Το Ελληνικό πνεύμα φωτίζει όλο τον κόσμο!..

Γράφει ο Αθανάσιος Δέμος

«Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις». Τότε θα καταλάβουμε, τότε θα εννοήσουμε καλώς κάποια πράγματα, αν εμβαθύνουμε στο βαθύτερο νόημα ενός ονόματος, μιας λέξεως. Και αυτό επιτυγχάνεται με την ετυμολογία, την ετυμολογική ανάλυση… Στο θέμα μας βαρύνουσα θέση έχει το όνομα Ελλάς. Ελλάς σημαίνει Χώρα φωτεινή, Αλλά από πού προήλθε αυτή η σημασία; Η λέξη Ελλάς προήλθε από δύο λέξεις έλη + λάας = Ελλάς, η έλη (με δασεία) = το φως του ηλίου, ο λάας = λίθος, βράχος. Επομένως: έλη + λάας = Ελλάς = φωτεινή πέτρα, φωτεινή χώρα. Και αυτό ισχύει πραγματικά και μεταφορικά.

Πραγματικά, γιατί η ηλιοφάνεια της Ελλάδας είναι μοναδική. Μεταφορικά, γιατί το ελληνικό πνεύμα εφώτισε τον κόσμο ποικιλοτρόπως…
Πολλοί διάσημοι άνθρωποι του πνεύματος από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης έχουν διατυπώσει τα συμπεράσματά τους γύρω από τα θέματα αυτά. Πολλές φορές διατυπώθηκαν ερωτήματα: Πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των Ελλήνων στη θεμελίωση του δυτικού κόσμου; Μπορεί να αξιολογηθεί χωρίς τις υπερβολές είτε μίας αυτάρεσκης αρχαιοπληξίας είτε ενός αμήχανου αρνητισμού;

Οι διάφορες θεωρίες που διατυπώθηκαν συνοψίζονται στα εξής: Δεν χρειάζεται να εξιδανικεύσει κανείς τους Έλληνες για να τεκμηριώσει την συμβολή τους στην διαμόρφωση της δυτικής σκέψης και συνείδησης: Η γένεση της δημοκρατίας, η συγκρότηση της πόλης – κράτους, η θεμελίωση της πολιτικής σκέψης, η καλλιέργεια των τεχνών και της επιστημονικής έρευνας, η ανάλυση της γλώσσας και ο εντοπισμός των θεμελιωδών ερωτημάτων της ύπαρξης, η ανάπτυξη της ρητορικής και της φιλοσοφίας, η διερεύνηση του κόσμου, μεταξύ άλλων, συνιστούν το υπόστρωμα της δυτικής πολιτιστικής παράδοσης με τη μεσολάβηση σαφώς της ρωμαϊκής εμπειρίας.

Σε ορισμένους τομείς –την δημιουργία των μαθηματικών, για παράδειγμα- η κληρονομιά έχει γίνει πλέον οικουμενική. Όλοι οι μαθηματικοί, σε κάθε σημείο του κόσμου, εργάζονται μέσα σε ένα εννοιολογικό πλαίσιο, τα θεμέλια του οποίου είναι ελληνικά.

Τελευταία διαβάζουμε στον αθηναϊκό τύπο ότι ο Αμερικανός ιστορικός Τσαρλς Φρίμαν στην ιστορική μελέτη του με τον τίτλο «Το ελληνικό επίτευγμα» εξετάζει τους πολύπλευρους τρόπους με τους οποίους οι Έλληνες συνέβαλαν στην θεμελίωση του δυτικού κόσμου.

Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης αναλύονται διεξοδικά και δεν περιορίζονται σε κάποιες γενικόλογες αναφορές. Επίσης, ο Όμηρος, η επίδραση του οποίου διαποτίζει την Ελληνική ιστορία έχει το δικό του ιδιαίτερο κεφάλαιο. Χωριστά κεφάλαια υπάρχουν για τα μεγάλα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού όπως ο Παρθενώνας, ο ναός του Δία στην Ολυμπία κλπ. Ασχολείται ευρύτατα με την ελληνική μυθολογία, γιατί θεωρεί ότι η επίδρασή της υπήρξε εξαιρετικά γόνιμη σε όλες τις μορφές της Τέχνης. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο συγγραφέας δίπλα στα πνευματικά και πολιτιστικά επιτεύγματα των Ελλήνων επισημαίνει τα στοιχεία του ίδιου του χαρακτήρα της ελληνικής κοινωνίας, όπως η κυριαρχία των ανδρών, η μειονεκτική θέση των γυναικών, η ύπαρξη των δούλων, κλπ. που αποτελούν αντιφάσεις της ελληνικής κληρονομιάς.

Επιχειρώντας να καλύψει μια υπεργόνιμη και πολυδιάστατη πολιτισμική εμπειρία προσφέρει μια περιεκτική θέωρηση του πολιτισμού και της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδος από τους Μυκηναϊκούς χρόνους ως την κατάκτηση της Ελλάδος από τη Ρώμη και ύστερα. Κέντρο εστίασης είναι αναπόφευκτα η Κλασική Περίοδος (480-330 π.Χ.).

Όμως, τις τελευταίες ημέρες (αρχές Ιανουαρίου 2012) ήρθε στη δημοσιότητα και μια καταπληκτική είδηση – αποκάλυψη. Στο διαστημικό κέντρο των ΗΠΑ τη γνωστή NASA ανακοίνωσαν ότι: Το μέλλον της αεροδιαστημικής τεχνολογίας βρίσκεται στην αποκρυπτογράφηση των μυστικών των αττικών μελανόμορφων αγγείων ηλικίας 2.500 ετών, διότι οι ιδιότητές τους αποτελούν ένα θαύμα της αρχαιότητας, η οποία μπορεί να δώσει λύσεις ακόμα και στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Αυτό που ψάχνουν στη NASA είναι ένα προϊόν που να μπορεί να αντέχει και να μη διαδίδει την θερμότητα, ενώ παράλληλα θα είναι φτηνό, ελαφρύ και δεν θα χρειάζεται υπερβολική εργαστηριακή διεργασία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα αττικά μελανόμορφα αγγεία φαίνεται να πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, αφενός μεν γιατί τα αγγεία διατηρούνται ανέπαφα για περισσότερα από 2.500 χρόνια και αφετέρου εξαιτίας των ιδιοτήτων του συγκεκριμένου πηλού ως προς το βάρος, τη σύσταση και την πυκνότητά του.

Τα κεραμικά μονωτικά πλακίδια που τοποθετούνται στους πυραύλους και παλαιότερα στα διαστημικά λεωφορεία της NASA πρέπει να αντέχουν τεράστιες διακυμάνσεις θερμοκρασίας από 160 βαθμούς Κελσίου, όταν βρίσκονται σε τροχιά, μέχρι 1650 βαθμούς, όταν εισέρχονται στην γήινη ατμόσφαιρα, επιστρέφοντας στον πλανήτη μας από το διάστημα…

Η θραύση μερικών τέτοιων πλακιδίων κατά την εκτόξευση και η απώλεια της θερμικής «ασπίδας» ήταν ο βασικός λόγος που προκάλεσε το δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου «Κολούμπια» το 2003, το οποίο εξερράγη κατά την διαδικασία επανεισόδου του στην ατμόσφαιρα της Γης, σκοτώνοντας και τους επτά αστροναύτες – μέλη του πληρώματος και διασκορπίζοντας τα συντρίμια κατά μήκος των ΗΠΑ.

Ειδικοί επιστήμονες της NASA μελέτησαν τις ιδιότητες αγγείων του 6ου έως και του 4ου αιώνα π.Χ. από την αρχαία Ελλάδα, προκειμένου να κατανοήσουν την μοριακή σύσταση του πηλού και των χρωστικών ουσιών που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες αγγειπλάστες και την αλληλεπίδρασή τους, κυρίως υπό συνθήκες ακραίων θερμοκρασιών.

Επιστήμονες της Αστροφυσικής εξόρυξαν λευκό χώμα από τη νήσο Μήλο, το οποίο χρησιμοποίησαν στην κατασκευή των πλακιδίων θερμοπροστασίας των διαστημικών λεωφορείων. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό του πλούτου της ελληνικής γης. Διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τα χρώματα διατηρούσαν αναλλοίωτες τις ζημικές τους ιδιότητες. Αυτό που εντυπωσίασε τους ειδικούς είναι ότι οι τεχνίτες της αρχαίας Αθήνας είχαν τελειοποιήσει την διαδικασία βαφής των κεραμικών σε μεγάλο βαθμό.

Ακόμα και σε περιπτώσεις που ολόκληρα αγγεία βρέθηκαν ως κτερίσματα σε ταφικά μνημεία, ή θραύσματα που βρέθηκαν σε ανασκαφές και είχαν υποστεί έκθεση σε μεγάλες θερμοκρασίες, λόγω πυρκαγιάς, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη σταθερότητα στους χρωματισμούς. Οι αρχαίοι Έλληνες τεχνίτες ήταν ικανοί να φτιάξουν αριστουργήματα από ένα κομμάτι πηλού και να το διακοσμήσουν με περίτεχνες παραστάσεις από την μυθολογία ή και την καθημερινή ζωή.

Το καταπληκτικότερο όλων θα είναι οι αρχαίοι Έλληνες αγγειοπλάστες να βοηθήσουν την αεροδιαστημική τεχνολογία και τη NASA των ΗΠΑ τον 21ο αιώνα μετά Χριστόν. Αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες: Το μέλλον της αεροδιαστημικής τεχνολογίας βρίσκεται στην αποκρυπτογράφηση των μυστικών των αττικών μελανόμορφων αγγείων… [Πηγή]

Διαβάστε επίσης

Eπιστήμονες της αεροδιαστημικής, παίρνουν ιδέες από την… αρχαία αττική κεραμική! (βίντεο)

ΕΛΛΑΣ

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.