Από τους 12.479 κρατουμένους οι 7.887 είναι αλλοδαποί – Αυστηρές ποινές για ρατσιστικά αδικήματα, νέες φυλακές και άδειες με βραχιολάκι

«Και ο δικαστές είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Δεν το αρνούνται άλλωστε, το δέχονται. Εκεί που αντιδρούν είναι στις οριζόντιες περικοπές, κάτι που δεν εναρμονίζεται με καμία έννοια δικαίου».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι δικαστές, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι συμμερίζεται την άποψή τους ότι οι χαμηλόβαθμοι και χαμηλόμισθοι δικαστές από τη νέα μείωση στις αποδοχές τους θα έρθουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και δεν θα μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στο σύνολο σχεδόν των θεμάτων που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών έως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Επίσης, ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάζει το θέμα της μεθόδου του γεωεντοπισμού –ηλεκτρονικό βραχιόλι– για υποδίκους και καταδίκους που αιτούνται άδειας, ενώ εξήγγειλε σημαντικές αλλαγές υπέρ των εργαζομένων σε δίκες για εργατικές διαφορές.

Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα ανακοινώνοντας ότι πλέον θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα με κατηγορούμενους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.

Αυστηρές ποινές για ρατσιστικά αδικήματα

Ποινή ανώτερη των τριών ετών για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που διαπράττονται από εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος ανακοίνωσε o κ. Ρουπακιώτης. Οπως ανέφερε, τροποποιείται η διάταξη εκείνη του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 79 παρ. 3) σύμφωνα με την οποία η τέλεση τέτοιου είδους εγκλημάτων αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση κατά την επιμέτρηση της ποινής.

Πλέον, με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται επιπλέον ότι σε περίπτωση πλημμελήματος η ποινή είναι ανώτερη των τριών ετών, «γεγονός που σημαίνει την αποδοκιμασία της πράξεως εκ μέρους της Πολιτείας και τον περιορισμό της δυνατότητας αναστολής ή μετατροπής της ποινής».

Για τις περικοπές των δικαστών

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των δικαστικών λειτουργών που αντιδρούν σε νέες περικοπές των αποδοχών τους ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι και εκείνοι πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, κάτι που, όπως είπε, αποδέχονται και οι ίδιοι αλλά αντιδρούν στον  τρόπο που θα γίνουν οι περικοπές.

Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει μετά τις μειώσεις στις αποδοχές των δικαστών να υπάρξουν περικοπές και στους βουλευτές, δεδομένου ότι το Σύνταγμα ορίζει πως οι αποδοχές των δύο εξουσιών πρέπει να είναι ανάλογες, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε: «Το Σύνταγμα ή θα εφαρμοστεί για όλους ή όχι».

Σήμερα οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών όλων των βαθμίδων έχουν ως εξής: ο Αρεοπαγίτης έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές 4.347,22, ο πρόεδρος Εφετών 3.442,34, ο εισαγγελέας Εφετών 4.254,66, ο αντεισαγγελέας Εφετών 3.756,49, ο εφέτης 3.673,12, ο πρόεδρος Πρωτοδικών 3.201,18, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών 3.030,46, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών 2.405,02 και ο Πρωτοδίκης 2.439,17.

Νομοσχέδιο για ναρκωτικά

Αλλαγές εξήγγειλε ο κ. Ρουπακιώτης και στο νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών το οποίο φέρει την υπογραφή του προκατόχου του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Οπως ανέφερε, καταργείται η πλήρης αποποινικοποίηση καθώς τιμωρείται ως πταίσμα η χρήση ναρκωτικών σε ιδιωτικό χώρο και ως πλημμέλημα σε δημόσιο. Ακόμη, το σχετικό νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει ότι όποιος κατηγορείται για εμπορία ναρκωτικών θα τιμωρείται με ισόβια, ακόμη και αν αποδείξει ότι είναι χρήστης. Μέχρι σήμερα κατηγορούμενος για εμπορία ναρκωτικών που αποδείκνυε ότι είναι χρήστης δεν τιμωρούνταν με ισόβια.

Αλλοδαποί οι μισοί κρατούμενοι

Δίνοντας στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί προς χρήση μια νέα φυλακή στην Αγιά του Νομού Χανίων και ότι πρόκειται να κατασκευαστούν δύο νέες πτέρυγες στις φυλακές της Νιγρίτας στις Σέρρες. Επίσης, ως την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να είναι έτοιμα άλλα δυο νέα σωφρονιστικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές ανέρχεται στις 12.479, εκ των οποίων οι 7.887 αλλοδαποί. Επίσης, από το σύνολο των κρατουμένων οι 4.254 είναι υπόδικοι, οι 562 γυναίκες, οι 587 ανήλικοι κρατούμενοι, οι 4.136 παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, οι 977 ισοβίτες, 36 κρατούμενοι για χρέη και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες με πρόσκαιρες καθείρξεις ή ποινές φυλάκισης.

Άδειες και βραχιολάκι

Αναφερόμενος στο καθεστώς χορήγησης αδειών σε κρατουμένους, ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε ότι αρμόδια επιτροπή που θα ολοκληρώσει το έργο σε έναν μήνα θα εξετάσει την εισαγωγή στο σωφρονιστικό σύστημα μεθόδου γεωεντοπισμού (ηλεκτρονικό βραχιόλι) για υποδίκους αλλά και καταδίκους, με εξαίρεση κατηγορίες εγκλημάτων, η βαρύτητα των οποίων δεν επιτρέπει την επιλογή εναλλακτικών μορφών κράτησης. Παράλληλα, γίνεται πιο αυστηρό το καθεστώς χορήγησης νέων αδειών σε κρατουμένους που έχουν παραβιάσει τους όρους προηγούμενης άδειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κρατούμενος δεν θα δικαιούται άδεια πριν από την πάροδο τριών ετών από την επιστροφή ή σύλληψή του.

Εργατικές διαφορές

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, δίνεται πλέον η δυνατότητα στον εργαζόμενο, σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή εργασίας, να ζητά και με ασφαλιστικά μέτρα προσωρινή απασχόληση μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της αγωγής που έχει καταθέσει. Δηλαδή, μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή του εργαζομένου θα μπορεί ο δικαστής να κρίνει αν πρέπει ο εργαζόμενος να επαναπροσληφθεί ή όχι.

Διαφθορά

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη ρύθμιση για τη διαφθορά πρώην αξιωματούχων κ.λπ. και για τους δημοσίους υπαλλήλους του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Υποθέσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, ενώ θεσμοθετείται υποχρεωτική, αντί της έως τώρα δυνητικής, επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκόμισαν από την παράνομη συναλλαγή.

Κενές θέσεις και «τυποκτόνος νόμος»

Αναφερόμενος στις κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε πως αν το πρόβλημα δεν ξεπεραστεί όχι μόνο δεν θα μπορούμε να έχουμε ταχεία απονομή δικαίου, αλλά η Δικαιοσύνη δεν θα μπορεί καν να κινηθεί.

Αλλαγές, τέλος, ανακοίνωσε ο κ. Ρουπακιώτης και στον νόμο περί προσβολής της προσωπικότητας από δημοσιεύματα Τύπου. Οπως ανέφερε, καταργούνται οι διατάξεις που ορίζουν συγκεκριμένο ποσό χρηματικής ικανοποίησης ηθικής βλάβης για προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης από δημοσιεύματα και εκπομπές και το δικαστήριο θα είναι ελεύθερο να κρίνει κατά περίπτωση το ύψος της αποζημίωσης. [Βασιλική Κόκκαλη, protothema.gr]

Διαβάστε επίσης

Τέλος στην υποχρεωτική παρουσία δικηγόρων στις συμβολαιογραφικές πράξεις

Μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά λόγω κρίσης, στις καπναποθήκες «Κεράνη»

Έχτισαν πισίνα και μπάρμπεκιου στη φυλακή, για να μη τους λείπει όταν …έρθει η σειρά τους

Νέος ποινικός κώδικας: Ή θα γεμίσουν οι φυλακές ή οι δικαστές δεν θα μπορούν να καταδικάσουν

ΕΛΛΑΣ

This entry was posted in ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.