Στους δρόμους χιλιάδες Τουρκοκύπριοι – Παρέλυσαν τα κατεχόμενα

Ξεσπάθωσαν κατά του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Πλατεία Ινονού, ενάντια στο οικονομικό πακέτο της ψευδοκυβέρνησης Έρογλου διεξήχθη χθες. Διάφορες πηγές κάνουν λόγο για προσέλευση 20-30 χιλιάδων ατόμων!

Μεγάλο συλλαλητήριο διεξήχθη χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία, με την παρουσία 20.000 ατόμων. Κάποιες πηγές, μάλιστα, κάνουν λόγο ακόμα και για 30.000 Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι δήλωσαν το «παρών» τους στην Πλατεία Ινονού. Ακόμα και τα νοσοκομεία έκλεισαν τις πόρτες τους για το κοινό (με αυτό της περιοχής Αμμοχώστου να κλείνει και τις Πρώτες Βοήθειες), για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στη μεγάλη απεργία και στο συλλαλητήριο.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι υπάλληλοι του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, στους οποίους επιβλήθηκε απαγόρευση αποχής από τα καθήκοντά τους από τις «Αρχές» του ψευδοκράτους. Οι δύο πορείες, πριν ενωθούν στην πλατεία, πέρασαν και μπροστά από το λεγόμενο προεδρικό, επιθυμώντας το μήνυμά τους να ηχήσει δυνατά και στ’ αφτιά του Ντερβίς Έρογλου.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά σε αυτό έλαβαν μέρος και τα κόμματα της «αντιπολίτευσης». Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, η οποία προσήλθε στο χώρο της εκδήλωσης φορώντας μαύρα ρούχα και καπέλα και κρατώντας μαύρα μπαλόνια, τα οποία σε κάποιο στάδιο άφησαν κατά εκατοντάδες στον αέρα. Στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου πρωτοστάτησαν οργανώσεις όπως οι σύνδεσμοι συνταξιούχων, οι «δημόσιοι υπάλληλοι», οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αλλά και ιδιωτικοί υπάλληλοι, όπως τραπεζικοί. Οι απεργίες που εξαγγέλθηκαν (κάποιες από τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολλές μέρες) θα συνεχίσουν, στην πλειοψηφία τους, επ’ αόριστον.

Κοινωνική επιβίωση

Οι Τ/κ διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο οικονομικό πακέτο της ψευδοκυβέρνησης Έρογλου, το οποίο αποκαλούν «επιβαλλόμενο» και χαρακτήρισαν τη διαμαρτυρία τους «συνάντηση για την κοινωνική επιβίωση». Διαμαρτυρήθηκαν κατά των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς όπως η παροχή ενέργειας, ενώ αντιτάχθηκαν έντονα στην οικονομική πολιτική που φαίνεται να επιβάλλει η Άγκυρα στην ψευδοκυβέρνηση και η οποία πιστεύουν ότι τους κρατά όμηρους.

Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις τόνισαν ότι δεν έχουν σκοπό να κυβερνήσουν, καθώς η προσπάθειά τους δεν είναι πολιτικού αλλά κοινωνικού χαρακτήρα, αφού οι επιδιώξεις της «κυβέρνησης» έχουν ως στόχο τον κοινωνικό αφανισμό. Αναφέρθηκαν ακόμη στην ανάγκη για σύντομη λύση του Κυπριακού, ώστε οι Τ/κ να αποκτήσουν διεθνή υπόσταση.

Το συλλαλητήριο ήταν ειρηνικού χαρακτήρα και δεν χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία. Ολοκληρώθηκε με συναυλία από το συγκρότημα «αριστερό κλειδί». Κεντρικό σύνθημα ήταν «δεν υπάρχει σωτηρία μόνοι μας. Ή όλοι μαζί ή κανένας μας», ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως «ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη», «δουλειά, ψωμί, ελευθερία, ειρήνη» και στοχοποιήθηκε προσωπικά ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κουτσιούκ, ο οποίος αποκαλείτο από τους διαδηλωτές «μεγάλος μπελάς».

Προβλήματα

Αν και ο λεγόμενος πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι ο 13ος μισθός που χρωστούν στους «δημόσιους υπαλλήλους» θα καταβληθεί τη Δευτέρα, μαζί με αύξηση 3%, το κοινό δεν φαίνεται να πείστηκε για τις προθέσεις της ψευδοκυβέρνησης. Ειδικά, δεδομένου ότι η πρόθεση καταβολής του μισθού συνοδευόταν από την παραίνεση τα χρήματα να περιοριστούν στην αγορά των κατεχόμενων και να μην ξοδευτούν στις ελεύθερες περιοχές. Η παραίνεσή του, όμως, συνοδευόταν και από την απειλή αυστηρότερων ελέγχων στα οδοφράγματα.

Τα προβλήματα, όμως, δεν τελειώνουν εκεί, καθώς φαίνεται πως στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας εκτός από την απώλεια εμπιστοσύνης του κόσμου, αντιμετωπίζουν και εσωκομματικούς τριγμούς. Την παραίτησή τους υπέβαλαν οι επαρχιακοί του κόμματος στη Λευκωσία, Κερύνεια και Μόρφου, επειδή κάποιοι ψευδοϋπουργοί συνεχίζουν να διορίζουν «δημόσιους υπαλλήλους», παρά την απόφαση του κόμματος για παγοποίησή τους. Οι δυο απ’ αυτούς φαίνεται να ανακάλεσαν, μετά από παρέμβαση του Κιουτσιούκ αλλά ο επαρχιακός Λευκωσίας Αλί Τσετίν Αμτζάογλου επιμένει στην απόφασή του.

«Όχι» στην Άγκυρα, «ναι» στην Κυπριακή Δημοκρατία;

Έντονη ήταν η δυσφορία που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις για τη στάση της Άγκυρας, αφού αισθάνονται ότι τους κρατά δέσμιους σε οικονομικό επίπεδο, προσπαθώντας να ελέγξει τη ζωή τους. Αν και το προφανές, ότι δηλαδή είναι «υπήκοοι» ενός στρατοκρατούμενου καθεστώτος, το οποίο δεν έχει ιδιαίτερες δημοκρατικές ευαισθησίες, δεν επισημάνθηκε, οι διαδηλωτές ήταν αρκετά εχθρικοί προς τη «μαμά» Τουρκία, καλώντας την να τους αφήσει ήσυχους.

«Αυτή η πατρίδα είναι δική μας, εμείς θα τη διοικήσουμε», έλεγαν κάποιοι ομιλητές. Άλλοι, μέσω πανό και πλακάτ που κρατούσαν, τόνιζαν ότι «ο στόχος είναι φανερός: 100% αφομοίωση». «Άγκυρα δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά σου, ούτε το πακέτο σου, ούτε τους υπαλλήλους σου», υποστήριζαν άλλοι, θέτοντας έτσι, με πλάγιο τρόπο, και ζήτημα εποίκων.

Σε κάποιο στάδιο, μάλιστα, υπήρξε ένταση, καθώς έκανε την εμφάνισή του πανό της οργάνωσης Barikat, το οποίο έλεγε «Άγκυρα μάζεψε τα χέρια σου από πάνω μας». Κάποιοι από τους διαδηλωτές το θεώρησαν τραβηγμένο και προσπάθησαν να το αφαιρέσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάποιοι μικροκαβγάδες.

Δυο οργανώσεις έκαναν το μήνυμά τους εντελώς ξεκάθαρο, εμφανίζοντας τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανάμεσα στο υλικό τους. Πήραν, παράλληλα, πανό με τη φωτογραφία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, γράφοντας καταδικαστικά συνθήματα εναντίον του οικονομικού πακέτου.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν σε αμοιβαίο σεβασμό, ζητώντας από την Τουρκία να θέσει τέλος στη λογική της σχέσης εντολοδόχου/διατεταγμένου. Όπως επισήμαναν, οι Τ/κ διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, δυνατότητες και ικανότητες, προκειμένου να διοικούν μόνοι τους, τους «θεσμούς» και «οργανισμούς» τους. Διαχώρισαν, ωστόσο, τη θέση τους, λέγοντας ότι η διαμαρτυρία τους δεν στρέφεται κατά του τουρκικού λαού αλλά κατά της Κυβέρνησης της Άγκυρας, λόγω της οικονομικής πολιτικής που προσπαθεί να τους επιβάλει. [Μικαέλλα Λοΐζου, SigmaLive]

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία δεν παραιτείται από την Ε.Ε. για την Κύπρο ούτε και από την Κύπρο για την Ε.Ε.

Στη λογική της διχοτόμησης, οι προτάσεις Έρογλου

Τούρκοι: «Η μάστιγα της ανθρωπότητας», «βάρβαροι και Αττίλες»

Αλλάζουν τροπάριο οι Τούρκοι και ζητούν σφαιρική ενημέρωση Μέρκελ στο Κυπριακό

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.