Στις δρακολίμνες των ηπειρώτικων βουνών

Μοναδική ομορφιά και σπάνια φύση που καθηλώνει τους τυχερούς επισκέπτες της περιοχής.

Κείμενο-φωτογραφίες: Ελένη Αρλετή

O λόγος για τις Δρακόλιμνες στα βουνά της Ηπείρου, στην Γκάμηλα και τον Σμόλικα. Oι αλπικές αυτές λίμνες αποτελούν συχνό προορισμό εξερεύνησης για τους λάτρεις της ορειβασίας και τους φυσιολάτρες.

Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας, της ψηλότερης κορυφής της Τύμφης, βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρα βορειοανατολικά της κορυφής της Αστράκας και νότια της μονής Στομίου.

Είναι μια από τις «μαγικές» λίμνες των Δράκων! Στα νερά της ζουν οι γνωστοί αλπικοί Τρίτωνες. Πρόκειται για μικρά αμφίβια μεγέθους περίπου 10 εκατοστών που μοιάζουν με δράκους, έχουν καστανόμαυρη ράχη και είναι από τα προστατευόμενα είδη άγριας ζωής στην Ελλάδα. Εκτιμάται πως προέρχονται από την εποχή των Δεινοσαύρων.

Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας είναι ιδανικός προορισμός για ορειβάτες, απέχει μία ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο της Αστράκας και τέσσερις ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Τα τοπία της διαδρομής κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα ενώ ο τελικός προορισμός δικαιώνει και τους πιο απαιτητικούς.

Η άλλη Δρακόλιμνη σε υψόμετρο 2.150 μ. βρίσκεται στην κορυφή του Σμόλικα του δεύτερου σε ύψος βουνού της Ελλάδας. Στη δρακόλιμνη του Σμόλικα απαντώνται επίσης αλπικοί Τρίτωνες ενώ δυστυχώς πέρυσι για τρίτη φορά βρέθηκαν εκατοντάδες νεκρά αμφίβια.

Έαν αποφασίσετε να οργανώσετε μια εκδρομή εκεί μην παραλείψετε να περάσετε από τα γραφικά Ζαγοροχώρια και την όμορφη Κόνιτσα. Τοπία, φιλοξενία και φαγητό θα σας ανταμείψουν! [newsbomb.gr]

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.