Η έμμηνος ρύση της γυναίκας δείχνει αν κινδυνεύει από καρδιακές παθήσεις

πρώτη περίοδοςΗ χρονική στιγμή κατά την οποία η γυναίκα έχει την πρώτη έμμηνο ρύση στην ζωή της, μπορεί να είναι δείκτης για το αν αργότερα θα αντιμετωπίσει καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η εμμηνόρροια, πιο γνωστή ως περίοδος, είναι ένα σημαντικό στάδιο της εφηβείας για τα κορίτσια σε μια μέση ηλικία των 13 ετών. Οι ερευνητές χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων για πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 50 έως 64 ετών, έτσι ώστε να συμπεράνουν το κατά πόσον η χρονική στιγμή της πρώτης περιόδου τους θα μπορούσε να επηρεάσει την μετέπειτα υγεία τους.

Διαπίστωσαν ότι, εάν η πρώτη έμμηνος ρύση σε κάποιο κορίτσι συμβεί αρκετά μακριά από την ηλικία των 13 ετών, τότε το άτομο αυτό διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικά καρδιακά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, τα κορίτσια που είχαν τη πρώτη τους περίοδο όταν ήταν 10 ετών και κάτω, ή στην ηλικία των 17 ετών και άνω, είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή και να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.

Οι ίδιες ηλικιακές ομάδες είχαν επίσης 20% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε κάποια στιγμή της ζωής τους ή ακόμα και να πεθάνουν εξαιτίας επιπλοκών λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, τα ίδια κορίτσια ήταν 16% πιο πιθανό να υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η ηλικία που συμβαίνει η πρώτη εμμηνόρροια είναι δείκτης του γενικότερου επιπέδου υγείας του γυναικείου οργανισμού.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Dexter Canoy, υποστηρίζει ότι η παιδική παχυσαρκία -διαδεδομένη σε πολλές βιομηχανικές χώρες- συνδέεται ιδιαίτερα με την ηλικία στην οποία εμφανίζεται η πρώτη έμμηνος ρύση. Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας του πρώτου έμμηνου κύκλου, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου μακροπρόθεσμα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι εκείνα τα κορίτσια που είχαν υγιές σωματικό βάρος είχαν την πρώτη τους εμμηνόρροια πιο κοντά στην ηλικία των 13 ετών από ό,τι εκείνα τα κορίτσια που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα την ίδια στιγμή της ζωής τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation. [www.onmed.gr]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.