Αποκλειστικό: Αυτός είναι ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων – Ποιους «πιάνει» και ποιους «αφήνει»

akinita-570Σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κείμενο αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι το απόγευμα και το koolnews.gr παρουσιάζει αποκλειστικά τους βασικούς άξονες του νομοθετήματος.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως ο ενιαίος φόρος ακινήτων κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των εισφορών των πολιτών, κάτι το οποίο τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και ο υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας, θεωρούν δικαιότερο. Σύμφωνα μάλιστα με μεσοσταθμικούς υπολογισμούς, ο νέος φόρος ακινήτων παρουσιάζεται μειωμένος κατά περίπου 16% σε σχέση με γνωστό «χαράτσι». Στελέχη της οδού Νίκης ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για φόρο περιουσίας αλλά για φόρο που επιβάλλεται ανά ακίνητο, πως έχει προοδευτικότητα και διευρύνει τη φορολογική βάση-συνεπώς αυξάνει την υπολογισθείσα εισπραξιμότητα.

Οι βασικοί άξονες του νέου φόρου

Ποιοι δεν εξαιρούνται:

Κόμματα
    Συνδικαλιστικές οργανώσεις
    Κτήρια Νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά
    Ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από το στρατό
    Τράπεζα της Ελλάδος
    Ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου

Τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες; Φόρος μειωμένος κατά 50% στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Το Υπουργείο βάζει πλαφόν 7000 ευρώ, ενώ για κάθε παιδί στο ποσό του πλαφόν προστίθενται 1000 ευρώ. -Από το φόρο εκπίπτουν οι οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα και τρία ή περισσότερα παιδιά, δηλαδή οικογένειες με εισόδημα έως 11.000 ευρώ.

Τι θα πληρώσουν τα Νομικά Πρόσωπα;

Αναβάλλεται η πληρωμή του φόρου, αν έχει χαμηλό τζίρο, δηλαδή αν ο τζίρος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του φόρου.
Αναβάλλεται η πληρωμή του φόρου, αν έχει επέλθει μείωση τζίρου 30% και άνω σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε αυτή την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσκομίσουν στις αρμόδιες ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να τεκμηριώνουν το στοιχείο αυτό.

Κατηγορίες Ακινήτων: Σε αυτή την περίπτωση ακολουθήθηκε το μοντέλο του ΕΕΤΗΔΕ, υπάρχουν όμως πολύ περισσότερες φορολογικές ζώνες, 20 τω αριθμό, σε σχέση με το ΕΕΤΑ. Από το Υπουργείο υπολογίζουν τη διαφορά ΕΕΤΑ και ΕΝΦΑ (Ενιαίου Φόρου Ακινήτων) μεσοσταθμικά σε περίπου 16 μονάδες, ξεκινώντας από μια διαφορά της τάξης 10% που φτάνει μέχρι και σε ποσοστό 29% κατά περιπτώσεις. Από το Υπουργείο σημειώνουν πως περίπου το 85% των ακινήτων υπάγονται στις 5 πρώτες φορολογικές ζώνες.

Στις επιμέρους κατηγορίες:

Ο φόρος αυξομειώνεται με βάση τους συντελεστές παλαιότητας και προσόψεως.
Οι μονοκατοικίες έχουν συντελεστή 1,03 και προσμετράται η ηλικία τους. Από το Υπουργείο τονίζουν πως μόνο 0,6% των ιδιοκτητών μονοκατοικιών θα κληθεί να καταβάλλει μεγαλύτερο φόρο.

Αγροτεμάχια: Η τιμή του ακινήτου θα υπολογίζεται όπως γίνεται μέχρι σήμερα, ενώ θα υπάρχουν 25 φορολογικές ζώνες, με τη χαμηλότερη να βρίσκεται στα 20 ευρ/στρ. και την υψηλότερη στα 30.000 ευρ/στρ., ενώ περίπου το 75% των αγροτεμαχίων βρίσκονται σε ζώνες μέχρι 250 ευρ/στρ. Για τα αστικά οικόπεδα, στα οποία υπάρχει κτίσμα, ο φόρος είναι 25%. Για τα Νομικά Πρόσωπα τώρα, ο φόρος εκπίπτει ως δαπάνη, με αποτέλεσμα το ποσό που καταβάλλεται να είναι μειωμένο κατά 26%, ενώ σε αγροτεμάχια που έχουν μέσα κτίριο, αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί βοηθητικό και να καταβάλλεται φόρος ύψους 10% γι’ αυτό.

Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου:

Θα υπάρχουν 10 ζώνες και το 90% των ακινήτων βρίσκεται στις τρεις πρώτες ζώνες, με τιμή ανά στρέμμα από 1,5 έως 2,25 ευρώ.
Προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας αλλά και ο συντελεστής χρήσης.
Για βοηθητικούς χώρους σε αγροτεμάχιο, ο φόρος υπολογίζεται σε 10%.

Τα μαντριά δεν εκπίπτουν και γι’ αυτά θα καταβάλλεται κανονικός φόρος. Για να είναι πιο ευκρινές το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, παραθέτουμε συγκεκριμένα παραδείγματα. Έτσι, για ελαιώνα 10 στρ. με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό σχετικά κοντά στη θάλασσα, ο φόρος διαμορφώνεται στα 77 ευρώ περίπου. Βοσκότοπος στην Ήπειρο 20 στρεμμάτων θα κοστίσει στον ιδιοκτήτη 180 ευρώ, ενώ για έκταση 10 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη με δέντρα και πολυτελή βίλα, ο ιδιοκτήτης θα καλείται να καταβάλει περίπου 2500 ευρώ το χρόνο.

Από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν, τέλος, πως οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις ανακουφίζονται σημαντικά. «Η κυβέρνηση κατανοεί πλήρως την κοινωνία και τα όριά της» είναι η φράση-κλειδί, η οποία σύμφωνα με κύκλους της οδού Νίκης, αποτέλεσε τον βασικό άξονα διαμόρφωσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. [koolnews.gr]

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.