Τρελαντώνης, ένας πιτσιρικάς ετών ογδόντα, στη παιδική σκηνή του θεάτρου «Ακροπόλ»

Οκτώ δεκαετίες μετά την έκδοση του βιβλίου της Πηνελόπης Δέλτα για τις σκανταλιές του μικρού της αδελφού, Αντώνη Μπενάκη, ιδρυτή του ομώνυμου μουσείου, το έργο ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι.

Ο «Τρελαντώνης», το βιβλίο για το ατίθασο παιδί που ως αιώνιος συλλέκτης «είχε πάντα γεμάτες τις τσέπες του από τόσους θησαυρούς», έγινε 80 ετών. Οι σκανταλιές του Αντώνη Μπενάκη, όπως τις περιέγραψε στο ομώνυμο μυθιστόρημα η Πηνελόπη Δέλτα, πήραν τον δρόμο για τη σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ για να αναπολήσουν την αθωότητα περασμένων εποχών και να μιλήσουν για την οικογένεια και την πατρίδα σε καιρούς κρίσης.

Η προσωπικότητα του εθνικού ευεργέτη και ιδρυτή του Μουσείου Μπενάκη χτίστηκε στη συνείδηση κυρίως των αναγνωστών γύρω από τον μύθο του «Τρελαντώνη» – συμβόλου ανυπότακτης φαντασίας και σκανταλιάς.

Η αδελφή του, Πηνελόπη Δέλτα, απαθανάτισε στις σελίδες της την καθημερινότητα της οικογένειας Μπενάκη στην Αλεξάνδρεια. Ετσι, και το σκηνικό ανέβασμα του μυθιστορήματος μοιάζει με αναπόληση μιας χαμένης εποχής. Οταν το λουκούμι ήταν «έπαθλο» των φρόνιμων παιδιών και η Κηφισιά ήταν «εξοχή».

«Ο Τρελαντώνης είναι ένα παιδί που περνά από την πρώτη παιδική ηλικία σε μια πιο ώριμη. Περνά δηλαδή μια κρίση μέσα από σκανταλιές που μοιάζουν με μικρούς άθλους ώστε να μάθει κάτι παραπάνω για τη ζωή», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Στρατής Πασχάλης, ο οποίος διασκεύασε το έργο με προσοχή «να μην αλλοιωθεί το αρχικό κείμενο», σε μια παράσταση για μικρούς αλλά και μεγάλους.

Η μουσική ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής, στο σκηνικό του Γιάννη Μετζικώφ, ενώ δώδεκα ηθοποιοί και χορευτές ενσαρκώνουν τους ήρωες του βιβλίου. Είναι μία ακόμη θεατρική διασκευή, στο πλαίσιο μιας τάσης, κυρίως των τελευταίων δύο ετών, που θέλει – αντί για θεατρικά έργα – όλο και περισσότερα λογοτεχνικά κείμενα στο σανίδι.

Ο Αντώνης της Πηνελόπης Δέλτα «ήταν πολύ άτακτος και κάθε λίγο έβρισκε τον μπελά του. Η σκανταλιά μοιάζει με εσωτερική ανάγκη που τον βοηθάει να ωριμάσει και να βρει τον εαυτό του», λέει ο Στρατής Πασχάλης που μαζί με τη Σοφία Σπυράτου στη σκηνοθεσία δούλεψαν πάνω από τις σελίδες του βιβλίου. Συνδέοντας με αυτό και στοιχεία που αναφέρει η Πηνελόπη Δέλτα στις «Πρώτες ενθυμήσεις» της.

Mπορεί ως παιδί ο Αντώνης Μπενάκης να ήταν άτακτος. Ως παππούς όμως ήταν απόμακρος και δεν ασχολιόταν ιδιαιτέρως με τα εγγόνια του, παρά μόνο αν εκείνα έδειχναν ενδιαφέρον για το μεγάλο του πάθος, το Μουσείο του. «Μια φορά είχε χαρίσει στη γιαγιά (σ.σ.: την Ελένη Κωνσταντινίδη) ένα σετ κοσμημάτων, το οποίο πήρε πίσω για να το προσθέσει στις συλλογές τού Μουσείου, επειδή ήταν παλιό, γεγονός που δεν ευχαρίστησε τη γιαγιά μου», θυμάται η εγγονή του Αντώνη Μπενάκη και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, Αιμιλία Γερουλάνου.

«Μου είχε αφιερώσει ένα αντίτυπο όπου μου έγραφε «στο χρυσό μου εγγονάκι». Ποτέ εμείς ως παιδιά όμως δεν σκεφτήκαμε να δικαιολογήσουμε τις αταξίες μας λέγοντας «μα, και ο παππούς έκανε τόσες στον Τρελαντώνη»», προσθέτει με χιούμορ η κ. Γερουλάνου.

Μία ακόμη δυνατή ανάμνηση που έχει κρατήσει από τον παππού της: «Κάθε φορά που επιστρέφαμε από το Μουσείο στο σπίτι περιμέναμε το τραμ και εκείνος έσκυβε και απομάκρυνε τα πετραδάκια από τις ράγες ώστε να μη γίνει κάποιο ατύχημα. Είναι ενδεικτικό τού πόσο ενδιαφερόταν για το σύνολο. Ωστόσο, ως παιδί, αισθανόμουν άσχημα που τον έβλεπα μέσα στον κόσμο να καθαρίζει τις ράγες». [Δάφνη Κοντοδήμα, tanea.gr]

To σπουδαίο μυθιστόρημα «Τρελαντώνης», στη Παιδική σκηνή του Ακροπόλ, από 13 Οκτωβρίου.

Η Πηνελόπη Δέλτα θεωρείται ίσως η κυριότερη εκπρόσωπος του παιδικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα. Η αφοσίωσή της στη συγγραφή πεζογραφημάτων για παιδιά, και μάλιστα σε μία σημαντική στιγμή του νέου ελληνισμού, την έκανε να «μιλά» κατευθείαν στη ψυχή και στη φαντασία τους.

Ο «Τρελαντώνης», που αποτελεί αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, εκδόθηκε το 1932 και είναι εμπνευσμένο από τον αδελφό της Αντώνη Μπενάκη.

Το θέατρο «Ακροπόλ» παρουσιάζει φέτος, στην παιδική του σκηνή, μια μεγάλη θεατρική παραγωγή, σε δραματουργική επεξεργασία του ποιητή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία – χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου. Την πρωτότυπη μουσική, που εκτελείται ζωντανά επί σκηνής, συνέθεσε ο ταλαντούχος νεαρός συνθέτης Απόλλων Ρέτσος. Τα σκηνικά και τα κοστούμια, που ζωντανεύουν ιδανικά μια ολόκληρη εποχή, σχεδίασε ο διεθνούς φήμης πια  Έλληνας σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ.

Η σκηνοθέτης Σοφία Σπυράτου σημειώνει για την παράσταση:

«Ο Τρελαντώνης, το αξιαγάπητο σκανδαλιάρικο αγοράκι που έπλασε η Πηνελόπη Δέλτα, σύμβολο της αθωότητας και της ανυπότακτης παιδικής φαντασίας, η πιο προσφιλής μορφή της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, συναντιέται και πάλι με τους μικρούς φίλους του, στο θέατρο «Ακροπόλ».

Ο Τρελαντώνης του «Ακροπόλ» δίνει έμφαση στην ανασύσταση του κλίματος της εποχής αλλά με μοντέρνο βλέμμα. Με ζωντανή μουσική και δώδεκα εκλεκτούς ηθοποιούς και χορευτές επί σκηνής, η παράσταση αναπολεί την αθωότητα των περασμένων εποχών, μέσα από τη νοσταλγία και τη ματιά των μεγάλων. Στον Τρελαντώνη πλησιάζουμε ξανά τα περασμένα αλλά με νέο βλέμμα, μέσ’ από σύγχρονες χορευτικές και σκηνοθετικές τεχνικές.

Αυτό το μπόλιασμα του κλασικού με το καινοτόμο βρίσκεται στην καρδιά της παράστασης».

Διασκευή – κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία – χοροραφία: Σοφία Σπυράτου
Πρωτότυπη μουσική: Απόλλων Ρέτσος
Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Βοηθός χορογράφου: Αλέξανδρος Κεϊβάναϊ
Βοηθός σκηνοθέτη: Χλόη Μάντζαρη
Βοηθός φωτιστή: Στέλλα Κάλτσου

Διανομή:

Τρελαντώνης: Γιώργος Νούσης
Πουλουδιά: Νεφέλη Μαϊστράλη
Αλέξανδρος: Κωνσταντίνος Βουδούρης
Αλεξάνδρα: Κατερίνα Γερονικολού
Μις Ράις, Αφροδίτη, Λουκία: Κατερίνα Πατσιάνη
Θεία Μαριέτα: Λούσα Μαρσέλλου
Θείος Ζωρζής – Μπανανάκης: Νικορέστης Χανιωτάκης
Θεία Αργίνη – Εξαδέλφη Αλεξάνδρα – Βασίλισσα: Νάντια Μητρούδη
Θείος Γιώργης γιατρός – Μπαρμπαγιάννης Κανατάς – Παιδί: Άλκης Μπακογιάννης
Αλίς Χορν – Κλειώ – κα. Κατίνα: Βένια Σταματιάδη
Μαξ – Μίμης με την κιθάρα – Εξάδελφος Αλέκος – Ταχυδρόμος: Στράτος Λύκος
Εξάδελφος Γιάννης – Αξιωματικός – Βασιλιάς – Μέμος με την κιθάρα: Πάρις Θωμόπουλος

Πληροφορίες: Κάθε Σάββατο στις 15.00 & κάθε Κυριακή στις 11.30 και στις 15.00. Τιμές εισιτηρίων: Ενήλικες 12 ευρώ, παιδιά 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: Θέατρο «Ακροπόλ» Ιπποκράτους 9-11 τηλ. 210.3643700,  και www.ticketservices.gr. [daysart.gr]

Διαβάστε επίσης

Πηνελόπη Δέλτα: Ένας έρωτας που δεν έσβυσε ποτέ..

Η Καστέλα με τα μάτια της Πηνελόπης Δέλτα (1879)

ΕΛΛΑΣ

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΤΕΧΝΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.