Αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα από λάτρεις του αρχαίου πολιτισμού

Αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου από λάτρεις του αρχαιοελληνικού πολιτισμού σε όλον τον κόσμο.

Η εκδήλωση θα γίνει για τον εορτασμό της ιστορικής ελληνο-περσικής αναμέτρησης το 490 π.Χ., στην παραλία του Σχινιά, η οποία κατά τους διοργανωτές συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με τη γνήσια τοποθεσία της μάχης.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και θα περιλαμβάνουν επίσης αφιερώματα στον χορό, τη λογοτεχνία, τις τέχνες και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιόδου εκείνης.

Το κύριο όμως χαρακτηριστικό θα είναι η αναπαράσταση της μάχης του Μαραθώνα, με τη συμμετοχή περίπου 200 ερασιτεχνών της πειραματικής αρχαιολογίας, οι οποίοι θα φορούν πιστά αντίγραφα πολεμικών στολών της αρχαιότητας, που η αξία τους θα κυμαίνεται από 5 εως 10 χιλιάδες ευρώ! Τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν πάντως, θα διαφέρουν από τα γνήσια, αφού προέχει η ασφάλεια των συμμετεχόντων έστω και σε βάρος της ακρίβειας του εγχειρήματος.

Όπως δήλωσε στο AFP ο διοργανωτής της εκδήλωσης, καναδός Κρίσταν Κάμερον, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν οι σχετικές προετοιμασίες. Πέρα από τη μάχη οι «σύγχρονοι στρατιώτες» σκοπεύουν να αναπαραστήσουν και τη λειτουργία ενός αρχαίου στρατοπέδου, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχει ακόμα αγώνας τοξοβολίαςκαι δρόμου.

Οι διοργανωτές έχουν επίσης ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού την άδεια να αναπαραστήσουν και την πορεία της νίκης, από την Αρχαία Αγορά στην Ακρόπολη, αλλά δεν τους εχει δοθεί καμία απάντηση – ούτε καν αρνητική!

» Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα βιώνει δύσκολες στιγμές, αλλά έχουμε μείνει άφωνοι από την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για την εκδήλωση», λέει χαρακτηριστικά ο Κάμερον στο AFP και δεν παραλείπει να διαχωρίσει την θέση του τοπικού Δήμου που βοηθά την πρωτοβουλία με υλικοτεχνική υποστήριξη.

«Θα ήθελα πολύ να μιλήσω με τον υπουργό Πολιτισμού για δέκα λεπτά και να του ζητήσω να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να μας βοηθήσιε, ενισχύοντας έτσι τόσο τον ελληνικό πολιτισμό και τον τουρισμό», προσθετει. [Πηγή: pyles.tv]

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια και ταλαιπωρία, κατάφερα να επικοινωνήσω με το Δήμο Μαραθώνα και να μάθω τα εξής:

Από σήμερα οι ξένοι λάτρεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, έχουν στήσει τον καταυλισμό τους πλησίον της παραλίας του Σχινιά, στο δασάκι. Αύριο 10 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις στις 11:00 με απαγγελία του 9ου Ομηρικού ύμνου στον Τύμβο του Μαραθώνα. Στη συνέχεια στις 14:00 θα γίνει η αναπαράσταση της μάχης, στην οποία δεν θα υπάρχουν τριήρεις, γιατί η μοναδική τους τριήρης, έχει υποστεί βλάβη. Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, θα επαναληφθεί η αναπαράσταση της Μάχης, αν υπάρχει μεγάλη προσέλευση την προηγουμένη ημέρα και κριθεί αναγκαίο. Στη συνέχεια θα γίνουν διάφορα αγωνίσματα, όπως τοξοβολία κλπ.

Διαβάστε επίσης

«Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι», Μαραθώνας 2500 χρόνια.

Οδοιπορικό στον Μαραθώνα του χθες και του σήμερα

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.