Δύο γιατροί για 10.000 κατοίκους στην Πάτμο

Δραματική έκκληση από το Κέντρο Υγείας του νησιού.

ΓΙΑΤΡΟΙΤραγική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου που έχει μείνει με δύο μόνο γιατρούς και κινδυνεύει να μείνει κλειστό για πολλές ημέρες μέσα στο Ιούνιο καθώς δεν βγαίνουν πλέον οι εφημερίες.

Λίγα μόνο 24ωρα μετά τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την υγειονομική εγκατάλειψη των νησιών μας μία ακόμα δραματική έκκληση έρχεται από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας της Πάτμου που έχουν πλέον υπερβεί τα βιολογικά τους όρια.

Ειδικότερα σύμφωνα με εξαιρετικά επείγον έγγραφο που έστειλαν στο Υπουργείο Υγείας και κοινοποίησαν στον ΙΣΑ «οι υπάρχοντες δύο γιατροί είναι σε καθημερινή εφημερία και πρωινό ωράριο (μετά από ξενύχτι και χωρίς ρεπό ) και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν με συνέπεια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία όλων.

Σημειώνεται ότι πέρσι κατά τη θερινή περίοδο υπήρχαν 5 γιατροί και ωστόσο μπορούσαν μόνο οριακά ν αντιμετωπίσουν το φόρτο εργασίας σ ένα τουριστικό νησί με περισσότερους από 10.000 κατοίκους τους θερινούς μήνες.

Επιπλέον οι γιατροί είναι αδύνατον να λάβουν οποιαδήποτε νόμιμη υποχρεωτική άδεια(σε περιόδους μη αιχμής) και υπόλοιπο αδειών καθώς και να λάβουν την προβλεπόμενη μετά από συνεχείς εφημερίες ημεραναύπαση.

Μάλιστα πολλές φορές συμβαίνει να χρειαστεί διακομιδή κάποιος ασθενής και να πρέπει ν’  απουσιάζει 24 ή και περισσότερες ο ένας γιατρός ή και οι δύο μαζί».

Ο ΙΣΑ ζητά να δοθεί εδώ και τώρα λύση με την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας της Πάτμου με τουλάχιστον δύο γιατρούς και έναν νοσηλευτή πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και ρισκάρουμε να εκτεθεί η χώρα μας στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης «το τελευταίο καιρό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατακλύζεται από σωρεία έκκλησης βοήθειας πολλών νησιών (Σίφνος, Σέριφος, Κέα, Αμοργός, Κύθηρα, Αντίπαρος, κα) για εθελοντές εξειδικευμένους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθώς η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών ιατρείων θέτει σε κίνδυνο την υγεία τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών ενώ απειλεί ν αποτελέσει πλήγμα για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας. Μάλιστα οι εκκλήσεις γίνονται εντονότερες το τελευταίο διάστημα λόγω της έναρξης υψηλής τουριστικής περιόδου.»

«Περιμένουμε ΑΜΕΣΕΣ λύσεις εδώ και τώρα. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας προς κάθε κατεύθυνση. Με στόχο να μπορέσουν τα νησιά μας, οι παραμεθόριες περιοχές μας, οι ακρίτες μας και όλες οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας να έχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ισότιμα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες .

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι παρών, υποστηρικτής και αρωγός κάθε προσπάθειας που στοχεύει στη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας σε κάθε άκρη της Ελλάδας», αναφέρει ο ΙΣΑ. [newsbeast.gr]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.