Ανασκαφές στην αρχαία Καρία, στο ιερό του Διός Λαβρανδίου

Για τις ανασκαφές στην αρχαία Καρία και συγκεκριμένα στο ιερό του Διός Λαβρανδίου, μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα Λαρς Κάρλσον, στην αίθουσα διαλέξεων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών για τα αρχαιολογικά πεπραγμένα του Ινστιτούτου το 2010, ο κ. Κάρλσον, υπεύθυνος των ανασκαφών στα Λάβρανδα, μίλησε για το ανασκαφικό έργο της «πολυεθνικής» ομάδας του, η οποία αποτελείται από αρχαιολόγους και φοιτητές από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία ακόμα και την Ελλάδα.

Από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαιότητας, τα Λάβρανδα της Καρίας αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους μνημειακούς τόπους, που κατά εποχές εντυπωσίασε περιηγητές, επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων, όπως τον δικό μας Γιώργο Σεφέρη, φίλο του πρώτου ανασκαφέα της περιοχής, Άξελ Πέρσον.

Το ιερό είναι τοποθετημένο σε ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο που θυμίζει τους Δελφούς. Λόγω της απότομης κλίσης, χτίστηκε σε πολλά επίπεδα. Έχει πηγές και πολλά νερά, που προφανώς προσέλκυαν βροντές και αστραπές, αλλά και την προσοχή των ανθρώπων. Γιατί ποιο μέρος είναι καλύτερο να χτιστεί ένα ιερό του θεού των κεραυνών αν όχι εκεί όπου πέφτουν συχνότερα;

Στην περιοχή, εντός και εκτός του ιερού, σώζονται σημαντικά κατάλοιπα αρχαίων κτισμάτων. Όπως για παράδειγμα, τα προπύλαια, ένα υπόστυλο κτίσμα, το δωρικό κτίριο, που πιθανότατα ανεγέρθηκε από τον Ιδριέα, τον νεότερο αδελφό του Μαυσώλου, ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους αναθέτες του ιερού, καθώς και οι Ανδρώνες Α και Β, τα δωμάτια όπου γίνονταν τα συμπόσια.[ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Διαβάστε επίσης

Νεκροταφείο της Πρωτοελλαδικής εποχής (3η χιλιετία π.Χ.) στα Αστέρια της Γλυφάδας

Πολυάνδριο: Σωτηρία για τους πολεμιστές της Πάρου

Βωμός των Δώδεκα Θεών: Κατάχωση σήμερα, ανάδειξη αύριο;

Καρυάτιδες: Οι ωραίες Κόρες των Αθηνών

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.