«Στο σφυρί» το σπίτι του Κωστή Παλαμά

 Το πατρικό σπίτι του Κωστή Παλαμά που βρίσκεται στην Πάτρα (Κορίνθου 241) βγήκε στο σφυρί…

Ενώ εδώ και πολλά χρόνια οι Αρχές το άφησαν να ερημώνει, καθώς ούτε οι ιδιοκτήτες ούτε η Πολιτεία ανέλαβε να το διασώσει ως μνημείο πνευματικής κληρονομιάς, πλέον μεσιτικό γραφείο ανέλαβε να βρει νέους αγοραστές-ιδιοκτήτες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κόσμου», παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, το τίμημα ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ!

Στο σπίτι αυτό γεννιέται, στις 7 Μαρτίου του 1856, η Ιταλίδα πεζογράφος Mατίλντε Σεράο. Η πόλη μας, ευτύχησε να είναι ο τόπος που γεννήθηκε το 1859, ο μεγάλος μας Εθνικός Ποιητής Κωστής Παλαμάς. Και το μόνο που θυμίζει το ιστορικό αυτό γεγονός, είναι μια εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή στο σπίτι που γεννήθηκε, πολύ πιθανόν σε ένα σπίτι που σύντομα θα πουληθεί σε ιδιώτες.

Εκκλήσεις να γίνει μουσείο

Χιλιάδες εκκλήσεις να σπίτι γίνει μουσείο Κωστή Παλαμά σε μια προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αλλά καμία ενέργεια δεν πραγματοποιείται. «Γεννήθηκα στην Πάτρα στα 1859. Πέμπτη, απομεσήμερο, στις δύο η ώρα, δεκατρείς του Γενάρη», γράφει στις σημειώσεις του ο Παλαμάς και τιμά την γενέθλια πόλη του με ένα σονέττο:

«Τὸ σπίτι ποὺ γεννήθηκα κι ἂς τὸ πατοῦν οἱ ξένοι,
στοιχειὸ εἶναι καὶ μὲ προσκαλεῖ· ψυχή, καὶ μὲ προσμένει.

Τὸ σπίτι ποὺ γεννήθηκα ἴδιο στὴν ἴδια στράτα
στὰ μάτια μου ὅλο ὑψώνεται καὶ μ᾿ ὅλα του τὰ νιάτα.

Τὸ σπίτι, ἂς τοῦ νοθέψανε τὸ σχῆμα καὶ τὸ χρῶμα·
καὶ ἀνόθευτο καὶ ἀχάλαστο, καὶ μὲ προσμένει ἀκόμα».

 Σώθηκε προσωρινά το σπίτι του στην Αθήνα

Στις αρχές του 2011 στο σφυρί βγήκε και το άλλο σπίτι το οποίο συνδέεται με τον Εθνικό μας ποιητή, στην καρδιά της Πλάκας, στην οδό Περιάνδρου. Στο σπίτι αυτό στην Πλάκα έζησε ο ποιητής τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του (1935-1943), μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά. Σε αυτό το σπίτι πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Το κτήριο εμβαδού περίπου 700 τ.μ, ανήκε και ανήκει σε ιδιώτη, αλλά ανακηρύχθηκε διατηρητέο από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων. Επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό από τράπεζα, στις 12 Ιανουαρίου 2011, με πρώτη τιμή προσφοράς είχε οριστεί το ποσό των 1.066.000 ευρώ. Στο τέλος, ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε…[Πηγή]

Διαβάστε επίσης

Ηχήστε οι σάλπιγγες… σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!

Στο σφυρί το σπίτι του Κωστή Παλαμά

150 χρόνια από την γέννηση του Κωστή Παλαμά.

Κωστής Παλαμάς: Η φλογέρα του βασιλιά

ΕΛΛΑΣ

Share

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.