Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων: Αντισυνταγματικό το πλαφόν στην συνταγογράφησης των γενοσήμων

γενόσημαΑντισυνταγματική και παράνομη είναι η απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει το ανώτατο πλαφόν συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ανά γιατρό.

Αυτό υποστηρίζει με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και ζητεί να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, με την από 29.4.2014 απόφαση του πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Ενδεικτικά, το κόστος των φαρμάκων που γράφει ανά ασφαλισμένο ένας καρδιολόγος στην Αττική δεν πρέπει τον ερχόμενο Αύγουστο να ξεπεράσει τα 36,12 ευρώ και τον Σεπτέμβριο τα 38,24 ευρώ. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη το όριο φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο για έναν καρδιολόγο είναι τον Αύγουστο 36,15 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 37,17 ευρώ, στο Ηράκλειο Κρήτης 36,45 ευρώ (Αύγουστο) και 34,23 ευρώ (Σεπτέμβριο) και στην Καβάλα 41,70 ευρώ και 40,98 ευρώ αντίστοιχα.

Υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος ότι από την καθιέρωση του πλαφόν απειλείται η βλάβη της υγείας μεγάλης ομάδας πληθυσμού, η οποία πρέπει να λαμβάνει συνεχώς και αδιαλείπτως φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους.

Επίσης, στην προσφυγή του ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι ο ΕΟΠΠΥ επιδιώκει τη μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης και μέσω του μέτρου αυτού, τη βελτίωση των οικονομικών του κράτους.

‘Όμως, δεν υπάρχουν τα επιστημονικά – ιατρικά κριτήρια για τον καθορισμό των ορίων συνταγογράφησης των γενοσήμων φαρμάκων με συνέπεια ο καθορισμός του πλαφόν να είναι αυθαίρετος και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, αλλά και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.

Ακόμη, η επίμαχη απόφαση αγνοεί, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, κάθε κανόνα επιστημονικής αντιμετώπισης των ασθενούντων πολιτών, αφού θέτει για πρώτη φορά ως μοναδική υποχρέωση του γιατρού την συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων.

Έτσι όμως παραβιάζεται το άρθρο 21 του Συντάγματος, αφού η επίμαχη απόφαση του πρόεδρου του ΕΟΠΠΥ θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, την στιγμή μάλιστα που η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι δυνατή με άλλες μεθόδους.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 21 του Συντάγματος αναφέρει ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα γι΄ αυτό. [tromaktiko.net]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.