίως σε δημοπρασίες, αφού πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια αγάλματα, υπάρχουν όμως δεδομένα: Η χώρα μας έχει ασφαλίσει Κούρους και Κόρες για εκθέσεις στο εξωτερικό και η «εμπορική» αξία τους έχει υπολογιστεί αντικειμενικά.

Προς το παρόν οι Κούροι συντηρούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ομως δεν έχει συνταχθεί η ανάλογη μελέτη συντήρησης, με τη συμμετοχή και την έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης.

Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει πως το ΕΑΜ διαθέτει άξιους και ικανούς συντηρητές. Αλλά δεν υπάρχει και κανείς λόγος να μην τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν καθιερωθεί για λόγους ασφάλειας των αρχαίων και μόνο.

Συνεχίζονται οι ανασκαφές

Στην ανασκαφή στην Κλένια αναζητούνται όχι μονάχα ελλείποντα τμήματα των αγαλμάτων (κάποια έχουν βρεθεί), αλλά κυρίως τα αρχαιολογικά «συμφραζόμενα» (context) που θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία τους και τη σημασία τους.

Οι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι από τον αριθμό των ταφών, που είναι μάλιστα εξαιρετικά επιμελημένες και πιστεύουν ότι παραπέμπουν σε ιδιαίτερο οικισμό, πολύ ανεπτυγμένο. Ίσως της αρχαίας Τενέας, όπως έχει πει ο κ. Κίσσας. Μέχρι τώρα έχουν ανασκαφεί συστάδες τάφων που χρονολογούνται στους αρχαϊκούς, κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους.

Η συνέχιση της έρευνας είναι απολύτως επιβεβλημένη. Επιβεβλημένη, ωστόσο, κρίνει και η Κορινθία την επιστροφή των Κούρων. Βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ έχουν καταθέσει μέχρι και ερωτήσεις στη Βουλή. [Αγγελική Κώττη, ΕΘΝΟΣ]

Διαβάστε επίσης

Βρέθηκαν τα πόδια των «δίδυμων» κούρων, στην Κλένια Κορινθίας και τμήμα αρχαίου νεκροταφείου

Σώθηκαν από τα χέρια των αρχαιοκαπήλων οι μοναδικοί δίδυμοι Κούροι

Η λεηλασία των ελληνικών αρχαιοτήτων από τους Ευρωπαίους!

ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Η «Ιερή Γη» της Σαμοθράκης.

Τα μυστικά της Κέρου

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.