Έρευνες για πετρέλαιο σε 15 «οικόπεδα» του Ιονίου και της Κρήτης

έρευνες εντοπισμού πετρελαίουΔέκα ως δεκαπέντε θαλάσσια οικόπεδα θα περιλαμβάνει ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με προοπτική ο διαγωνισμός να ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο, αν καρποφορήσουν οι προσπάθειες του υπουργείου για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Τον Φεβρουάριο ανοίγει το «data room», η βάση δεδομένων με τα επεξεργασμένα σεισμικά στοιχεία από τις έρευνες στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης που δενήργησε η νορβηγική εταιρεία PGS. Η βάση δεδομένων με το «Greece MegaProject», όπως θα ονομάζεται, θα λειτουργεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, στο Χιούστον, στο Λονδίνο και στο Οσλο και θα είναι προσβάσιμη σε πετρελαϊκές εταιρείες που θέλουν να ενημερωθούν για τα ευρήματα. Τα στοιχεία για το Ιόνιο «δείχνουν» πως υπάρχει πετρέλαιο, με τον Γ. Μανιάτη να κάνει λόγο για «ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές με σημαντικές ομοιότητες προς ανάλογες περιοχές σε γειτονικές χώρες, στην ΝΑ Ιταλία και την Αλβανία, όπου ήδη παράγονται υδρογονάνθρακες».

Για την πολλά υποσχόμενη περιοχή νότια της Κρήτης όμως θα πρέπει να περιμένουμε, τουλάχιστον ως τον Μάρτιο-Απρίλιο, καθώς οι ειδικοί δεν μπορούν να προβούν σε εκτιμήσεις πριν ολοκληρωθεί η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων. Η εικόνα από την επεξεργασία δεν αρκεί, υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επειδή η απόσταση των γραμμών απ’ όπου ελήφθησαν σεισμικά στοιχεία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης απέχει σημαντικά από τις γεωλογικές δομές της Αιγύπτου ή της Λιβύης, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα και δεν επιτρέπει συσχετισμούς όπως στην περίπτωση του Ιονίου. [imerisia.gr]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Έρευνες για πετρέλαιο σε 15 «οικόπεδα» του Ιονίου και της Κρήτης

  1. Ο/Η kokkonis λέει:

    Σε ένα άρθρο και με την διαδικασία του κατεπείγοντος — υποθέτω. Για το όσο-όσο είμαι βέβαιος, όπως και για τις αν-ικανότητες της κυρίας που ανέλαβε να προωθήσει την προσέγγιση των πετρελαϊκών εταιρειών…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.