Προσεχώς η κατασκευή διασυνοριακής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας;

Κυρώθηκε την Τετάρτη στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της… Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής οδικής γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή της συνοριακής διόδου Κήποι – Ipsala, που είχε υπογραφεί στις 10 Ιουνίου 2006.

Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια της εθνοσυνέλευσης. Πάντως ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ονούρ Οϊμέν κατά τη συνεδρίαση είπε πως στο άρθρο 6 της εν λόγω συμφωνίας αναφέρεται ότι η ευθύνη για τη διενέργεια των σχετικών μελετών σύμφωνα με τους όρους των διεθνών διαγωνισμών ανήκει στην ελληνική «Εγνατία Οδός ΑΕ» και τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να επεξηγήσει την κατάσταση, αφού όπως είπε, «σε τέτοιες περιπτώσεις οι ρυθμίσεις γίνονται με κοινές πρωτοβουλίες και κοινές εταιρείες».

Ο βουλευτής Αδριανούπολης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Νετζντέτ Μπουντάκ, σε δήλωση που έκανε αργότερα ανέφερε ότι η υπάρχουσα γέφυρα έχει μήκος 800 μέτρων εκ των οποίων τα 357 μέτρα ανήκουν στην ελληνική επικράτεια. Κατασκευάστηκε το 1958 και έχει πλάτος 7,5 μέτρων. Πρόκειται για ανεπαρκή γέφυρα, αφού δημιουργούνται μεγάλες ουρές από τις νταλίκες.

Η εν λόγω Ελληνοτουρκική συμφωνία είχε κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων στις 18 Ιουνίου 2007 με το νόμο 3579/2007.

Η κατασκευή της νέας γέφυρας θα γίνει από την κάθε χώρα, στα πλαίσια της επικράτειάς της. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. είναι αρμόδια για την ετοιμασία όλων των απαραίτητων μελετών. Το κόστος των μελετών και της κατασκευής τολμήματος της γέφυρας που βρίσκεται στην Ελληνική επικράτεια εκτιμάται σε 14 εκ. ευρώ. [Επίκαιρα]

Διαβάστε επίσης

Σβήνουν κάθε ίχνος Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

Νέες συνομιλίες για την (;) υφαλοκρηπίδα

Ελληνοτουρκικό φόρουμ με …τουρκική επιχειρηματική ισχύ…

Αποκαλύψεις για τα σχέδια των Τούρκων στο Καστελόριζο – Τα λάθη της Αθήνας

Η πνευματική κιβωτός του Ελληνισμού

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.