Wikileaks: Τί λένε τα πρώτα ντοκουμέντα για την Ελλάδα!

Τρία απόρρητα ντοκουμέντα για την Ελλάδα αποκαλύπτονται από τα χιλιάδες έγγραφα που φέρνει στο φως ο Wikileaksκαι αφορούν τις επικοινωνίες ανώτερων αξιωματούχων οι οποίοι διατυπώνουν εκτιμήσεις και γνώμες για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Wikileaks: Τί λένε τα πρώτα ντοκουμέντα για την Ελλάδα!
Σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι, προς το State Department, με την ένδειξη SECRET/NOFORN που σημαίνει απόρρητη ενημέρωση, ο αμερικανός πρέσβης, Charles Rivkin περιγράφει τη συνάντηση που είχε ο βοηθός του στις 11 Σεπτεμβρίου 2009 με πολιτικούς αναλυτές. Ανάμεσα τους ο Ζαν Νταβίντ Λεβίτ, ο οποίος εξέφρασε «την αισιοδοξία του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι σταθερή και θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στο θέμα της ονομασίας μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας»».

Ο Λεβίτ υποστήριξε ότι «είτε συντηρητική, είτε σοσιαλιστική η νέα κυβέρνηση θα είναι δυνατότερη και θα μπορεί να είναι πιο ευέλικτη στις διαπραγματεύσεις». «Αν πείσουμε τη «Μακεδονία» να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να μην επιμείνει στο θέμα των διαβατηρίων θα επιτύχουμε πρόοδο».

Ευρωπαϊκή Ένωση- Κύπρος και Ελλάδα

Σε αυτό το τηλεγράφημα η Τουρκία λέει πώς «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις καθυστερούν λόγω των εμποδίων που προκαλούν μερικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Κύπρος». Συγκεκριμένα ο κ. Σινιρλίογλου δείχνει ενοχλημένος με τον Γάλλο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που με τη στάση του οδήγησε στο περαιτέρω χάσμα μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου.

Για το κυπριακό ο ίδιος αναφέρει: «Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους κάνει άτρωτους. Οι ελληνοκύπριοι, λέει, θέλουν ο κόσμος να ξεχάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από το σχέδιο Ανάν το 2004. Προσποιούνται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο νησί είναι εσωτερική τους υπόθεση, παρόλο που και βάση συνθήκης είναι διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια».

Ο Σινιρλίογλου δέχθηκε θετικά την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου σε επιστολή του Ερντογάν, στις 30 Οκτωβρίου με την οποία ζητούσε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσουν θέματα που χρόνια επιζητούν λύση. Τόνισε ότι αντιλαμβάνεται γιατί καθυστέρησε να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου, αποδίδοντας την καθυστέρηση στην οικονομική κρίση. Με βάση την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Σινιρλίογλου είπε ότι η Τουρκία περιμένει να αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες.

Επιχείρηση «ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ»

Αναδρομή στις προσπάθειες των στρατιωτικών της Τουρκίας να κάνουν πραξικόπημα και να εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, γίνεται σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον. Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2010 και η διαβάθμιση του είναι απλά «εμπιστευτικό».

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί γνωρίζουν ότι τα πραξικοπήματα δεν είναι πλέον αρεστά στη κοινή γνώμη και γι΄ αυτό έφτιαχναν σενάρια που θα δικαιολογούσαν την επέμβασή τους. Ένα απ΄ αυτά το πιο ενδιαφέρον ήταν η «Βαριοπούλα».

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί είχαν σχεδιάσει αυτή την επιχείρηση που προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά ώστε να προκληθεί ένταση που θα εξελισσόταν σε κρίση με την Ελλάδα κι έτσι να δικαιολογούσαν την ανάγκη επέμβασης του στρατού.

Αντίδραση του Λευκού Οίκου

Με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος αναφερόμενος στη διαρροή των εγγράφων έκανε λόγω για «σοβαρό έγκλημα» που προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια σε όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο.

Ο ιστότοπος Wikileaks και αυτοί που διέδωσαν αυτές τις πληροφορίες «είναι εγκληματίες» κατάγγειλε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Η διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας συνιστά «βαθύτατη παραβίαση του νόμου και μια σοβαρή απειλή για αυτούς που καθοδηγούν και βοηθούν την εξωτερική μας πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Γκιμπς.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι «τουλάχιστον δυσαρεστημένος» από τις διαρροές.

«Μπορούμε να πούμε χωρίς να υπερβάλουμε ότι ο πρόεδρος είναι τουλάχιστον δυσαρεστημένος αφότου ενημερώθηκε την τελευταία εβδομάδα για τις προσεχείς δημοσιοποιήσεις» 250 χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γκιμπς. [Επίκαιρα]

Σχετικά θέματα

Νέες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks για το Ιράκ και το ρόλο του αμερικανικού στρατού

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in Διαδίκτυο, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.