Εισφορά 1% κάθε μήνα στις συντάξεις …για λόγους δικαιοσύνης

Νέο ψαλίδισμα στις συντάξεις θα υποστούν 800.000 ασφαλισμένοι, στους οποίους έχει καταβληθεί εφάπαξ. Η εισφορά, της οποίας η παρακράτηση έχει δρομολογηθεί, αντιστοιχεί στο 1% της κύριας σύνταξης. Καταλογίζεται χωρίς να ληφθεί υπόψη αν οι υπόχρεοι είχαν καταβάλει ποσά μεγαλύτερα από το βοήθημα.

Νέα εισφορά 1% μηνιαίως έρχεται στις κύριες συντάξεις όσων ασφαλισμένων έχουν ήδη πάρει εφάπαξ ανεξαρτήτως ταμείου. Η επιβολή ειδικής εισφοράς έχει κλειδώσει και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων, που έχουν πάρει βοήθημα από τα ταμεία πρόνοιας.

Το αρχικό σενάριο προέβλεπε να υπάρξει περικοπή μόνο σε όσους συνταξιούχους πήραν αυξημένο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει (ρύθμιση που θα αφορούσε 23 ταμεία). Ωστόσο, τώρα το μέτρο γενικεύεται και η νέα εισφορά θα επιβληθεί στο σύνολο των συνταξιούχων που έχουν πάρει εφάπαξ (ακόμα κι αν αυτό ήταν χαμηλότερο από τις εισφορές που έχουν καταβάλει).

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα επηρεαστούν περίπου 800.000 συνταξιούχοι, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και ορισμένες κατηγορίες μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και ανεξάρτητα απασχολουμένων. Η μηνιαία μείωση στις κύριες συντάξεις θα είναι 1% και η εισφορά αυτή θα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες περικοπές που θα επιβληθούν.

Μέχρι και το 83% φτάνει σήμερα η απόκλιση ανάμεσα στο εφάπαξ που χορηγείται και στις εισφορές που έχουν εισπραχθεί.

Το σκεπτικό

Κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν πως το μέτρο θα ληφθεί για λόγους δικαιοσύνης και όχι τόσο για δημοσιονομικό σκοπό.

Μάλιστα επεσήμαιναν πως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται σημαντικές περικοπές σε όσους θα πάρουν εφάπαξ το επόμενο διάστημα για να διασωθούν τα ταμεία και να μην επηρεάζονται όσοι πήραν αυξημένο βοήθημα τα προηγούμενα χρόνια.

Στο τραπέζι είχαν υπάρξει και προτάσεις για εξαίρεση από το μέτρο τμήματος των συνταξιούχων, που έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους πριν από το 1995. Ωστόσο αυτό δεν έχει προχωρήσει, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση είχαν γίνει εισηγήσεις η εισφορά να κλιμακώνεται από 1% έως 3% (δηλαδή θα έπρεπε να είναι υψηλότερη).

Σημειώνεται πως δύο ακόμα εισφορές πρόκειται να επιβληθούν στους συνταξιούχους, με τη μάχη να δίνεται μόνο για τη διάσωση των χαμηλών συντάξεων. Ειδικότερα το κυβερνητικό πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει τα εξής:

– Κλιμακούμενη εισφορά στις κύριες συντάξεις. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, το μέτρο θα αφορά συντάξεις άνω των 600 ευρώ (υπάρχει και μία εναλλακτική πρόταση για 700 ευρώ) και η περικοπή θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ.

Η εισφορά θα είναι κλιμακούμενη ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Για παράδειγμα αναμένεται να ξεκινά από το 1% με 2% και να φτάνει το 5% για τις συντάξεις που είναι κοντά στα 1.000 ευρώ. Για συντάξεις κοντά στα 2.000 ευρώ η εισφορά αναμένεται να διαμορφώνεται στο 15 έως 20%, ενώ για μεγαλύτερα ποσά έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια περικοπής 20% έως και 25%.

Μάλιστα εξετάζεται και το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένης φορολογικής παρακράτησης αντί για πλαφόν στις υψηλές συντάξεις (π.χ. άνω των 2.500 ευρώ).

– Πρόσθετη εισφορά στις επικουρικές συντάξεις άνω των 400 ευρώ. Η εισφορά θα είναι κλιμακούμενη και αναμένεται να κυμαίνεται από 8% έως 12% για επικουρικές συντάξεις έως 1.000 ευρώ. Για το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ η περικοπή σύμφωνα με τις προτάσεις που εξετάζονται- μπορεί να φτάνει το 15% με 20%. [Κατερίνα  Κοκκαλιάρη, www.ethnos.gr]

Διαβάστε επίσης

Νέο φορολογικό: Θα εκπίπτουν όλες οι δαπάνες, νέοι συντελεστές από 25% έως 45%

Προσοχή στους νέους μύθους

O Έλληνας διερωτάται …γιατί μόνο στην χώρα του δεν τιμωρούνται οι κλέφτες πολιτικοί;

Άλλου τύπου εφεδρεία: Θα πληρώνουμε για να κάθονται τρία χρόνια επίορκοι και κοπανατζήδες!

ΕΛΛΑΣ

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.