Εμπόδια στο νομοσχέδιο για τα φάρμακα

φάρμακαΑνάμεσα στο ρεπερτόριο των βλακειών που υπόσχεται κατά καιρούς ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν κι η υπόσχεσή του για το νοσμοσχέδιο της φαρμακευτική πολιτικής,το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό θα έπρεπε να ‘ναι έτοιμο εδώ και ημέρες.Αντ’αυτού τα φάρμακα πρόκειται να έρθουν με καθυστέρηση μιας και το νοσμοσχέδιο που δίνει προβάδισμα στα γενόσημα θα δημοσιοποιηθεί με αργοπορία κάποιων εβδομάδων.

Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Γεωργιάδης ατο 12ο Συνέδριο Healthworld το περιβόητο σχέδιο νόμου που θα αλλάξει την φαρμακευτική πολιτική και δώσει ώθηση στα γενόσημα φάρμακα θα ανακοινωθεί σε μερικές εβδομάδες.

Η καθυστέρηση του νομοσχεδίου οφείλεται σύμφωνα με πηγές στους προβληματισμούς και τις πιέσεις που υπάρχουν για το ποσοστό μείωσης στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων.

Τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν συγκριτικά με το εξωτερικό (Σουηδία) ότι τα ίδια φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία πωλούνται ακόμη και κατά 880% πιο ακριβά στην Ελλάδα, φαίνεται πως ανέτρεψε το τοπίο των ισορροπιών. Βέβαια όλα θα κριθούν στο παραπέντε και στις συζητήσεις με την τρόικα.

Εκτός αυτού όμως το υπουργείο Υγείας προωθεί πλαφόν στη συνταγογράφηση νέων φαρμάκων. Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης σχεδιάζεται να μπει πλαφόν στον αριθμό των νέων φαρμάκων που συνταγογραφούνται βάσει του εύρους της χρήσης τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στο πεδίο των γενοσήμων, στόχος των νομοθετικών πρωτοβουλιών θα είναι η αύξηση του όγκου και μείωση του κόστους.

Πάντως όλα θα κριθούν στις συναντήσεις με την τρόικα τόσο με τα τεχνικά κλιμάκια με τα οποία θα συναντηθεί σήμερα η ηγεσία του υπουργείου, όσο και με τους επικεφαλής, που θα γίνει τη Δευτέρα. [ygeianews.gr]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.