Στην Κύπρο ανακαλύφθηκε εργαστήρι καλλυντικών 4.000 ετών

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει στην Κύπρο ένα μοναδικό αρχαίο εργαστήρι αρωμάτων και καλλυντικών προϊόντων, του οποίου η ηλικία είναι τεσσάρων χιλιάδων ετών.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε  αρχαιολογικό συνέδριο στη Λευκωσία.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Μαυροράκη, όχι μακριά από τη Λεμεσό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα χώρο, στον οποίο υπήρχαν 70 πέτρινες πλάκες  και γουδοχέρι για άλεσμα και ανάμειξη, καθώς και 50 διαφορετικές ουσίες μαζί με κομμάτια ώχρας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ιταλικής αρχαιολογικής ομάδας, Maria Rosaria Belgiorno, που συμμετείχε στην ανασκαφή, είναι ένα μοναδικό εύρημα.

Η αρχαιολόγος πρόσθεσε ότι και στην Αίγυπτο είχε βρεθεί σκεύη για την παρασκευή καλλυντικών, αλλά ήταν σε τάφους, ως προσωπικά αντικείμενα των ατόμων που είχαν ταφεί.

Στον Πύργο Μαυροράκη τα ευρήματα σαφώς υποδεικνύουν ότι πρόκειται για εργαστήρι και αυτό δηλώνει ότι τα προϊόντα ομορφιάς δεν γίνονταν για προσωπική χρήση, αλλά, για πώληση, σύμφωνα με την Belgiorno.

Επίσης, ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Δημήτρης Μιχελίδης δήλωσε ότι το εύρημα στον Πύργο «αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη» και «το σημαντικό είναι ότι αυτά τα τεχνουργήματα ανήκουν στην 2η χιλιετία π.Χ.».
[mikres-ekdoseis.gr]

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΥΠΡΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.