Ανοίγει ο δρόμος για ανασκαφές στο Παλαιό Μουσείο Ακρόπολης

Το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης δεν κηρύχθηκε διατηρητέο.

Το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης δεν κηρύχθηκε διατηρητέο.

Τι θα αποκάλυπταν νέες ανασκαφές στην Ακρόπολη; Κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα. Ενδεχομένως τα μυκηναϊκά τείχη ή παλαιότερα από αυτά, στα ανατολικά του Παρθενώνα.

Εκεί όπου βρισκόταν και το ιερό του Πανδίωνος, μυθικού ήρωα και βασιλιά των Αθηνών, υιού του Εριχθονίου ή του Κέκροπα. Πιθανολογείται μάλιστα ότι στην ίδια θέση υπήρχε παλαιότερο ιερό, που θάφτηκε με τις επιχώσεις του 5ου π.Χ. αι.

Η δυνατότητα να εντοπισθούν μοναδικά κινητά ευρήματα, όπως οι περίφημες Κόρες που ανέσκαψε σε γειτονική περιοχή ο Παναγής Καββαδίας κατά τον 19ο αιώνα, απομακρύνεται μάλλον, αφού δίπλα κατασκευάστηκε το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτό που σύμφωνα με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων δεν κηρύσσεται διατηρητέο. Οκτώ μέλη ψήφισαν κατά και 12 υπέρ της μη κήρυξης.

Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι το πρώτο μουσείο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα (1865) θα κατεδαφιστεί. Η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι πρέπει να απομακρυνθούν μόνο τα νεότερα προσκτίσματα και αν χρειαστεί να γίνουν ανασκαφές στα δάπεδα, ώστε ό,τι εντοπισθεί να διατηρηθεί εν υπογείω.

Η κ. Μενδώνη δήλωσε κάθετα αντίθετη ως προς τη δημιουργία αναψυκτηρίου ή χώρου εξυπηρέτησης κοινού στο παλαιό μουσείο. Υποστήριξε την άποψη ότι θα πρέπει εκεί να φυλαχθούν και να εκτίθενται οι περίπου 250 επιγραφές που καταστρέφονται. Επίσης, ό,τι άλλο θεωρήσει η ΕΣΜΑ ότι πρέπει να προφυλαχθεί από τα καιρικά φαινόμενα. Κάτι που η μειοψηφία έκρινε ότι πρέπει να πρυτανεύσει ως ανάγκη και να χαρακτηριστεί το κτήριο ως διατηρητέο. [ethnos.gr]

Διαβάστε επίσης

Γιατί πάνω από την Ακρόπολη, δεν πετάνε πουλιά;

Στην οικία Κωλέττη, θα στεγασθεί το αρχείο αναστηλωτικών επεμβάσεων Ακρόπολης

Τα μυστικά του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου στην Ακρόπολη

Οι αναστηλώσεις στα Προπύλαια της Ακρόπολης

ΕΛΛΑΣ

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.