ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ…

Η εποχή μας καταγράφηκε ως ευχερής και ανεύθυνη. Η μετριότητα, η ελαφρότητα, η «πτυχιούχος ημιμάθεια» και η αμάθεια εισέβαλαν βιαίως στην πολιτικοκοινωνική ζωή μας και νόθευσαν την καθαρότητα του ελληνικού πνεύματος. Οι πολιτικοί μας άνδρες σχεδόν ακυριολεκτούν, η διανόηση προχειρολογεί, αναμυρηκάζει και πολλές φορές χυδαιολογεί. Η επιστήμη, παρά την ιλιγγιώδη τεχνολογική πρόοδο και τις ανακαλύψεις, οι οποίες θολώνουν τον νου του ανθρώπου, συρρικνώνει την γνώση και εμπορευματοποιείται.

Η Πατρίδα μας, η μικρή αλλά ένδοξη Ελλάδα, η Χώρα του φωτός, ιδέες με τις οποίες γαλουχηθήκαμε οι προηγούμενες γενεές, ενώ άντεξε στις επιδρομές, στις θανάσιμες εισβολές, στις καταστροφές και τις μακραίωνες υποδουλώσεις και παρέμεινε άτμημη στον ιστορικό χρόνο  επί τριάντα αιώνες, κινδυνεύει να απωλέσει τον εθνικό της χαρακτήρα. Και όμως η εθνική ψυχή μας καθεύδει. Το εθνικό ρίγος μεταλλάχθηκε σε μονολεκτικές ουρανομήκεις ιαχές στα γήπεδα και τις τηλεοράσεις.

Οι πανέλληνες αγάλλονται με την αισιοδοξία της πλατωνικής ευήθειας. Ελέγχουν και κριτικάρουν τα επουσιώδη, ενώ τους διολισθαίνουν τα ουσιώδη. Αποτέλεσμα ο χλευασμός των ξένων, με αποκορύφωμα το απαίσιο εκείνο «μοντάρισμα» της Θεάς του κάλλους, της Αφροδίτης της Μήλου. Όμως το χρονικό, αλλά και το δημιουργικό, άνυσμα της Ελλάδας δεν είναι πεπερασμένο, έχει διάρκεια. Έτσι η ιστορική παρουσία του Ελληνικού Έθνους συνεχίζεται.

Συνήθως οι Έλληνες κατηγορούμαστε, ότι διακατεχόμαστε από την έπαρση της προγονικής δόξας, ότι είμαστε προγονόπληκτοι. Γι’ αυτό θα μου επιτραπεί, αντί άλλης παρατηρήσεως, να μεταφέρω εδώ, στις στήλες του «Πρωινού Λόγου», ένα τμήμα του Χριστουγεννιάτικου μηνύματος, το οποίο απηύθυνε, το έτος 1961, προς τον γερμανικό λαό ο πρώτος Καγκελάριος και θεμελειωτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Konrad Adenauer, κατά μετάφραση του Πάρη Βαρβαρούση (Marie – Luise Recker Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας). Γράφει ο αποφοιτήσας από Γυμνάσιο «ανθρωπιστικής κατευθύνσεως» Γερμανός πολιτικός…

«Σπέρματα δημιουργικότητας βρίσκονται σε κάθε λαό. Σε καμμιά περίοδο, όμως και σε κανένα μέρος του κόσμου δεν καθόρισαν τόσο έντονα το σύνολο της ανθρώπινης παρουσίας, όπως αυτό έγινε από τους Έλληνες. Το μεγαλοφυές σ’ αυτούς ήταν ότι εντόπισαν και αποκάλυψαν με αλάνθαστη ακρίβεια το Θεμελιώδες, το Ουσιώδες, την Αμιγή Ιδέα. Όλες οι πνευματικές μας ενασχολήσεις, η φιλοσοφία, η επιστήμη, η τέχνη, η ποίηση, η έννοια του δικαίου και του νόμου, οι μορφές κρατικών σχηματισμών, η διαμόρφωση κοινοτήτων, οι κανόνες της παιδαγωγικής, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες, πηγάζουν από τους Έλληνες. Αυτή ακριβώς η ορμητική δημιουργική δύναμη, η οποία εκτυλίχθηκε  σε διάστημα λίγων μόνο γενεών και αιώνων πριν τη γέννηση του Χριστού, αποτέλεσε την κορύφωση της ανθρώπινης δημιουργίας και είχε τέτοια καθολική επίδραση, ώστε να μην έχει επαναληφθεί μέχρι σήμερα κάτι ανάλογο. Το συνολικό εύρος των γνώσεών μας είναι βαθιά ριζωμένο πίσω, στα επιτεύγματα εκείνων των καιρών και η σημερινή Εσπερία είναι αδύνατο να κατανοηθεί χωρίς την κληρονομιά της αρχαιότητας…»

• Τις διαχρονικές αρχές, οι οποίες πηγάζουν από την αρχαιοελληνική γραμματεία, την αρχαία δηλαδή ελληνική σκέψη, τις χρησιμοποιούν όλες οι γνωστές πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης κυρίως, αλλά και της υφηλίου, για να θεμελιώσουν και για να τεκμηριώσουν τα πολιτικά τους επιχειρήματα. Ας μιμηθούν και Έλληνες ηγήτορες τον Γερμανό Καγκελάριο και ας αναδιφήσουν την ιστορική πορεία μας, ώστε να εμφυσήσουν στον δοκιμαζόμενο σήμερα ελληνικό λαό τις προγονικές μας αξίες, οι οποίες έχουν παραμεληθεί, διαλύοντες έτσι το έρεβος της οικονομικής πολιτικής, το οποίο μας έχει κατακλύσει και μας περισφύγγει θανασίμως. [Του κ. Δημητρίου Κων. Ρίζου, Εφέτου επί τιμή, Πρωϊνός Λόγος]

Διαβάστε επίσης

Το CDRSEE, οι χρηματοδότες και ο ανθελληνικός ρόλος του

Η επίδραση των αρχαίων ελληνικών στον εγκέφαλο!

Να ξαναβρούμε τη χαμένη ελληνική μας ταυτότητα!

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ …

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.