Μύθος και νόμισμα

Έκθεση με τίτλο «Μύθος και Νόμισμα» θα διεξαχθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο, με τη συμμετοχή της συλλογής νομισμάτων της Alpha Bank, αποφάσισε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΚΑΣ).

Το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση σπονδυλωτής περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Μύθος και Νόμισμα», από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο και την Alpha Bank, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίασή του, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί, από τα μέσα Απριλίου, έως τα τέλη Νοεμβρίου 2011 και η Alpha Bank θα συμμετέχει με 276 κομμάτια από τη νομισματική συλλογή της.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ), η έκθεση θα έχει τίτλο «Η εικονογραφία του μύθου στα νομίσματα της αρχαιότητας» και οι σχετικές ενότητες θα αναφέρονται στο Δωδεκάθεο, τον Ηρακλή, τις Δευτερεύουσες θεότητες, τις Μυθολογικές ιστορίες και τα Μυθικά όντα.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τα εκθέματα (261 νομίσματα της Alpha Bank, 71 του Νομισματικού Μουσείου και 77 έργα του ΕΑΜ) την ιστορία των νομισμάτων και τη μυθολογία.

Στο Νομισματικό Μουσείο, την έκθεση με τίτλο «Μύθος και νόμισμα. Η χρήση του μύθου», θα πλαισιώνουν 15 νομίσματα από τη συλλογή της τράπεζας και 13 έργα από το ΕΑΜ. Κι εδώ οι ενότητες θα αναφέρονται σε σχετικά θέματα, όπως Φύση και Μύθος, Ιδρυτικοί μύθοι πόλεων, Η πολιούχος θεότητα, Οι μύθοι της καταγωγής των βασιλέων και η ταύτιση των ηγεμόνων με θεούς και ήρωες, Οι αρχαίοι μύθοι δημιουργούν νέους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Επίσης, στο Νομισματικό Μουσείο θα εκτεθούν και δύο έργα της Εθνικής Πινακοθήκης, το «Αθηνά και Άρτεμις» του Θεόφιλου και η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γεώργιου Ιακωβίδη.

Οι δαπάνες της έκθεσης και του καταλόγου θα καλυφθούν από την Alpha Bank, ενώ με απόφαση του Συμβουλίου ορίστηκε τριμελής επιτροπή από αρχαιολόγους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που θα εκτιμήσουν τα αρχαία. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Διαβάστε επίσης

Μινωΐτες θαλάσσιοι βιολόγοι 3.500 χρόνια πριν

Αρχαίος θησαυρός κάτω από τις ράγες του ΗΣΑΠ, ανάμεσα σε Ομόνοια και Μοναστηράκι

Στο φως το Πρυτανείο της αρχαίας Κύθνου

«Ταξίδι» στην αρχαιότητα: Η καθημερινή ζωή στον αρχαίο αγροτικό δήμο Μυρρινούντα

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.