Οι κτηνοτρόφοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για να μη σημαδέψουν τα ζώα τους με τσιπάκια

MINOLTA DIGITAL CAMERA«Με το ζόρι να σημαδέψουν τα ζώα μας με τσιπάκια, επιχειρούν οι κύριοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά οι κτηνοτρόφοι δε θα το επιτρέψουν». Αυτό είπε με έμφαση ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Ροδόπης και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, Μαργαρίτης Θεολόγου, μιλώντας στο «Χ». Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο και τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής,  οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης  προβλέπουν, μεταξύ άλλων την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση όλων των αιγοπροβάτων που γεννήθηκαν από 01-01-2010 καθώς και των αιγοπροβάτων που μεταφέρονται για πώληση ή σφαγή σε άλλα κράτη – μέλη ανεξαρτήτου ηλικίας.

Στα ζώα που πρέπει να σημανθούν τοποθετείται ένα απλό συμβατικό πλαστικό ενώτιο στο αριστερό αυτί του ζώου με τον ατομικό του αριθμό και ένα ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης που μπορεί να είναι είτε ένας ηλεκτρονικός βώλος που τοποθετείται στον προστόμαχο του ζώου ή ένα ηλεκτρονικό ενώτιο που τοποθετείται στο δεξί αυτί του ζώου. Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, η λειτουργία του ηλεκτρονικού βώλου βασίζεται σε σύγχρονη τεχνολογία και είναι απολύτως ασφαλής, αφού δε δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των ζώων και στην υγιεινή των ζωοκομικών προϊόντων. Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να λειτουργούν τα μητρώα εκμετάλλευσης των ζώων τους.

ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Αυτή η απόφαση βρίσκει κάθετα αντίθετους τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι ακόμα και να προσφύγουν στα δικαστήρια. Εξάλλου αυτό έπραξαν οι συνάδελφοι τους στη Βρετανία και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. Εάν είναι θετική ως προς τις ενστάσεις του κλάδου, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και για το εδώ αρμόδιο υπουργείο, σημείωσε ο κ. Θεολόγου.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗ

Για τρεις ουσιαστικούς λόγους, οι κτηνοτρόφοι αφορίζουν την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιπ. Ο δεύτερος αφορά το κόστος και ο τρίτος το γεγονός ότι θα μπλέξουν όπως λένε με την ελληνική γραφειοκρατία. «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς να διαπιστώσει αν το ηλεκτρονικό ενώτιο εγκυμονεί κινδύνους στο ζωικό κεφάλαιο ή όχι, χωρίς να το καλοσκεφτεί, επιδίδεται σε αυτή τη στρατηγική. Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι είναι επικίνδυνο και για την υγεία των ζώων και για μας τους ίδιους. Εξάλλου έχουμε το άλλοθι ότι συνάδελφοι στην Βρετανία ήδη έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και αναμένουν την έκδοση της απόφασης», σημείωσε ο κ. Θεολόγου.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΗΜΑΝΣΗ

Η ατομική καταγραφή των κινήσεων ( ανάγνωση ετικετών) προβλέπονταν αρχικά από το 2011 για όλα τα ζώα, γεννημένα μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και από το 2012 για όλα τα ζώα.

Οι μόνες εξαιρέσεις είναι ζώα, γεννημένα πριν το 2010, τα οποία μπορούν να πάνε για σφαγή χωρίς ατομική καταγραφή.  Η ηλεκτρονική αναγνώριση ζώου βασίζεται στη χρήση ηλεκτρονικού πομποδέκτη (τσιπ υπολογιστή) που μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα ενώτιο ή ένα βώλο στον πεπτικό σωλήνα. Άλλες δυνατότητες είναι ενέσιμοι πομποδέκτες ή ακόμη πομποδέκτες σε ένα pastern tag.

Ο κώδικας αναγνώρισης μπορεί στη συνέχεια να διαβαστεί χρησιμοποιώντας είτε ένα φορητό είτε ένα σταθερό ηλεκτρονικό αναγνώστη. Ο πομποδέκτης αντιδρά στον αναγνώστη, εκπέμποντας τον κώδικα αναγνώρισης του ζώου. Μετά τη μετάδοση, ο πομποδέκτης επανέρχεται σε τελείως παθητική κατάσταση μέχρι την επόμενη ενεργοποίηση.

ΤΣΙΠ ΣΤΟ ΑΥΤΙ Η ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ

Η ηλεκτρονική σήμανση με λίγα λόγια, είναι τσιπάκια που τοποθετούνται στο αυτί είτε στο σώμα του ζώου. «Ουσιαστικά όταν τοποθετήσεις αυτό το σβόλο δεν μπορείς καθημερινά να έχεις αυτή τη συναλλαγή που έχουμε οι κτηνοτρόφοι μεταξύ μας. Εμείς τώρα, πολλές φορές αγοράζουμε και πουλάμε εύκολα ζώα μεταξύ μας, όταν θα έχουμε αυτό το σύστημα δε θα μπορούμε ούτε να πουλήσουμε, ούτε να αγοράσουμε εύκολα. Απαιτούνται πολλές διαδικασίες. Μία χρονοβόρα διαδικασία κατά την οποία θα πρέπει να έρχονται, να βλέπουν τα ζώα, να τα καταμετρούν και τα λοιπά. Αυτός είναι υποτίθεται ο σκοπός αυτό του σβόλου, αλλά εμείς βλέπουμε ότι θέλουν απλώς να δημιουργήσουν προβλήματα».

Όσον αφορά στο κόστος όλης αυτής της υπόθεσης, κάθε ζώο εκτιμάται πως θα κοστίζει περί τα  4 ευρώ στον κτηνοτρόφο. Το ποσό αυτό θα πρέπει να το καλύψουν οι ίδιοι εξ΄ ολοκλήρου και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο αντιδρούν. Η σήμανση θα γίνει υποχρεωτική από το 2013, ενώ αναμένεται να δοθεί παράταση στην απόφαση και θα δώσει χρόνο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία να δράσει. Σε κάθε περίπτωση σε πρόσφατη συνεδρίαση τους, οι κτηνοτρόφοι πήραν ομόφωνη απόφαση να προσφύγουν στα δικαστήρια, κατά της δεσμευτικής απόφασης του υπουργείου να σημαδέψουν τα ζώα τους. [Όλγα Τσιούλφα, xronos.gr]

Διαβάστε επίσης

Αλβανοί «εισβάλλουν» και κλέβουν ζώα από την Ήπειρο! Καθημερινά τα περιστατικά, σε παραμεθόρια χωριά

Σποτ για την διάσωση του αγριογιδιού 24.600 ευρώ! Τα “πρόβατα” τι λένε;;;

Τα πρόβατα πρέπει να ανάβουν φλας!

Έκοψαν πρόστιμο 20 ευρώ σε… αγελάδα, γιατί κυκλοφορούσε ελεύθερη!

ΕΛΛΑΣ

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.