Την 1η Ιουλίου η απόφαση του ΕΔΑΔ για την απαγόρευση της μπούρκας στην Ευρώπη

mpourkaΤην 1η Ιουλίου πρόκειται να εκδοθεί η τελική απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης για το αν η απαγόρευση της μπούρκας, του ολόσωμου μανδύα με δικτυωτό κάλυμμα στα μάτια, και του νικάμπ, ενός είδους κεφαλομάντηλου που καλύπτει όλο το πρόσωπο πλην των ματιών, στην αμφίεση των μουσουλμάνων γυναικών στην Ευρώπη συνιστά ή όχι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ολομέλεια του ΕΔΑΔ γνωστοποίησε σήμερα ότι την 1η Ιουλίου 2014 θα εκδώσει την τελεσίδικη απόφαση του μετά τις προσφυγές εναντίον της απαγόρευσης της μπούρκας και του νικάμπ στην Γαλλία και γενικότερα στην Ευρώπη. Το επίδικο είναι εάν πρόκειται ή όχι για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επικείμενη απόφαση αφορά την προσφυγή μιας 24χρονης σήμερα εναντίον των αρχών της Γαλλίας, που υποβλήθηκε στο Δικαστήριο στις 11 Απριλίου 2011 και με την οποία στρέφεται κατά της απόφασης των γαλλικών αρχών που απαγόρευσαν με νόμο, από τον Οκτώβριο του 2010, την χρήση μπούρκας ή νικάμπ σε δημόσιους χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι στην προσφυγή της η γυναίκα, η οποία δηλώνει πιστή μουσουλμάνα και υποστηρίζει ότι αποτελεί επιλογή της να φορά μπούρκα ή νικάμπ, σύμφωνα με την θρησκευτική πίστη, τον πολιτισμό της και τις προσωπικές της πεποιθήσεις, τονίζεται ότι ούτε ο σύζυγός της ούτε κανένα άλλο μέλος της οικογένειάς της, της έχει ασκήσει πίεση προκειμένου να ντύνεται με αυτόν τον τρόπο.

Διευκρινίζει επιπλέον ότι φορά το νικάμπ ή την μπούρκα σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο, όχι συστηματικά, αλλά επιθυμεί να είναι σε θέση να έχει αυτή την αμφίεση όταν το προτιμά.

Επικαλείται το άρθρο 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει να υποστεί παρενοχλήσεις ή διάκριση αν αγνοήσει τις απαγορεύσεις και εμφανισθεί με καλυμμένο το πρόσωπο ή όλο το σώμα σε δημόσιο χώρο.

Η ίδια επικαλείται ακόμη το άρθρο 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), καταγγέλλει ότι η νόμιμη απαγόρευση σχετικά με τη χρήση σε δημόσιους χώρους ενός ενδύματος σχεδιασμένου για να κρύψει το πρόσωπο της την εμποδίζει να κυκλοφορεί σε δημόσιους χώρους με τον τρόπο που η ίδια επιλέγει.

Μέχρι τώρα έχουν παρέμβει για το ζήτημα, η Διεθνής Αμνηστία, η κυβέρνηση του Βελγίου, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η ομάδα Open Society Justice.
[zougla.gr]

This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.