Ηλίας Μανούσακας: Κερδοφόρα επιχείρηση με …χαρούπια

manousakasΣτην Ελλάδα της κρίσης, κάποιος για να πετύχει πλέον πρέπει να παίρνει και ρίσκα. Ο Ηλίας Μανούσακας, μετά από 20 χρόνια εμπειρίας στα εργοστάσια επεξεργασίας καφέ, κατάλαβε που μπορεί να βρει ένα τεράστιο κρυμμένο «θησαυρό»..το χαρούπι!

Το χαρούπι, ένας ευλογημένος καρπός , που έχει τεράστια προοπτική κέρδους, έχει περάσει στην σφαίρα της λήθης στην Ελλάδα από την δεκαετία του 1960. Μετά την σημαντική συμβολή του χαρουπιού στην διατροφή της κατοχικής Ελλάδας, μετά εξελίχθηκε σε ένα τρόφιμο μόνο για ζωοτροφή ξεχνώντας τα απίστευτα πάρα πολλά διατροφικά πλεονεκτήματά του.

Πλέον το χαρούπι έχει «αναβαθμιστεί» σαν βιολογικό προϊόν, ενώ δεκάδες παράγωγα του χαρουπιού, όπως βιολογικά ροφήματα, καφέ, κακάο και παξιμάδια, κάνουν θραύση στην Ευρώπη, καθώς η διατροφική ανωτερότητα και η εκλεπτυσμένη γεύση του χαρουπιού το έχει αναγάγει σε είδος πολυτελείας.

Βλέποντας μπροστά στο μέλλον, ο Ηλίας Μανούσακας πούλησε όλη του την περιουσία στον Καναδά και επέστρεψε στον τόπο του, την Αργυρούπολη Ρεθύμνου, για να επενδύσει στα χαρούπια που υπήρχαν άφθονα στην περιοχή, αλλά..αναξιοποίητα. Εν μέρει λόγω άγνοιας, αλλά και λόγω της τεράστιας δυσκολίας στην επεξεργασία τους. «Παρά τις ευεργετικές τους ιδιότητες για τον άνθρωπο, ως τώρα, τα έκοβαν μόνο σε χοντρά κομμάτια και τα χρησιμοποιούσαν για ζωοτροφή. Αυτό που κάνουμε εδώ, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη τέτοια βιομηχανία» λέει, ενώ μας υποδέχεται στην εταιρεία.

Το διώροφο κτήριο στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, που στεγάζει την καινοτόμα επιχείρηση, με τον πατενταρισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και τις εξαγωγές σε όλον τον κόσμο, ηδη  παράγει 30 διαφορετικά βιολογικά προϊόντα από χαρούπι. Σειρά έχει και η «μερέντα» από χαρούπι.. αναμένουμε την συνέχεια.. [toxrima.gr]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.