Αρχαία Ελεύθερνα: Μουσείο μέσα στον… βράχο

Θα ανεγερθεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο με προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ, θα έχει εμβαδόν 1.635 τ.μ. και θα είναι έτοιμο σε έναν χρόνο.

Το νέο μουσείο είναι σαν να αναδύεται από τη γη με θέα προς το μνημείο και τις ανασκαφές της Αρχαίας Ελεύθερνας αλλά και του Ψηλορείτη.

Το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου αποκτά η Κρήτη, μετά πολλών επαίνων. Είναι το Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, περιοχής με εξαιρετικά ευρήματα και εξαιρετικό φυσικό κάλλος. Οι θαυμαστές ανασκαφές έχουν εμπνεύσει αγάπη και σεβασμό στους ντόπιους για την κληρονομιά τους. Ετσι, δεν υπάρχει αυθαίρετο, ούτε καν υποψία αυθαιρέτου, που να απειλεί με οπτική υποβάθμιση την περιοχή. Το εντελώς αντίθετο.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Μνημείων που ενέκρινε την επικαιροποιημένη μελέτη ήταν ενθουσιασμένο. «Ομόφωνα;» ρώτησε η πρόεδρός του, γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Ε, αλίμονο», απάντησε αυθόρμητα ο Δημήτρης Εφραίμογλου.

Μουσείο μέσα στον… βράχο

«Το μουσείο του 21ου αιώνα» θα έχει εμβαδόν 1.635 τετραγωνικά και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. «Πρώτη φορά αρχαιολογικός χώρος αποκτά Κέντρο Πληροφόρησης με αυθεντικό υλικό», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Ο καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, επικεφαλής των ανασκαφών, υπογράμμισε πως η Ελεύθερνα βρίσκεται σε μια «ευλογημένη γειτονιά». Μόλις 10 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τις παραλίες του Ρεθύμνου, με τα μεγάλα ξενοδοχεία, δίπλα στη Μονή Αρκαδίου αλλά και στους Μαργαρίτες με τα σύγχρονα κεραμικά.

Το Μουσείο της Ελεύθερνας εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ. Το κτήριο μπορεί να είναι έτοιμο μέσα σε έναν χρόνο από το ξεκίνημα των εργασιών (ίσως το φθινόπωρο).

«Διδαχθήκαμε από τις άσχημες κριτικές και τα λάθη τα δικά μας και των συναδέλφων μας», σημείωσε ο κ. Σταμπολίδης. «Παίρνουμε απ’ τη σοφία των άλλων και προσπαθούμε κι εμείς να δώσουμε ένα λιθαράκι, να αφήσουμε κάτι στις επόμενες γενιές. Μετά δέκα χρόνια θα μας ξεπεράσουν οι μαθητές μας. Και έτσι πρέπει να γίνεται».

Το μουσείο θα ανεγερθεί σε γήπεδο 5,5 στρεμμάτων, σε σημείο που επισκοπεί τα μνημεία και τις ανασκαφές, με θέα προς αυτές αλλά και προς τον Ψηλορείτη. Το κτήριο είναι σαν να αναδύεται από τη γη, περιβαλλόμενο από βράχια και τοπική χλωρίδα. Μοιάζει με αρχαία τειχισμένα μέγαρα.

Θα υπάρχουν τρεις μεγάλοι χώροι εκθέσεων των αρχαίων αντικειμένων σε 3 ενότητες: Δημόσιος και ιδιωτικός βίος μέσα από τη διαχρονική ζωή της αρχαίας πόλης. Λατρείες και Ιερά. Ταφικά έθιμα και νεκροπόλεις.

Θα φιλοξενούνται οι αρχαιότητες της πανεπιστημιακής ανασκαφής που υπολογίζονται σε αρκετές χιλιάδες, από τις οποίες είναι συντηρημένες και έτοιμες προς έκθεση 1.500, ενώ άλλες θα εκτίθενται σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους (3.000 – 4.000). Μερικές αποθηκευτικές προθήκες θα έχουν γυάλινη πόρτα, ώστε να είναι ορατά τα αρχαία στους επισκέπτες των αποθηκών.

Οι εκθέσεις θα ανανεώνονται συχνά, ενώ, όταν το Μουσείο Ρεθύμνου θα δημιουργηθεί, είναι δυνατόν να έχει ό,τι χρειαστεί από την Ελεύθερνα. [Αγγελική Κώττη, Έθνος]

Σχετικά θέματα

Αρχαία Ελεύθερνα: Γυναίκα από τον 7ο αιώνα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.