Μας έσπρωξαν στην πείνα, τώρα θέλουν να πάρουν και τη χώρα

Έχουν περάσει 14 μήνες από τη Συμφωνία στην Ντοβίλ (18.10.2010) μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της ευρωζώνης και τώρα είμαστε πλέον μπροστά στην εξέλιξή της και στην εφαρμογή της. Το Μάρτιο αναμένονται καθοριστικές αποφάσεις οι οποίες θα αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ε.Ε. Το Βερολίνο μπορεί να είναι πάνω απ’ όλους, αν και οι διαφωνίες μόλις άρχισαν να εμφανίζονται. Αν η γαλλογερμανική Συμφωνία γίνει αποδεκτή, τότε πάμε για γερμανοποιημένη Ευρώπη, αλλά συγχρόνως και διχασμένη.

Όταν ο Γερµανός υπουργός Οικονοµικών Βόλφανγκ Σόιμπλε διένειμε (στο ΕΚΟΦΙΝ) το περίγραµµα της συµφωνίας Μέρκελ – Σαρκοζί (που αφορούσε πρωτίστως το μηχανισμό Στήριξης τον οποίο δεν θέλησε να στηρίξει η Άνγκελα), ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ-Τρισέ αντέδρασε έντονα: «Θα καταστρέψετε το ευρώ», φώναξε στα γαλλικά προς το µέρος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Το καλοκαίρι η Συμφωνία στην Ντοβίλ εξελίχθηκε σε μια συμφωνία για την επιβολή ενός νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που θα βάλει όλη την ευρωζώνη υπό το γαλλογερμανικό άξονα. Το χρέος που χτυπά πλέον ΟΛΟΥΣ είναι η καλύτερη ευκαιρία για το Βερολίνο να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο.

Η γαλλογερμανική πρόταση

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής (9.12) όλα τα μέλη της ευρωζώνης και τα περισσότερα της Ε.Ε. -πλην Βρετανών- αναγκάστηκαν να αποδεχθούν καταρχήν τους όρους των Μέρκελ – Σαρκοζί.

Η Συμφωνία αυτή πρέπει να σχηματοποιηθεί και να ψηφιστεί το Μάρτιο, ως μια νέα Διακυβερνητική Συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει αυστηρότερους όρους για τα ελλείμματα των εθνικών προϋπολογισμών.

– Οι προϋπολογισμοί των χωρών θα πρέπει να ισοσκελιστούν. Η βασική αρχή είναι ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβαίνει το 0,5%, χωρίς ωστόσο να έχει τεθεί επισήμως ποιος θα είναι ο στόχος για τα ελλείμματα. Μάλιστα τα κράτη θα εντάξουν τη συγκεκριμένη αρχή στα συντάγματά τους ή θα την κυρώσουν με νόμο. Οι ποινές στα κράτη-παραβάτες θα είναι αυτοματοποιημένες και θα επιβάλλονται αμέσως, εκτός αν αυξημένη πλειοψηφία αποφασίσει το αντίθετο.

– Οι χώρες της ευρωζώνης θα διαθέσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιπλέον κεφάλαια έως 200 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να πειστούν με αυτό τον τρόπο να δώσουν και άλλοι χρήματα (Κινέζοι, Αμερικανοί κ.λπ.), οι οποίοι διστάζουν να τα δώσουν άμεσα στην Ε.Ε. και ίσως πειστούν να τα δώσουν μέσω ΔΝΤ. (Ήδη Αμερικανοί και Ιάπωνες είπαν ότι δεν πείθονται.)

– Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM), που θα έχει δύναμη πυρός 500 δισ., θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2012. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο ESM δεν θα έχει τραπεζική άδεια, ενώ για ένα διάστημα θα λειτουργήσει παράλληλα με το EFSF (προσωρινός μηχανισμός στήριξης). Το επιχείρημα είναι πως το ESM έχει κεφάλαια 500 δισ. που είναι απαραίτητα. Η παγίδα: το ESM αναφέρεται σε κρατικές χρεοκοπίες.

– Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ενδεχόμενο μελλοντικό κούρεμα χρεών (PSI), διευκρινίστηκε ότι η ευρωζώνη θα τηρήσει αυστηρά τους κανόνες του ΔΝΤ. Όπως αναφέρει ο κ. Ρομπάι, «η πρώτη μας προσέγγιση για το PSI, η οποία είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για τις αγορές, είναι πλέον και επισήμως τελειωμένη».

Το ελληνικό αδιέξοδο

Η εικόνα είναι θολή. Φαίνεται πως το κούρεμα, η συμφωνία με τράπεζες και άλλους δανειστές (ασφαλιστικά ταμεία, επενδυτικούς οίκους κ.λπ.) δεν προχωρά. Οι Ισπανοί αποχώρησαν από τη διαμεσολάβηση και ο αρμόδιος υπουργός Ε. Βενιζέλος εκφράζει την ανησυχία του: «Κωλύομαι να μιλήσω δημόσια για το PSI που διαπραγματευόμαστε νυχθημερόν, αλλά θα έπρεπε να μπορώ ώστε να ξέρει ο λαός τι γίνεται».

Προτιμά να μιλά για την πολιτική προέκταση του θέματος: «Η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές την ώρα που διαπραγματεύεται το PSI», τόνισε, από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε ότι «η διαρκής παραγωγή αβεβαιότητας δεν βοηθά τη χώρα».

Θολή είναι η εικόνα σχετικά με τη θέση που θα πάρει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη νέα γαλλογερμανική πρόταση. Αν δηλαδή θα δεχθούμε και αν θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τους υπόλοιπους. Η ωμή αλήθεια είναι πως η κατάντια της χώρας δεν της επιτρέπει να έχει επιλογές, εκτός αν ληφθούν πραγματικά θυελλώδεις αποφάσεις στο εσωτερικό αλλά και σε ό,τι αφορά την τακτική στην Ευρώπη. Μόνο που δυστυχώς η ηγεσία της χώρας απλώς παρακαλά για να… σωθεί η ίδια.

Θα μας κατασχέσουν και δημόσια περιουσία;

H αποκάλυψη έγινε από το διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, το γνωστό μας Γιόζεφ Άκερμαν. Οι συζητήσεις μεταξύ της χώρας μας και των πιστωτών της για τη διαγραφή του χρέους σκοντάφτουν στο ζήτημα του δικαίου που θα εφαρμοστεί. Το ελληνικό ή το βρετανικό; Για κάποιους μπορεί να μοιάζει ένα απλό διαδικαστικό θέμα. Όμως πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, αφού αν ισχύσει το βρετανικό δίκαιο, τότε θα επιτρέπεται η κατάσχεση εθνικής περιουσίας.

Και το ζήτημα γίνεται ακόμη σοβαρότερο αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις πως η κυβέρνηση Παπανδρέου, για να πετύχει μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους, δέχθηκε σε αντάλλαγμα τη μεταφορά των ομολόγων από το ελληνικό στο βρετανικό δίκαιο, αυτό ακριβώς που επιτρέπει την κατάσχεση της δημόσιας περιουσίας από τους πιστωτές. Ή για να το πούμε αλλιώς: για να «γλιτώσουν» από τη Σκύλα κάποιοι (μόνο ανεγκέφαλοι;) επέλεξαν τη Χάρυβδη του μεγαλύτερου κουρέματος με το παραπάνω αντάλλαγμα. Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;

Κάποιοι (και εδώ και στο εξωτερικό) προσπαθούν να «παραμυθιάσουν» τον κόσμο με το («σωτήριο») μεγαλύτερο ύψος του κουρέματος κρύβοντας την αλήθεια γι’ αυτό που κρύβεται από πίσω. Κρύβουν επίσης (και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους) πως όσο πιο ψηλό είναι το κούρεμα τόσο πιο κοντά στην πλήρη κατάρρευση, για την ακρίβεια πτώχευση είμαστε. Και η κυβέρνηση τι κάνει; Εδώ το τοπίο είναι θολό. Δεν ξεκαθαρίζουν αν μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες τα ελληνικά ομόλογα θα υπόκεινται στο ελληνικό ή στο βρετανικό δίκαιο. Άλλοι πάλι λένε πως θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα το σημείο της συμφωνίας που αναφέρει ότι η κυριότητα του προγράμματος είναι ελληνική.

Έτσι αν γίνει δεκτό το ελληνικό δίκαιο, οι δανειστές, που θα μας επιτηρούν μονίμως, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν εμπράγματες εγγυήσεις. Αν όμως γίνει δεκτό το αγγλικό, θα μπορούν να διεκδικήσουν, αν πάει κάτι στραβά, ακίνητα ή κρατικές επιχειρήσεις χωρίς να περάσουν από την ελληνική δικαιοσύνη. Όμως όλα αυτά είναι καθαρές θεωρίες όσο δεν υπάρχουν καθαρές εξηγήσεις στο λαό που δεν μπορεί και δεν έχει εμπιστοσύνη να αφήνει αυτό το θέμα στην καλή θέληση των μνημονιακών κυβερνητικών στελεχών. Επιτέλους, δεν πρέπει κάποιος να βγει και να πει καθαρά και υπεύθυνα τι γίνεται με αυτή τη σοβαρότατη ιστορία; Στο κάτω κάτω της γραφής, αν ισχύσουν αυτά που ακούμε και βλέπουμε, κινδυνεύουμε με την πρώτη στραβή να δούμε τον Χ δανειστή να πιάνει μερικά έρημα νησιά ή δάση και να μας λέει ότι είναι δικά του.

Καθαρές εξηγήσεις λοιπόν και να αφήσουν τις δικαιολογίες πρωθυπουργού και υπουργών πως δεν μπορούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους ενώ γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη. Φοβούμαστε, και δικαιολογημένα, πως μπορεί να δώσουν ακόμη και την Ακρόπολη. Πολύ περισσότερο που ο Αλ Καπόνε μπροστά σ’ αυτούς που κουβεντιάζουμε και συναλλασσόμαστε θα θύμιζε ασκητή μοναχό του Αγίου Όρους. Θέλετε παράδειγμα για τις διαθέσεις τους; Μόλις προχθές ένα ισπανικό hedge fund, που συμμετείχε και στις σχετικές διαπραγματεύσεις ανακοίνωσε πως αποχωρεί γιατί εκτιμά πως θα κέρδιζε περισσότερα από την πτώχευση της Ελλάδας παρά από μια συμφωνία.

Ύαινες του κερατά… [Πηγή]

Διαβάστε επίσης

Σύννεφα στη συμφωνία για το PSI – Οι ιδιώτες πιστωτές θέλουν 5% για τα νέα ελληνικά ομόλογα

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Προσοχή: κίνδυνος κατάρρευσης α λα Lehman Brother»

Ενέχυρο η Ελλάδα και στους ιδιώτες πιστωτές;

Μια εγκληματική πρόταση για το χρέος!

ΕΛΛΑΣ

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.