Αμφίπολη: Το πρώτο βίντεο από τις ανασκαφές και φωτογραφίες από τα φτερά των σφιγγών

ΑμφίποληΓια πρώτη φορά δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ένα εντυπωσιακό βίντεο μέσα από τον τάφο της Αμφίπολης που απεικονίζει τις ανασκαφικές εργασίες από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Το βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων είναι αμοντάριστο με φυσικούς ήχους.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν επίσης φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Μάλιστα όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, τα τμήματα αυτά δείχνουν ότι μπορούν να αποκατασταθούν, ενώ έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ Μ. Λεφαντζή, το οποίο παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.

Στον τρίτο θάλαμο του τύμβου δεν υπάρχει τελικά θύρωμα, παρά τις αρχικές υποθέσεις εργασίας των αρχαιολόγων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι υποθέσεις για ύπαρξη θυρώματος είχαν προκύψει επειδή στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης.

Σχετικά με τις διαστάσεις του τρίτου θαλάμου- τέταρτου χώρου- το βάθος του είναι 7,53- τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους. Μάλιστα η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

Αμφίπολη1Επίσης σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας -ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας- καθώς και κομμάτια από το μοναδικό ψηφιδωτό, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου- τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Αμφίπολη2Οι ανασκαφείς σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης πιθανότατα έγιναν πολύ μετά από την κατασκευή του τάφου, εξαιτίας του τόπου εύρεσης του κεφαλιού της Σφίγγας, που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο. Όμως, όπως τονίζεται, και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος που βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών, ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ).

Επίσης θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.

Διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι αναλυτικά, θα δοθεί το πρόγραμμα των εργασιών στην επόμενη ενημέρωση, καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.
[ethnos.gr]

This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.