Επισκευές κατοικιών: Επιδοτήσεις, άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση

Με διευρυμένα κριτήρια υπαγωγής, προκηρύσσεται την 1η Φεβρουαρίου το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», μέσω του οποίου θα δίνονται επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια (αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρων, μονώσεις, κλπ).Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας, υπέγραψαν, χθες, την απόφαση για την προκήρυξη, που προβλέπει ότι η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου, δηλαδή για δύο μήνες.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα σπίτια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.750 ευρώ ανά τετραγωνικό (από 1.500, που ήταν η αρχική εξαγγελία), ενώ αλλαγές έγιναν και στα εισοδηματικά κριτήρια με στόχο, όπως αναφέρεται, να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Έτσι, οι κατηγορίες των δικαιούχων διαμορφώνονται ως εξής:

Οι τράπεζες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, συμφώνησαν στους όρους αυτούς και θα δίνουν τα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (προσημείωση ακινήτου) είναι οι Άλφα, Εθνική, Πειραιώς και EFG Eurobank – Ergasias. Η εθνική και κοινοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι 396 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να εισφέρουν οι τράπεζες άλλα 800 εκατ. ευρώ, ώστε οι συνολικές επενδύσεις να φθάσουν στο 1,2 δισ. ευρώ.

Μέχρι 15.000 ευρώ μπορούν να λάβουν, ως άτοκο / χαμηλότοκο δάνειο ή επιδότηση, οι ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Για την υποστήριξη των πολιτών, τόσο κατά για το στάδιο υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα, όσο και κατά την υλοποίηση του έργου, λειτουργεί, γραμμή αρωγής χρηστών (helpdesk) στο 210 9797400. Ο οδηγός εφαρμογής και τα έντυπα του Προγράμματος βρίσκονται αναρτημένα εδώ. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Σχετικά θέματα

Υποχρεωτικά τα ενεργειακά πιστοποιητικά για όλα τα κτήρια, από τις αρχές του 2011

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε 4.500 περιοχές της Ελλάδας

Εργατική Κατοικία: Ξαναρχίζει από την 1η Φεβρουαρίου 2011 η χορήγηση παροχών στους δικαιούχους του Ο.Ε.Κ.

Δύο χρόνια αναστολή του πόθεν έσχες, για την αγορά πρώτης κατοικίας

Ενεργειακά πιστοποιητικά: Πόσο κοστίζουν και ποιά ακίνητα εξαιρούνται

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.