Χίος: Αρώματα και χρώματα στην αγκαλιά του Αιγαίου

Η παραλία Μαύρα Βόλια στη Χίο απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το Πυργί και είναι για πολλούς η πιο όμορφη παραλία του νησιού.

Επιμέλεια: Μαριάννα Κουρκούνη

Η φήμη της μαστίχας, της αρωματικής ρητίνης από σχίνο, και των προϊόντων που παράγονται από αυτήν ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας. Η Χίος είναι η εκλεπτυσμένη και ιδιοσυγκρασιακή γειτόνισσα της Λέσβου, πιο εσωστρεφής τουριστικά (μην περιμένετε πλήθος τουριστών και ξενοδοχειακών μονάδων) αλλά με ανάλογα πλούσιο φυσικό τοπίο και ενδείκνυται για όσους αναζητούν στις διακοπές τους την πλήρη ανασυγκρότηση.

Και εδώ το αμάξι είναι από επιθυμητό έως απαραίτητο. Θα χρειαστεί να καλύψετε μεγάλες αποστάσεις από τη Χώρα και τη Βόρεια Χίο ως στον Κάμπο και τα Μαστιχοχώρια για να εκτιμήσετε τη Χίο όπως της αξίζει. Περπατώντας την προκυμαία της Χώρας φτάνουμε στο Κάστρο, μνημείο που μαρτυρά την εποχή της Γενουατοκρατίας. Μέχρι σήμερα, τα τείχη του περικλείουν οικισμό με μερικές εκατοντάδες κατοίκους ενώ κοντά στην κεντρική πύλη (Porta Maggiore) θα συναντήσετε το Παλάτι του Ιουστινιανού.

Στο κέντρο της Χίου βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο αλλά και το Ναυτικό Μουσείο, με θεματική γύρω από τη θάλασσα και τη σημασία της στην εμπορική εξέλιξη του τόπου και τη ζωή των ναυτικών. Ενδιαφέρουσα συλλογή με προϊστορικά, αρχαϊκά και κλασικά εκθέματα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο, κοντά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η Νότια Χίος κρατά καλά κρυμμένα το μυστικό της μαστίχας. Από τα πιο γνωστά Μαστιχοχώρια, ο οικισμός Πυργί με τις πενήντα εκκλησιές είναι σκέτο στολίδι με τα «ξυστά» του, τα ασπρόμαυρα γεωμετρικά σχέδια που κοσμούν τους τοίχους των σπιτιών. Όπως και τα μεσαιωνικά, καλοδιατηρημένα Μεστά με τον Πύργο τους, η δόμησή του οικισμού θυμίζει φρούριο: σφιχταγκαλιασμένα κτίσματα και ένας λαβύρινθος από στοές και διαβατικά ενίσχυαν την άμυνα των κατοίκων κατά τις πειρατικές επιδρομές. Και μιας και βρίσκεστε στα πέριξ μη χάσετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στα Μαύρα Βόλια. Απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το Πυργί και είναι για πολλούς η πιο όμορφη παραλία του νησιού. Τα μεγάλα μαύρα βότσαλα που της χάρισαν το όνομά της είναι αποτέλεσμα προϊστορικής ηφαιστειακής έκρηξης και δίνουν χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα στα πεντακάθαρα νερά της.

Λίγο έξω από τη Χώρα βρίσκεται ο Κάμπος, γεμάτος αρώματα εσπεριδοειδών. Τα υπόγεια νερά και το γόνιμο έδαφος δίνουν ζωή στους φημισμένους οπωρώνες του που δημιουργούν ένα καταπράσινο σκηνικό. Οι υψωμένοι τοίχοι από κοκκινωπή θυμιανούσικη πέτρα και οι αψιδωτές πελώριες αυλόπορτες που θα συναντήσετε στη διαδρομή σας κρύβουν από τον «έξω κόσμο» κατάφυτους κήπους και αρχοντόσπιτα, παλιές εξοχικές κατοικίες αριστοκρατών. Πολλά από αυτά λειτουργούν πλέον ως ξενώνες και δίνουν στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη αγροτουριστική εμπειρία.

Κινούμενοι προς Βορρά το τοπίο αλλάζει δραματικά. Το εύφορο τοπίο του νότου και του Κάμπου διαδέχονται επιβλητικά καστροχώρια λαξευμένα πάνω σε βουνά όπως το κεφαλοχώρι της Βολισσού με το Βυζαντινό κάστρο, τους ανεμόμυλους και τους νερόμυλους. Τα Λιμιά είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός με τις μεγάλες αμμουδιές. Για μπάνιο τσεκάρετε την ιδιαίτερη παραλία του Ναγού κοντά στα Καρδάμυλα. Έχει και σκιά από πλατάνια! Κοντά στα πρότυπα του «τραχύ» Βορρά κινείται και ο Ανάβατος στα δυτικά, μια ερειπωμένη πολιτεία ξεχασμένη στο χρόνο. Εάν έχετε χρόνο και διάθεση για πεζοπορία, ζητήστε οδηγίες για το βουνό του Προβατά. Από εκεί ξεκινάει μονοπάτι που περνά από δασική έκταση με προορισμό τον Ανάβατο.

Από το λιμάνι της Χίου η Μυτιλήνη απέχει μόλις δυόμισι ώρες. Και τα δύο νησιά έχουν καθημερινή συγκοινωνούν με τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Λήμνο, τη Σάμο, την Ικαρία και την Καβάλα. Η ταυτότητα είναι απαραίτητη εάν θέλετε να περάσετε απέναντι, στα τουρκικά παράλια: από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί και τη Δεκέλια και από τη Χίο στο Τσεσμέ. Τόσο η Μυτιλήνη όσο και η Χίος διαθέτουν αεροδρόμια.
[naftemporiki.gr]

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.