Πιο κοντά σε τεστ αίματος για το Αλτσχάιμερ

egkefalosΒασίζεται σε microRNAs και μέχρι στιγμής έχει ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 93%.

Γερμανοί επιστήμονες έκαναν ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα τεστ αίματος που θα μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σήμερα δεν υπάρχει μια αξιόπιστη βιολογική διαγνωστική μέθοδος και οι γιατροί συνήθως αρκούνται σε απεικονίσεις του εγκεφάλου, νοητικά-μνημονικά τεστ και γενικότερη αξιολόγηση των συμπτωμάτων του ασθενούς.

93% επιτυχία στη διάγνωση

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ζάρλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Genome Biology», έδειξαν ότι η ανάλυση μικροσκοπικών τμημάτων γενετικού υλικού που «κολυμπούν» στο αίμα (συγκεκριμένα microRNAs) μπορεί να προειδοποιήσει για την ύπαρξη και εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου. Το αιματολογικό-γενετικό τεστ δοκιμάστηκε σε 202 ανθρώπους, με ποσοστό επιτυχίας 93% στην ακρίβεια της διάγνωσης.

Η νόσος εξελίσσεται στον εγκέφαλο επί χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματά της (π.χ. απώλεια μνήμης) και οι γιατροί ελπίζουν ότι στο μέλλον -αν διαθέτουν έγκαιρη διάγνωση- θα προλαβαίνουν να χορηγούν στους ασθενείς την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, προτού καταστραφούν ανεπανόρθωτα μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου.

Τα 12 microRNAs – «κλειδιά»

Οι ερευνητές ανέλυσαν συνολικά 140 microRNAs σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ καθώς και σε υγιή άτομα. Ανακάλυψαν 12 microRNAs, τα επίπεδα των οποίων διέφεραν στο αίμα των ασθενών με Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους υγιείς. Οπως όμως είπαν, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, εωσότου βελτιωθεί κι άλλο η ακρίβεια του τεστ, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα.

Μια βασική πρόκληση είναι να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του τεστ να διακρίνει το Αλτσχάιμερ από άλλες νευρολογικές νόσους. [tovima.gr]

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.