Αναδεικνύεται ο Κύνος, το σπουδαιότερο λιμάνι της Οπουντίας Λοκρίδος

Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Κύνου στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, ενός από τους σημαντικότερους στην Κεντρική Ελλάδα, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Ύστερα από μαραθώνια συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του ενέκριναν, με τροποποιήσεις, τη σχετική προμελέτη με την προϋπόθεση να υποβληθεί εκ νέου για έγκριση στο Συμβούλιο.

Ο Κύνος ήταν το σπουδαιότερο λιμάνι της Οπουντίας Λοκρίδας και μία από τις οκτώ πόλεις των Λοκρών, που συμμετείχαν στην τρωική εκστρατεία. Μυθικοί κάτοικοί της ήταν οι γενάρχες των Ελλήνων, Δευκαλίωνας και Πύρρα, καθώς και ο ήρωας Αίαντας ο Λοκρός, που διέπρεψε στην Τροία.

Οι ανασκαφές στο βορειοδυτικό τμήμα του παραθαλάσσιου λόφου, όπου εντοπίστηκαν τα αρχαία λείψανα, έχουν φέρει στην επιφάνεια ευρήματα, που δηλώνουν τη συνεχή κατοίκηση της περιοχής από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000-2800 π.Χ.) μέχρι τους Βυζαντινούς Χρόνους (5ος – 6ος αι. μ.Χ.). [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Διαβάστε επίσης

Έκθεση σπάνιων νομισμάτων στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή στο Λιθοχώρι

Αριστοτέλης: Ο κορυφαίος Φιλόσοφος…

Μέδουσα: Η κυρίαρχη θηλυκή φρόνηση

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.