«Δεν είμαι ο Charlie, είμαι ο Maurice που απέλυσε το “όργανο της ελευθερίας του λόγου”, η Charlie Hebdo’, για “αντισημιτισμό”»

sine-e1421253865284O 86χρονος Maurice Sinet, αναρχικός και αντικαπιταλιστής, όπως αυτοπροσδιορίζεται, ο οποίος εργαζόταν με το ψευδώνυμο Sine στο σατιρικό εβδομαδιαίο έντυπο ‘Charlie Hebdo’, ήρθε αντιμέτωπος με κατηγορίες για «υποκίνηση φυλετικού μίσους» για ένα άρθρο που έγραψε το 2009. Το άρθρο πυροδότησε έναν αγώνα διαξιφισμών μεταξύ της παριζιάνικης διανόησης και κατέληξε στην απόλυσή του από το περιοδικό.

sarko-1-48463Το επίμαχο άρθρο με τίτλο «L’Affaire Sine» ακολούθησε τον αρραβώνα του 22χρονου γιού του Σαρκοζί, με την Jessica Sebaoun-Darty, την Εβραία κληρονόμο μιας ηλεκτρονικής αλυσίδας προϊόντων (φώτο). Σχολιάζοντας μια αβάσιμη φήμη ότι ο γιος του πρώην Γάλλου προέδρου προγραμμάτιζε να ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό, ο Sine χαριτολογώντας έγραψε: «Θα πάει μπροστά στη ζωή του, αυτός ο πιτσιρικάς..».

490141Ένας γνωστός πολιτικός σχολιαστής, ο εβραϊκής καταγωγής Claude Askolovitch (φώτο), επιτέθηκε στο άρθρο για προκατάληψη σχετικά με τους Εβραίους και την κοινωνική επιτυχία και κατηγόρησε τον Sine για «αντισημιτισμό». Ο συντάκτης της ‘Charlie Hebdo’, Philippe Val, ο οποίος αναδημοσιεύτηκε το 2006 τις αμφιλεγόμενες γελοιογραφίες της εφημερίδας Jyllands-Posten για τον Μωάμεθ στο όνομα της «ελευθερίας του Τύπου», ζήτησε από τον Sinet να ζητήσει συγγνώμη και ν’ απολογηθεί, αλλά εκείνος αρνήθηκε πεισματικά λέγοντας «θα προτιμούσα να κόψω τα α.…. μου».

7131691-10931298Η απόφαση του Val να απολύσει τον Sine υποστηρίχθηκε από μια ομάδα επιφανών διανοούμενων, συμπεριλαμβανομένου του εβραϊκής καταγωγής φιλόσοφου Bernard-Henry Levy (φώτο), αλλά κάποιοι από την Αριστερά τον υπερασπίστηκαν, επικαλούμενοι το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Ειρωνευόμενος το νεαρό Σαρκοζί ότι θα προσχωρήσει στον Ιουδαϊσμό για χάριν των χρημάτων, ο Sine κατηγορήθηκε ότι είναι «αντισημίτης» και ήρθε αντιμέτωπος με πολλές πιέσεις που οδήγησαν στην απόλυσή του από την εφημερίδα. Η ίδια εφημερίδα που είχε δημοσιεύσει γελοιογραφίες προσβλητικές για τον Μωάμεθ και τους Μουσουλμάνους που όμως τις υποστήριξε ως «ελευθερία του λόγου».

charlie-hebdoΗ Charlie Hebdo δημοσίευσε επίσης προσβλητικές γελοιογραφίες για τον Ιησού Χριστό και τον Χριστιανισμό.

Μετά την απόλυσή του ο Sine οδηγήθηκε στα δικαστήριο από την ‘Ligue Internationale Contre le Racisme et l’Antisemitisme’ (LICRA), μια οργάνωση που «μάχεται κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού». Τον Δεκέμβριο του 2010, ο Sine κέρδισε 40.000 € κατόπιν δικαστικής απόφασης που υποχρέωσε τον πρώην εκδότη του να τον αποζημιώσει για υπαίτια λύση. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ, εδώ κι εδώ

This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to «Δεν είμαι ο Charlie, είμαι ο Maurice που απέλυσε το “όργανο της ελευθερίας του λόγου”, η Charlie Hebdo’, για “αντισημιτισμό”»

  1. Ο ίδιος ο Πάπας – προοδευτικός, πολύ δημοκρατικός και καθόλου συντηρητικός – κατεδίκασε από το Βατικανό to Charlie Hebdo για την απαράδεκτη …. ανοησία του, να προβεί – στα… καλά καλά καθούμενα! – σε περιύβριση και προσβολή ιερών του Ίσλάμ! Μετά το πρώτο πρόσφατο σφαγείο – το οποίο…ετίμησαν με την προσέλευσή τους στο Παρίσι Ευρωπαίοι και άλλοι ηγέτες και μερικά εκατομμύρια κόσμου – φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και … άλλα σφαγεία – είναι μάλλον βέβαιο! Αυτό όμως δεν θα πτοεί τους ανόητους – κατά τον Πάπα, παρακαλώ! – της εφημερίδας, που θα κρατούν ψηλά την σημαία της ελευθερίας του – ανόητου, πάντοτε κατα τον Πάπα, παρακαλώ! – λόγου, να προκαλούν βλακωδέστατα το Ισλάμ και το αίμα να ρέει ποτάμι! Αν αυτό δεν είναι … η παράνοια της παράνοιας, τι στο διάολο είναι τότε;;;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.