Τούρκος αρχαιοκάπηλος διεκδικεί κυπριακούς θησαυρούς

Byzantine_Mosaic_Beiteddine_KTICIC-620x400Απύθμενο το θράσος και η προκλητικότητα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου, Αϊντίν  Ντικμέν. Σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα, όχι μόνο διεκδικεί κυπριακούς θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας ως προίκα της γυναίκας του, αλλά σε περίπτωση επιστροφής τους, απαιτεί οικονομικά ανταλλάγματα εκατομμυρίων από την εκκλησία.

Οι κυπριακές αρχαιότητες, είχαν εντοπιστεί στο διαμέρισμα του στο Μόναχο, μετά από συντονισμένες ενέργειες της ιδρύτριας του Οργανισμού Walk of truth, Tασούλας Χατζηττοφή και της γερμανικής αστυνομίας και εδώ και 15 χρόνια βρίσκονται στον αστυνομικό σταθμό της Βαυαρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το οποίο αναδημοσιεύει με πρόσθετες πληροφορίες η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος, όχι μόνο διεκδικεί τις αρχαιότητες ως προίκα της γυναίκας του, αλλά ζητεί τώρα και οικονομικά ανταλλάγματα από την Εκκλησία σε περίπτωση επιστροφής τους.

Το 2010 ο Αϊντίν είχε καταδικαστεί από γερμανικό δικαστήριο, άσκησε όμως έφεση και η υπόθεση βρίσκεται τώρα ενώπιον Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο δικηγόρος του απαιτεί 5 με 6 εκ. για να συναίνεση στην επιστροφή των κειμηλίων, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 70 με 120 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στο γερμανικό δημοσίευμα, ο δικηγόρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιπρότεινε να απαλλάξει τον Ντικμέν από τις δικαστικές δαπάνες, αλλά δεν αποδέχεται. Το Ανώτατο Δικαστήριο, αναμένει το πόρισμα ειδικού εκτιμητή για τις αρχαιότητες για να αποφασίσει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η επιστροφή των αρχαιοτήτων, αναδεικνύεται σε πολύπλοκη διαδικασία σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι μόνο όταν αποδειχθεί ξεκάθαρα ο ιδιοκτήτης θα επιστραφούν τα έργα.

Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία παραμένει βαλτωμένη για πολλά χρόνια. Η ιδρύτρια του Οργανισμού Walk of truth, Tασούλα  Χατζηττοφή, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το μέλλον των αρχαιοτήτων, οι οποίες κατακρατούνται σε αστυνομικό σταθμό του Μονάχου από το 1997. Με δηλώσεις της στο Φιλελεύθερο, η κ. Χατζηττοφή, χωρίς την οποία δεν θα εντοπίζονταν τα κειμήλια, τονίζει ότι εάν ευσταθούν τα όσα γράφονται στη γερμανική εφημερίδα, τότε πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι ήταν εντεταλμένοι όλα αυτά τα χρόνια να φροντίσουν για τον επαναπατρισμό των εικόνων.

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολίασε τα όσα αναφέρονται στις Τομές στα Γεγονότα. [sigmalive.com]

Παρακολουθήστε το βίντεο

Διαβάστε επίσης

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως οικία 3.500 χρόνων στην Αλάμπρα

Νέα στοιχεία για την αρχιτεκτονική του αρχαίου θεάτρου της Πάφου, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ

Κύπρος:Ιερό Απόλλωνος Υλάτη

ΕΛΛΑΣ

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.